Με την ευκαιρία του αγιασμού που έγινε για την αντικατάσταση της τέντας του Ιωνικού κολυμβητηρίου Χίου αλλά και της αποκατάστασης φθορών λόγω της παρόδου του χρόνου ακούστηκαν και γράφτηκαν τόσα εκθειαστικά για αυτό το στολίδι της Χίου όπως το χαρακτήρισαν πολλοί.
Πράγματι ήταν και είναι ακόμα ένα στολίδι παρόλο που έχουν περάσει 35+ χρόνια από τον εγκαινιασμό λειτουργείας του. Ποιος δεν έχει θαυμάσει την πρωτοπόρα του αρχιτεκτονική και τις κατασκευές του. Απετέλεσε τότε μια δοκιμή, ένα πιλοτικό τόλμημα μιας Ιταλικής αν θυμάμαι καλά εταιρείας που επιβεβαιώθηκε και άντεξε στο χρόνο.
Έδωσε τεράστια ώθηση στα αθλήματα του υγρού στίβου και ιδιαίτερα της υδατοσφαίρισης (πόλο) στο νομό μας.
Βέβαια ο ναυταθλητισμός στη Χίο είχε ξεκινήσει με τόσες επιτυχίες από αυτό το υποτυπώδες κολυμβητήριο στο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Χίου. Ήταν για όποιους δε το θυμούνται, ανοιχτό μη θερμαινόμενο και επικοινωνούσε με τη θάλασσα. Υπήρχε όμως το κλίμα, το πάθος θα έλεγα, προς τα αθλήματα του υγρού στίβου με νίκες σε πανελλήνιο επίπεδο. Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεκίνησε συνεχώς γιγαντούμενη η καθολική απαίτηση για τη κατασκευή ενός σύγχρονου κλειστού και θερμαινόμενου κολυμβητηρίου κατά τα πρότυπα άλλων χωρών. Αυτή η απαίτηση ξεπερνούσε τα κόμματα, ήταν καθολική και ενωτική.
Ποια σχέση όμως μπορεί να έχει η Σπάρτη με την κατασκευή κολυμβητηρίου στη Χίου;
Βρισκόμαστε στις παραμονές των εκλογών του Οκτώβρη του 1981.
Και η Νέα Δημοκρατία που ήταν κυβέρνηση από το 1974 και το ΠΑΣΟΚ που πάλευε να γίνει κυβέρνηση του τόπου, και οι δυο υπόσχονταν σε τοπικό επίπεδο - μεταξύ και τόσων άλλων θεμάτων – την κατασκευή στη Χίο νέου κολυμβητηρίου.
Τα κόμματα πέραν των τοπικών εντύπων (φυλλαδίων) με τα θέματα της Χίου ελάμβαναν και άφθονο υλικό από την Αθήνα.
Η μεν Νέα Δημοκρατία έπρεπε να προβάλει το εκτελεσθέν από το 1974 έργο της αλλά και τις υποσχέσεις για το μέλλον, το δε ΠΑΣΟΚ ήλεγχε τη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτά που είχε υποσχεθεί στο παρελθόν και δεν υλοποίησε και πάνω απ’ όλα προέβαλε το πρωτοπόρο κατά την άποψή του πρόγραμμα για την προσεχή τετραετία.
Η Νέα Δημοκρατία είχε ξεχωριστό φυλλάδιο για κάθε τομέα όπως παραδείγματος χάριν για τα αθλητικά έργα.
Από το πρωί είχε γεμίσει η πόλις με το υλικό και είχαν φύγει γκρουπ για τα χωριά. Ξαφνικά περί το μεσημέρι ήρθε ένας δικός μας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και μας ενημέρωσε πως άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας μαζεύουν από τα καφενεία και από τους άλλους δημόσιους χώρους το φυλλάδιο που αναφερόταν στα αθλητικά έργα.
Εν τω μεταξύ είχε κυκλοφορήσει η φήμη για κάποιο σοβαρό λάθος που είχε γίνει. Ανοίξαμε και εμείς, και μεταξύ των προβαλλόμενων αθλητικών έργων που είχε εκτελέσει η ΝΔ υπήρχε η φωτογραφία ενός εξαιρετικού κολυμβητηρίου, και από κάτω φαρδιά πλατιά «Κολυμβητήριο Χίου».
Εξηγήθηκε λοιπόν η αγωνία και ο πανικός των στελεχών της ΝΔ που προσπάθησαν άσκοπα να περισυλλέξουν τα ήδη διαμοιρασθέντα φυλλάδια. Ήταν πλέον όμως πολύ αργά. Το κολυμβητήριο που απεικονιζόταν στο φυλλάδιο ως «Κολυμβητήριο Χίου» μάθαμε ότι ήταν το κολυμβητήριο Σπάρτης.
Το λάθος αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση κατασκευής του Ιωνικού Κολυμβητηρίου Χίου.
Να λοιπόν που εμπλέκεται η Σπάρτη.
Βούτυρο στο ψωμί μας το λάθος αυτό.
Ως υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, «από χωρίου εις χωρίον» όπως είχε πει η Χούντα για τον τότε Βασιλιά Κωνσταντίνο, διαλαλούσαμε και κατηγορούσαμε τη ΝΔ για εμπαιγμό, εξαπάτηση και περιφρόνηση του λαού της Χίου.
Όσο και αν προσπαθούσε η ΝΔ να πείσει ότι το λάθος είχε γίνει στο τυπογραφείο κανένας δεν την άκουγε γιατί όλοι πίστευαν πως πήγε να εξαπατήσει τους Χιώτες.
Τα περί Σπάρτης κανένας δε τα πίστευε.
Επεχείρησε να εκδώσει άλλο διορθωτικό φυλλάδιο αλλά ήταν πλέον πολύ αργά.
Τώρα αν κάποιος σήμερα ρωτήσει: «Και εσείς βρε παιδιά αφού το ξέρατε ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα γιατί το εκμεταλλευτήκατε τόσο;»
Στην πολιτική όμως τα λάθη δε συγχωρούνται. Αυτό ακριβώς περιμένει ο αντίπαλος.
Ο θείος Καραμανλής είχε πει: «Στην πολιτική γίνονται πράγματα που δεν λέγονται και πράγματα που δεν γίνονται».
Το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει πλέον κυβέρνηση και εγώ ως βουλευτής επισκέφθηκα τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Κατσιφάρα και συμφωνήσαμε να έρθουν από το νησί μέλη της νομαρχιακής του κόμματος για να γίνει η επίσημη εξαγγελία της κατασκευής σύγχρονου κολυμβητηρίου στη Χίο.
Ήρθαν οι αγαπημένοι Παναγιώτης Νεαμονίτης και Δημήτρης Στείρος που έχουν φύγει πρόωρα από της ζωή και ο Μάρκος Μενής. Ή όλη διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.
Με πιέσεις, η 25 μέτρων πισίνα, έγινε 50. Ύστερα οι δυσκολίες χωροθέτησης, προβλήματα ως προς τη συμπλήρωση των άλλων αθλητικών και βοηθητικών χώρων ξεπερνιόταν βήμα βήμα, για τούτο και πήρε πολύ χρόνο ως προς την ολοκλήρωση του έργου.
Επιτέλους φθάσαμε στην ολοκλήρωση.
Κολυμβητήριο κλειστό, θερμαινόμενο με εκμετάλλευση και της θερμικής ενέργειας από τη γειτονική ΔΕΗ.
Ελπίζαμε να κάναμε πανηγυρικά εγκαίνια. Να βγούμε και εμείς να εκφωνήσουμε ως είθισται τον λεγόμενο «σύντομο χαιρετισμό».
Παρούσα βέβαια και η ηγεσία της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας με τον «διαχρονικό» Πρόεδρο κ. Διαθεσόπουλο.
Μόλις όμως εμφανιστήκαμε άρχισαν από ένα τμήμα οργανωμένων έντονες αποδοκιμασίες που έγιναν καθολικές και απευθύνονταν ευτυχώς στον Πρόεδρο και τους παράγοντες της Ομοσπονδίας για σειρά αδικιών της διαιτησίας σε βάρος του ΝΟΧ.
Μόνο πανηγυρικά εγκαίνια δε μπορεί να τα πει κανείς αυτά.
Το κολυμβητήριο όμως είχε στηθεί και ήταν πρωτοποριακό στην κατασκευή και την όλη εμφάνισή του και μέχρι τη κατασκευή του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου (για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) ήταν το μοναδικό που πληρούσε τις ολυμπιακές προδιαγραφές.
Από αριστερά προς δεξιά:
Διαθεσόπουλος – Πρόεδρος Ε.Κ.Ο.
Γιώργος Βαρκάρης – Βουλευτής Χίου
Κοσμάς Σφυρίου – Υπουργός Αιγαίου
Χρήστος Πάχτας – Νομάρχης Χίου
Γιάννης Μπουμπάρης – Δήμαρχος Χίου
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.