Αναγκάζομαι να επανέλθω για πολλοστή φορά στο πιο πάνω θέμα. Γράφω τη λέξη «αναγκάζομαι» διότι ενώ παλαιότερα το κάπνισμα ήταν το προσφιλές θέμα μου, τώρα – μετά από 40 και πλέον χρόνια – έχω κουραστεί να λέω και να γράφω τα ίδια και τα ίδια.
Αναγκάζομαι λοιπόν να ξαναγράψω για το κάπνισμα με την ευκαιρία δύο γεγονότων: το πρώτο ήταν ένα γράμμα που διάβασα στα ΝΕΑ (26-28/10/2012) που γράφει ο αγαπητός συνάδελφος κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Καθηγητής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος και στο οποίο αναφέρει ότι οι Βουλευτές δεν σέβονται το χώρο της Βουλής και καπνίζουν στους διαδρόμους της (βέβαια, αν είχε λίγο φιλότιμο η κυρία – ναι, κυρία – Βουλευτής και Ιατρός – ναι ιατρός – θα έκανε μήνυση στον κ. Μπεχράκη – και γιατί όχι και σε μένα – θα ήταν τιμή μου – με όσα την στολίζει).
Το δεύτερο αίτιο που ασχολούμαι πάλι με το κάπνισμα, είναι ότι πηγαίνοντας σε μεγάλο νοσοκομείο της Βορειοανατολικής Αττικής για να μάθω πώς πάει κάποιος άρρωστος φίλος μου, στην αίθουσα των ιατρών που μπήκα, σκέφθηκα ότι μάλλον θα μπήκα κατά λάθος σε… θάλαμο αερίων του Άουσβιτς: καμιά 15αριά γιατροί και γιατρουδάκια κάπνιζαν αρειμανίως [μου εξήγησαν ότι ήταν η ώρα για… coffee time(!)], όμως – οφείλω να ομολογήσω – ήταν ευγενέστατοι και απήντησαν σε όλα τα ερωτήματά μου.
Τα πιο πάνω γεγονότα με έφεραν μερικές δεκαετίες πίσω όταν με μαύρα μαλλιά τότε και με όρεξη (και πάθος) έτρεχα εδώ κι εκεί, προσπαθώντας να αποτρέψω τον κόσμο από το να καπνίζει. Σε μια ομιλία μου στο Διορθόδοξο Κέντρο στη Μονή Πεντέλης, ενώπιον εκλεκτού ακροατηρίου (ανώτεροι Δικαστικοί λειτουργοί, Αρεοπαγίτες, Εισαγγελείς κλπ., καθώς και 6 ανώτατοι Κληρικοί-Μητροπολίτες). Εκεί λοιπόν διεπίστωσα ότι πάνω από το 80%(!) των Δικαστικών και 2 Κληρικοί ήσαν μανιώδεις καπνιστές, ένας δε Κληρικός που είχε διακόψει το κάπνισμα, είχε το θάρρος να ανοίξει το ράσο του και να μας δείξει ουλή από δεξιά πνευμονεκτομή που είχε υποστεί στο παρελθόν!...
Σε στατιστικές της εποχής (δεκαετία του ’70-’80) είχαμε διαπιστώσει ότι το 76% των ιατρών κάπνιζαν (από μέτρια έως πολύ).
Και τώρα στον τίτλο: Γιατί γράφω κάπνισμα, ναρκωτικά και… αλάτι (άλας της γης);
Όπως και παλαιότερα είχα αναφέρει το κάπνισμα είναι το πρώτο βήμα για να μπει κάποιος στα ναρκωτικά. Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ από το 1984 ανήκει «στας ουσίας προκαλούσας εθισμόν» (= ναρκωτικό). Δεν υπάρχει χρήστης ναρκωτικών που να μην καπνίζει ή να μην κάπνιζε στο παρελθόν.
Όμως, φαίνεται (και έτσι είναι) ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού ζει από τον καπνό (καλλιέργεια, επεξεργασία, εμπορία κλπ.). Δεν συμφέρει λοιπόν στο Ελληνικό Κράτος να τον απαγορεύσει!...
Και τώρα στο… αλάτι (το άλας της γης). Τη φράση αυτή την είχε πει ο Χριστός μας («Εάν γαρ το άλας μωρανθή εν τίνι αλοισθήσετε;». Και σε ελεύθερη… μετάφραση: εάν το αλάτι χαλάσει – ταγκιάσει – με τι θα συντηρούμε τα τρόφιμα;) προσπαθώντας να συμβουλεύσει και να εμψυχώσει τους μαθητές του.
Αυτό το γράφω διότι αν εμείς οι γιατροί που υποτίθεται είμεθα το «άλας της γης» – τρομάρα μας – καθώς και οι Δικασταί-Εισαγγελείς-Κληρικοί κλπ. «μορφωμένοι» (βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά διότι μόρφωση δεν είναι μόνο τα γράμματα, οι σπουδές), αν λοιπόν εμείς που πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα καπνίζουμε, τι να κάνουν οι λοιποί που μας βλέπουν;
Αλλοίμονο! Δεν υπάρχει βούληση και βοήθεια από το Κράτος! Προσέχετε – τουλάχιστον – να μην καπνίζετε δίπλα σε ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτα και δεν μπορούν να αντιδράσουν (παιδιά, εγκύους κλπ.).
Σαν συμπέρασμα: Εάν κάποιος επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα, πρέπει πρωτίστως να το έχει αποφασίσει ο ίδιος!...
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.