3.5.2017 10:43

Κάποτε δεν μας ενοχλούσε το μπάνιο με εσώρουχο. Σήμερα αποδεχόμαστε την εικόνα;

Χαρά Θεού στον Καρφά. Το πρώτο τριήμερο με τη θάλασσα να σου κλείνει πονηρά το μάτι. Οι πρώτοι Χιώτες το τολμούν, επισκέπτες το νησί διαθέτει λόγω τριημέρου Πρωτομαγιάς, μα δεν ήρθαν με σκοπό τα μπάνια.

Η παραλία ξαφνικά γεμίζει νεανικές φωνές. Γύρω στα 20 παιδιά, προσφυγόπουλα και μετανάστες, με τους συνοδούς τους από Μ.Κ.Ο.. Στα πρόσωπα ζωγραφισμένη η ικανοποίηση από το διάλειμμα στη ρουτίνα του τίποτα της σκληρής τους καθημερινότητας. Ξεχύνονται στη θάλασσα. Βγάζουν τα ρούχα τους. Στη θάλασσα θα μπουν τα αγόρια με τα εσώρουχα τους, τα λιγοστά κορίτσια θα μείνουν στην παραλία από τη δέσμευση της ενδυματολογικής τους υποχρέωσης.

Αυτόματη σύγκρουση εικόνων και πολιτισμικής νοοτροπίας. Η χαρά του νέου ανθρώπου υπερτερεί. Έχει κάθε ισότιμο δικαίωμα πρόσβασης στον φυσικό πλούτο μιας χώρας, έστω και αν έχει εν γνώσει του παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες μετακίνησης πληθυσμών.

Απέναντι τους κοιτούν οι καταστηματάρχες του Καρφά. Τα συναισθήματα των περισσότερων είναι παρόμοια. Αναγνωρίζουν  το δικαίωμα στην ξεγνοιασιά. Σκέφτονται όμως και το δικό τους δικαίωμα στην εργασία. Καλώς ή κακώς η εικόνα που περιέγραψα αντίκειται στα «καθώς πρέπει» της τουριστικής οικονομίας. Ένας μέσος Ολλανδός ή Γερμανός, θα έλεγα κι ένας μέσος Χιώτης, δεν συχνάζει σε παραλίες με τους κολυμβητές να φορούν εσώρουχα και τις κοπέλες τυλιγμένες με μαντίλες. Σκληρή ως διαπίστωση αλλά πραγματική.

Οι καταστηματάρχες του Καρφά νοιώθουν ότι η παρουσία στην παραλία τους λουόμενων με διαφορετική πολιτισμική και θαλάσσια κουλτούρα από την ευρωπαϊκή θα απομακρύνει από τον Καρφά και τους περιορισμένους κάθε χρόνο επισκέπτες του.

Δεν μιλούν. Περιμένουν πότε φορείς και Μ.Κ.Ο. θα συναισθανθούν πως η αλληλεγγύη έχει όριο την απειλή βιωσιμότητας του άλλου.

Στο νησί μας δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η απαραίτητη συζήτηση για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στον τουρισμό. Τη φοβόμαστε, σε κάθε περίπτωση την αποφεύγουμε.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι μετανάστες και προσφυγόπουλα δεν πρέπει να χαρούν το Αιγαίο. Προσωπικά ισχυρίζομαι ότι όσοι έχουν την ευθύνη να γεμίζουν τις ανιαρές ώρες τους με δράσεις, εκείνοι θα όφειλαν να γνωρίζουν τη χρυσή ισορροπία για να μη σπάσει το τεντωμένο σχοινί. Κι αν δεν είναι σε θέση να συνυπολογίζουν καταστάσεις οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάποιος ή κάποιοι οφείλουν να τους υποδεικνύουν την ευθύνη. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ