Την περίοδο του 80-81 είχαμε μια μεγάλη φωτιά που είχε κάψει τη Βόρεια Χίο. Έγιναν συνέδρια, έγιναν συσκέψεις, υπουργοί, πρωθυπουργοί, παρατρεχάμενοι, ακούστηκαν αυτές οι προτάσεις που λέμε εδώ. Το 2012 κάηκε η Νότια Χίος -140.000 στρέμματα-, τώρα το 2016 καίγονται οι ίδιες περιοχές.
»Άκουσα με προσοχή τους σεβαστούς Προέδρους να λένε “ευχαριστούμε τους εθελοντές” και καλά κάνουν και ευχαριστούν τους εθελοντές, τους πυροσβέστες κλπ, γιατί πραγματικά υπερβάλλουν εαυτόν και είναι και στην πρώτη γραμμή. Το ζήτημα είναι οι εθελοντές κυβερνούν αυτόν τον τόπο; Εγώ έγινα 55 ετών και δεν έχουν κάνει το παραμικρό στην αντιπυρική προστασία και κυριολεκτώ ότι δεν έχουν κάνει το παραμικρό στην αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Και δεν έχουν ευθύνη όλοι αυτοί; Διαχρονικά, Νέες Δημοκρατίες, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖαίοι τώρα, γιατί τους βγάζουμε από το κάδρο; Δηλαδή θα μιλήσουμε για το πού πάει ο ιδρώτας αυτού του τόπου, ο δικός σας, οδικός μου, του καθενός; Μέσα σε έξι χρόνια είδαμε το 40% του εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων να καταρρακώνεται, η φορολογία να αυξάνεται 100%, σας αντιμετωπίζουν ως αγρότες – επιχειρηματίες και σας ρημάζουν (είχατε βγει στους δρόμους μαζί με τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους) και πενήντα χρόνια βλέπουμε μια Ελλάδα και χώρα να καίγεται και συζητάμε επί συζητήσεων και προτάσεις επί προτάσεων και τους έχουμε κάθε φορά που καιγόμαστε απέξω από το κάδρο ευθυνών, όταν αυτοί είναι οι εμπρηστές.
Εγώ πάντως αν ήμουνα σ’ αυτή τη φάση κυβερνητικός, είτε Νέοδημοκράτης είτε Πασόκος είτε Συριζαίος, θα ήμουν τρισευτυχισμένος, παρακολουθώντας μια συζήτηση που μ’ έχει βγάλει έξω από το κάδρο, ενώ είμαι ο κύριος εμπρηστής μαζί με τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω γι’ αυτή τη δουλειά. Γιατί πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε! Γιατί πρέπει να καταλάβουμε, ότι εμείς φτάσαμε να έχουμε 3.000.000 Έλληνες να ζούμε στη φτώχεια και να μην έχει ο συνταξιούχος κι ο εργαζόμενος να φάει, γιατί αυτά τα λεφτά που μαζεύονται πηγαίνουν σε τραπεζίτες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, σ’ όλους αυτούς τους χρυσοκάνθαρους και δεν πηγαίνουν στην πυρασφάλεια, στην αντισεισμική προστασία, στα σχολεία, την Παιδεία, την Υγεία. Αυτά πρέπει να τα βιώσουμε, να βγάλουμε συμπεράσματα. Πρέπει να καταλάβουμε γιατί η ζωή μας είναι μαύρη, γιατί καιγόμαστε και θα συνεχίσουμε να καιγόμαστε.
»Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή το Δήμαρχο και συμφωνώ και στα τρία σημεία που έβαλε: αντιπλημμυρικά έργα, δασικές ζώνες που θα πρέπει βέβαια να συντηρούνται όπως είπε και συνάδελφος κ. Μαϊστράλης και αγροτικοί δρόμοι. Γιατί, Δήμαρχέ μου, θα γίνουν αυτά; Δύο Τεχνικά Προγράμματα επί θητείας σας, για να μη βάλω και τις προηγούμενες θητείες, έρχονται εδώ από τους Προέδρους που έχουν συγκαλέσει τοπικά συμβούλια. Έρχονται δέκα έργα, κόβονται τα εννιά, μπαίνει το ένα, γιατί δε σας δίνουν χρήματα. Συμφωνώ, αλλά δεν γίνεται να λειτουργούμε συνεχώς με το άλλοθι: “μα δε μας δίνουν χρήματα”. Το ίδιο δε δίνουν και στην Περιφέρεια. Επομένως γιατί να γίνουν αυτοί οι άξονες και οι βραχυπρόθεσμοι και οι μεσοπρόθεσμοι και οι μακροπρόθεσμοι; Γιατί θα τα κάνετε; Πέστε μου ένα λόγο που θα τα κάνετε, όταν θυμάμαι τους Προέδρους να είναι εδώ και να λένε “δέκα αγροτικούς δρόμους ζητάμε και κάνετε έναν”. Θυμάμαι τον Πρόεδρο της Ελάτας σε μια έντονη στιγμή “αν έγινε ή δεν έγινε κάποιος δρόμος”. Εγώ δε θα μείνω στο τι έγινε ή τι δεν έγινε συγκεκριμένα, αλλά θα μείνω στην αγωνία που καταθέτει ο καθένας. Αυτά τα έργα γιατί τα θέλουν; Για τα σπίτια τους; Για να κάνουν την αναψυχή τους; Για να προστατεύεται και να καθαρίζεται το χωράφι – αυτοί που τα καθαρίζουν, που πονάνε και βγάζουν ένα ψωμί- και εν πάση περιπτώσει για να μείνουν δεμένοι με το χωριό τους, για να έχει ζωή και το χωριό και οι ίδιοι.
Επομένως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι ναι μεν αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κράτος τραπεζίτη, αλλά από την άλλη μεριά και ο κάθε φορέας τοπικής διοίκησης πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και ευθύνες σημαίνει ότι αφού εντοπίζω και λέω τι πρέπει να γίνει, πρέπει να το υλοποιήσω και πρέπει να κινητοποιήσω και τον κόσμο.
Αγαπητοί Πρόεδροι, δεν έπρεπε να έρθετε μόνοι σας σήμερα εδώ –παρόλο που κανένας δεν προλάβαινε να έρθει με παρέα ούτε κι εμείς οι ίδιοι λόγω του επείγοντος. Όμως θα πρέπει να γίνει μια θεματική πλέον από όλους τους φορείς, -εγώ δε θα έλεγα “σύσκεψη” , αλλά ένα Δημοτικό Συμβούλιο ξανά θεματικό, με παρουσία όλων των φορέων και παρουσία και των χωριανών, που θα πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις και που θα κινητοποιήσει το κόσμο, να δράσει, να κυνηγήσει τους υπεύθυνους, τους εμπρηστές κυβερνητικούς και μη και όλη αυτή την κατάντια που υπάρχει. Και όχι τώρα να έρχεται ο κ. Αποστόλου που έβλεπα από την τηλεόραση και να μας λέει “θα προσπαθήσει η κυβέρνηση και θα σας δώσει 500 και 515 εκατομμύρια, χιλιάδες..” και να μη θυμάται τι θα δώσει από το αριστερό του χέρι και τι θα δώσει από το δεξί και έπεα πτερόεντα που τα έχουμε ακούσει χίλιες φορές.
Και επειδή εκτός από αυτά που ειπώθηκαν και που θα πρέπει να υλοποιηθούν, θα κριθούμε, διότι, Δήμαρχέ μου, το 2015 ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ στα επόμενα επίπεδα, είχαμε προκαλέσει συζητήσεις για την αντιπυρική προστασία, όλοι έκαναν αποδεκτή και την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και την εισήγηση τη δική σας. Και την ενσωματώσαμε σ’ ένα κείμενο και είπαμε “ναι, συμφωνούμε”, που όμως δεν κάναμε τίποτα ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μπορείς να πεις ότι στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων κάτι προλάβαμε.
Τρία άμεσα ζητήματα:
▪ Αποζημιώσεις άμεσες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και ο Κ. Τούμπος που εκπροσωπεί την ΕΜΧ καταλαβαίνει τι εννοούμε όπως και όλοι οι αγρότες. Όχι “κατ’ επάγγελμα κύριο”, μεσαίο κ.λπ. Κύριοι αγρότες αυτή τη στιγμή είναι οι τσιφλικάδες πάνω στην Ελλάδα· όλοι οι υπόλοιποι είναι και οικοδόμοι και δάσκαλοι είναι και οτιδήποτε είναι.. και ζούνε μ’ αυτόν τον τρόπο. Άρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεσες αποζημιώσεις. Ούτε ΕΛΓΑ ούτε ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε τίποτα άλλο. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος κάηκε και πρέπει να πάρει χρήματα. Εμείς καταθέσαμε και ως ΚΚΕ στην Ευρωβουλή συγκεκριμένη πρόταση για ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, αλλά τι λέει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας: ότι το 30% του ΑΕΠ του νησιού πρέπει να έχει καταστραφεί, για να δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις. Τρέχα γύρευε…, αλλά σε τελική ανάλυση είναι θέμα πίεσης και ξεσηκωμού του κόσμου.
▪ Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα χρόνια και όλο το φορολογικό πακέτο που σφίγγει όλο τον αγροτικό κόσμο η κυβέρνηση
▪ και, Δήμαρχε, για 7 χρόνια, που αν δεν κάνω λάθος είναι η αναζωογόνηση των δενδρυλλίων, κατάργηση όλων των ανταποδοτικών τελών του Δήμου σ’ αυτές τις περιοχές. Είναι ένα μερίδιο δικό μας που πρέπει να κατατεθεί και αυτό.
Ευχαριστώ.»
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι στην τελευταία πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να ανακάμψουν τα χωριά, ο κ. Δήμαρχος αντέδρασε έντονα, αρνητικά , περισσότερο ως Έφορος που χρησιμοποιεί την μπακαλίστική λογική, παρά σαν πρώτος πολίτης του τόπου που αντιλαμβάνεται τον πόνο και τους καημούς των πυρόπληκτων. Φυσικά δεν μας έχει συνηθίσει και σε κάτι διαφορετικό η δημοτική αρχή, άλλωστε δικό της κατόρθωμα είναι τα υπέρογκα ανταποδοτικά τέλη, με αυξήσεις εντός καπιταλιστικής κρίσης.-
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.