12.6.2020 17:25

Κάλλιο αργά παρά ποτέ (Βιβλιοκριτική)

Ο Σεβασμιώτατός μας σε στιγμές περισυλλογής με το απλό ράσο Του και όχι με χρυσά άμφια!...

Το κείμενο αυτό το είχα γράψει στις 26/4/2020 με τίτλο «Αργία, μήτηρ πάσης κακίας», αλλά λόγω… κορωνοϊού παρέμεινε αδημοσίευτο. Όμως λαμβάνοντας εν τω μεταξύ το 50ο τεύχος της «Καταρτίσεως»[1] που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσών, σκέφθηκα να το επαναφέρω και να το δημοσιεύσω… «επηυξημένον και βελτιωμένον»! Πάμε λοιπόν:

Κυριακή του Θωμά (26/4/2020), και καθισμένος αναπαυτικά στην πολυθρόνα μου απέναντι στην τηλεόραση (επειδή με πονάει υπερβολικά η μέση μου), παρακολουθώ τη Θεία Λειτουργία που μεταδίδει η ΕΡΤ από την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών! Προΐσταται ο π. Θωμάς (εορτάζων), με συμπροσευχόμενους τον π. Δημήτριο και τον διάκονο Δημήτριο, και ψέλνουν οι γνωστοί καλλίφωνοι ιεροψάλτες με βοηθούς δύο έκαστος (λόγω κορωνοϊού δεν ψέλνει η χορωδία). Στο σπίτι μου και στην οθόνη της τηλεοράσεως πλήρης ησυχία κι έτσι «απολαμβάνω» την κατανυκτική Θεία Λειτουργία, με όλη τη σημασία της λέξεως!

Ως απλό παράδειγμα αναφέρω την «Κυριακή Προσευχή» (το γνωστό«Πάτερ Ημών»), το οποίο ο αναγνώστης διάβασε (απήγγειλε, αν προτιμάτε) λέξη-λέξη και πολύ καθαρά! Το κήρυγμα ήταν σαφές και πολύ σύντομο, οι ευχές προς τον εορτάζοντα π. Θωμά επίσης, και όλα τελείωσαν κατ’ευχήν,χωρίς να δημιουργηθεί εκείνο το δυσάρεστο αίσθημα της «κοπώσεως» πουαισθανόμεθα πολλές φορές, όταν ψάλτες και παπάδες το… παρατραβάνε!...

Τελείως τυχαίως κατά την ακρόαση της Θείας Λειτουργίας, πιάνω από το τραπεζάκι που ήταν μπροστά μου ένα μικρό βιβλιαράκι με τη ζωγραφιά ενός καθήμενου Αγίου στο εξώφυλλο, που γράφει: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΩΝ, με υπότιτλο: Ημερολόγιο 2020. Παρα­πλεύρως στον καθήμενο Άγιο υπάρχει – καθήμενος επίσης – ένας… λέων! Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις πολλά, ως Χριστιανός, για να καταλάβεις ότι το σύνολο απεικονίζει τον Άγιο Μάρκο με το… λιονταράκι του, όπως λέγαμε από παιδιά!...

Αυτό λοιπόν το μικρό βιβλιαράκι αποτελεί ένα θησαυρό γνώσεων! Ομολογώ ότι είχα αμελήσει την πλήρη μελέτη του, απλώς το είχα φυλλο­μετρήσει και το είχα διαβάσει επιπόλαια. Εκτός λοιπόν από τις πανέμορ­φες εικόνες (προσωπογραφίες) του Αγίου Μάρκου και τη βιογραφία Του που υπάρχουν στο βιβλιαράκι, μαθαίνω ότι Ιεροί Ναοί προς τιμήν Του υπάρχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης! Μαθαίνω ακόμα ότι ο Μυστικός Δείπνος και η Επιφοίτησις του Αγίου Πνεύματος έγιναν στο πλουσιόσπιτο των γονέων Του, και το όνομα Μάρκος το έλαβε μετά την περιτομή(;). Το βαπτιστικό Του (το πρώτο Του) όνομα ήτο Ιωάννης(!!!)[2].

Εκτός όμως από τις κλασικές πληροφορίες που περιέχει το μικρό βιβλιαράκι (όπως περιέχουν όλα τα ημερολόγια όλου του κόσμου) περιέχει επιπλέον και στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες, πέραν του στενού εκκλησιαστικού κύκλου! Ακόμα μορφώθηκα διαβάζοντας τα τοπικά Αγιο­λόγια. Βέβαια υπάρχουν «μικρολαθάκια»[3], π.χ. ο Ιερός Ναός του Αγίου Μακαρίου στον Βροντάδο που αναφέρεται στο κείμενο, προϋπήρχε από τον Άγιο Μακάριο και εορτάζει προς τιμήν των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (εκεί βρήκε θαλπωρή ο Άγιος Μακάριος!...).

Ακόμα στην Ενότητα Δ΄ «Εκκλησιαστική Τέχνη», ως μοναδικό Εκκλη­σιαστικό Μουσείο, αναφέρεται μόνο το Εκκλησιαστικό Μουσείο του ΙερούΝαού Αγίου Νικολάου Καρδαμύλων, ενώ ξεχάστηκε το πανέμορφο Εκκλη­σιαστικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, δωρεά του αειμνήστου Καπετάν Ισιδώρου Σαραντή και της συζύγου του Αγγελικής (το γένος Παντελή Κοσμά), οι οποίοι είναι γονείς της συζύγου μου.

Τέλος, νιώθω όμορφα που στο ημερολόγιο αναφέρονται πάνω από 100 Άγιοι που έχουν σχέση αμέσως ή εμμέσως με τη Χίο μας και περί της 27 Ιερές Μονές ανδρών και γυναικών. Για το λόγο αυτό η Χίος μας ονομάζεται «Αγιονήσι»!... Τελειώνω με ολίγα – ακόμα – στατιστικά του 2018: Χειροτονία 1, γάμοι 217, κληρικοί 82 (81 Ιερείς, 1 Διάκονος).

Τέλος, αφού συγχαρώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος βγάζει πολλή δουλειά χωρίς να τη διατυμπανίζει, να μου επιτρέψετε να αφιερώσω το κείμενο αυτό στους κοινούς συγγενείς μας, τη γιαγιά του την Κατερνώ, τη θεία μας τη Μαριγώ, και τη γιαγιά μου τη Μπατία (Υπατία). Επίσης, στους στενούς συγγενείς του Μητροπολίτη μας, τον παπα-Μάρκο και τον παπα-Στελίκο Βασιλάκη, που τους είχα και τους δύο διδασκάλους μου[4] (μεγάλη ιστορία). Οίκοθεν νοείται ότι όλοι και όλες οι ανωτέρω, είναι αείμνηστοι και αείμνηστες!...

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι το Πάσχα πέρασε, πέρασε και του Αγίου Ισιδώρου (του Αγίου Μάρκου προ πολλού), και των Αγίων Κωνστα­ντίνου και Ελένης κλπ. κλπ., εγώ θα ευχηθώ Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλους και όλες, και θα αναφωνήσω «Χριστός Ανέστη».

 

 

Πάντα με Χριστιανική ΑΓΑΠΗ,

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

 

Υ.Γ.:Κάπου στη σελίδα 88 του Ημερολογίου, στην ενότητα «Διακονία Φοιτητών», διαβάζω για το «Ίδρυμα Υποτροφιών ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΒΑΡΛΑ» εις μνήμην του αδελφού του Αρχιμ. Μακαρίου Βαρλά, των γονέων του Χαραλάμπους και Καλλιρρόης, και της συζύγου του Ζωής. Να είσαι γερός Παναγιώτη!

 

[1]     Μικρό διμηνιαίο Δελτίο Πνευματικής Καταρτίσεως.

[2]     Τα θαυμαστικά δικά μου.

[3]     Δεν προσπαθώ να κάνω τον έξυπνο, αλλά περιγράφω τον τόπο εις τον οποίο γεννήθηκα και ενηλικιώθηκα!…

[4]     Και γράμματα καλά έμαθα και… τιμωρίες είχα, διότι ήμουν πολύ ζωηρός!.... («Μ’όποιον δάσκαλο θα κάτσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις!...»).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ