8.3.2021 9:44

“Λουλουδένια” αγαλλίαση στη μυροβόλο Χίο

    Η επιλογή του σημερινού θέματος δεν είναι τυχαία. Την υπαγορεύει ο ερχομός της Άνοιξης που δεν γνωρίζει τί σημαίνει κορωνοϊός, που αγνοεί τις καθημερινές κραυγές των ηγετών της Τουρκίας και χλευάζει τους ανόητους καυγάδες των δικών μας ηγετών.

   Πρόσφατη μετακίνησή μας από τον Βροντάδο προς το Κέντρο Υγείας Πυργίου για τον εμβολιασμό της συζύγου, ήταν “βάλσαμο” ψυχής μετά τον πολύμηνο αναγκαστικό εγκλεισμό.

Το φρέσκο ολόδροσο πράσινο των αγρών και των λοφίσκων, οι πολύχρωμες ανεμώνες και τα λοιπά πρώϊμα αγριολούλουδα, μας πρόσφεραν μιά καταδεχάμενη αγαλλίαση. Είναι αυτή ακριβώς η αγαλλίαση που θα πρέπει να νοιώθουμε καθημερινά, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες μας, ακόμη και μέσα στον δομημένο αστικό χώρο, δηλαδή μέσα στην πόλη της Χίου (Χώρα) αλλά και σε όλους τους Οικισμούς του μυροβόλου νησιού μας.

   Κατά γενική παραδοχή, ο δημόσιος χώρος στη Χίο, (ασφαλώς και αλλού), είναι παραμελημένος έως και υποβαθμισμένος. Παρά τις, κατά καιρούς, προσπάθειες αιρετών του νησιού μας, μένουν να γίνουν πολλά για να εξαλειφθεί η ασχήμια που είναι απότοκος ΚΑΙ δικής μας αδιαφορίας και ευθύνης καθαρά ατομικής.

   Οι δρόμοι και οι παράδρομοι της πόλης, τα πάρκα και οι πλατείες μας, οι χώροι που περιβάλουν ανδριάντες και Μνημεία, οι αυλές των Σχολείων, οι πύλες εισόδου (αεροδρόμιο, λιμάνια Χίου και Μεστών), η προκυμαία μας, πρέπει, σταδιακά, να στολισθούν με πρόσθετους θάμνους και λουλούδια, πολλά λουλούδια.

   Τούτο το τελευταίο διάστημα, με ικανοποίηση παρακολουθώ τις άοκνες, πεισματικές θα έλεγα, προσπάθειες του αρμόδιου, επί του πρασίνου, Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Κλιαμενάκη (πρώην Δημάρχου), να καθαρίσει, να ευπρεπίσει, να “χρωματίσει” με λουλούδια, επίκαιρα σημεία με τα συνεργεία που ο ίδιος επιβλέπει διαρκώς. Μέχρι και βολβούς λαλάδων (άγριων τουλιπών) προσκόμισε και φρόντισε να φυτευθούν. Προέρχονται απ' αυτούς που, τα ετήσια βαθειά οργώματα σε χωράφια των Νοτιοχώρων, φέρνουν στην επιφάνεια καταστρέφοντάς τους. Αν το “πείραμα” επιτύχει και έχει αντοχή στο χρόνο, θα είναι ωραίο το θέαμα των κατακόκκινων λαλάδων εντός της πόλης τουλάχιστον για όσους αδυνατούν να τους χαρούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Φθάνει βέβαια να μην “επέμβουν” οι “αναίσθητοι” (άνδρες και γυναίκες), κόβοντας τα λουλούδια ή αφαιρώντας βολβούς.

  ΄Εχοντας αντικρύσει (και φωτογραφίσει) στο παρελθόν ωραίους κήπους και παρτέρια σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, πάντα ονειρευόμουνα την ώρα που και στην ιδιαίτερη Πατρίδα μας, στο νησί μας, θα νοιώθουμε την αγαλλίαση που προσφέρει μια συστάδα πυκνοφυτευμένων λουλουδιών όπως π.χ. χρυσάνθεμων, κυκλάμινων, φουγκετών (κατιφέδων), πανσέδων κ.λ.π.

 Ακόμη συστάδες με πολύχρωμα διαβοντράκια, μαργαρίτες, μαστιχάκια (γεράνια), ίσως και ζιμπούλια και βιορέτες, των οποίων οι βολβοί όλο και λιγοστεύουν.

   Νοερά φέρνω στο μυαλό μου όμορφες γωνιές και στέκια καφετεριών και άλλων καταστημάτων, που θα έχουν στολισθεί με Χιώτικα γιασεμιά, μπουκαμβίλιες, αγιοκλήματα, πασχαλιές (σαλκίμια) αλλά και άλλα αναρριχώμενα θαμνώδη φυτά τα οποία μπορούν να προσφέρουν χρώμα, μυρωδιές και δροσιά (ίσκιο).

   Κάποιοι ευαισθητοποιημένοι επιχειρηματίες, το έχουν κάνει ήδη. Με τη βοήθεια και υπόδειξη της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου, μπορούν (και πρέπει) να το κάνουν όλοι, εντός και εκτός πόλης (Χώρας) ακόμη και στα Χωριά μας.

  Φαντάζομαι νέες δενδροστοιχίες, που όμως δεν θα ακουμπούν σε καλώδια της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ, δεν θα σκεπάζουν σήματα οδικής κυκλοφορίας, φανάρια και καθρέπτες, ούτε θα εμποδίζουν την ορατότητα στους οδηγούς, θα προσφέρουν όμως την αναγκαία αγαλλίαση στα μάτια και τις ψυχές κάθε ανθρώπου.

   Γνωρίζω ότι όλα όσα προανέφερα, απαιτούν χρήμα, κόπο και χρόνο. Ας μη γίνουν (δεν μπορούν άλλωστε) όλα φέτος, ούτε του χρόνου ούτε και του αντίχρονου. Ας γίνει τώρα η αρχή, βάσει όμως συνολικού σχεδιασμού και σοβαρής μελέτης από ειδικούς (γεωπόνους και κηποτεχνικούς). Ας εντοπισθούν πρώτα οι περιοχές και οι χώροι παρέμβασης. Και κάτι τελευταίο που έχει άμεση σχέση με τον φετινό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Τα τρία αγάλματα, οι τρεις εμβληματικοί ανδριάντες που κοσμούν το ιστορικό κέντρο της πόλης μας, πρέπει ΑΜΕΣΑ να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής. Οι ανδριάντες του Κ. Κανάρη, του Εθνομάρτυρα, Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα και του Αδ. Κοραή θα πρέπει να τύχουν φροντίδας ώστε, με φύτευση λουλουδιών (χαμηλού όμως ύψους) τριγύρω τους και τον κατάλληλο φωτισμό, να αναδειχθούν σε όλο τους το μεγαλείο.

  Επ' ευκαιρία ας μου επιτραπεί να πω ότι, “το δάσος” σημάτων οδικής κυκλοφορίας που περιβάλλει τον επιβλητικό ανδριάντα του (έφιππου) Νικολάου Πλαστήρα (εμπρός από το Ν.Ο.Χ), πρέπει να βρεθεί τρόπος να εκλείψει. Όπως μου είπε (προ ετών) φίλος επισκέπτης μας, η εικόνα δεν είναι η αρμόζουσα και ασφαλώς δεν είχε άδικο.

   Καλή Άνοιξη και ας μη μπορούμε να τη χαρούμε λόγω του κορωνοϊού. Καλά να είμαστε και Άνοιξες θα ξανάρθουν με τις ομορφιές και τις μυρωδιές που τη συνοδεύουν.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ