16.10.2015 10:49

Οι επτά σύγχρονοι σοφοί του κόσμου στην κοσμολογία

 

Έγινε κι αυτό! Ορμώμενοι προφανώς από την ιστορία, μας υψηλά ιστάμενοι πνευματικοί άνθρωποι, σκέφθηκαν να τιμήσουν τους 7 σοφό­τερους ανθρώπους που ασχολούνται με τη μελέτη του σύμπαντος. Στην πραγματικότητα η ιστορία αρχίζει λίγα χρόνια πριν, όταν ο εκλεκτός συνάδελφος Καρδιοχειρουργός κ. Χρήστος Λώλας σε τυχαία συνάντηση με τον Καπετάν-Βασίλη Κωνσταντακόπουλο σκέφθηκαν να τιμήσουν τους 7 πλέον επιφανείς Καρδιοχειρουργούς του κόσμου. Ο Καπετάν-Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, γιος του ιδρυτή του Costa Navarino αειμνήστου Καπετάν-Κωνσταντίνου Κωνσταντακόπουλου, «σήκωσε» το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων.

Στα έξοδα στην πρόσφατη εκδήλωση συνεισέφεραν πολλοί χορηγοί και απλά αναφέρω τους Χιώτες: Σίμο Παληό (Diana) και Παν. Τσάκο (Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»). «Σημαιοφόρος» της εκδήλωσης ψυχή και κύριος ομι­λητής ήταν ο παιδικός μου φίλος Σταμάτης Κριμιζής, Καθηγητής της Αστρο­φυσικής, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Διευθυντής του Τμήματος Διαστήματος και Εφαρμοσμένης Φυσικής του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Καθώς ήδη ανέφερα, η ιδέα ήταν η κατ’αντιστοιχία βράβευση επτά σύγχρονων σοφών, έχοντας στο μυαλό μας τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδος! Ας τους ξαναθυμηθούμε λοιπόν: 1) Βίας ο Πριηνεύς (6ος αιών), έζησε σε μια πόλη βόρεια της Μιλήτου και πέθανε αγορεύοντας στο δικα­στήριο σε ηλικία 80 ετών, 2) Χίλων ο Λακεδαιμόνιος (Σπαρτιάτης), και αυτός έζησε τον 6ο αιώνα και πέθανε από καρδιακή προσβολή (λόγω μεγά­λης χαράς) όταν ο γιος του κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, 3) Κλεό­βουλος ο Ρόδιος (6ο αιώνα και αυτός), 4) Περίανδρος ο Κορίνθιος (6ο αιώνα και αυτός), έχουμε αναφερθεί σε άλλο κείμενό μας στην προσπά­θειά του να ανοίξει τον Ισθμό της Κορίνθου (όνειρο και του Νέρωνος) πράγμα που το κατόρθωσε ο δικός μας ο Ανδρέας Συγγρός, 5) Πιττακός ο Μυτιληναίος (και αυτός τον 6ο αιώνα π.Χ.), 6) ο γνωστός μας Σόλων ο Αθηναίος, και ο επίσης γνωστός μας 7) Θαλής ο Μιλήσιος (αμφότεροι επίσης τον 6ο αιώνα π.Χ.). Εντύπωση μου κάνει ότι όλοι έζησαν τον 6ο αιώνα π.Χ., ότι δύο ήταν από τη Μίλητο (ο Βίας και ο Θαλής) και δύο ακόμη από τους 7 (Πιττακός και Κλεόβουλος) ήσαν Ίωνες(;). Δεν αναφέρομαι στα επιτεύγματα των 7 σοφών της Αρχαίας Ελλάδος, διότι δεν θα τέλειωνα ποτέ!...

Και… επανέρχομαι στους Επτά Σύγχρονους Σοφούς της Κοσμολογίας (απλώς αντιγράφω από το ενημερωτικό που μας μοίρασαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών):

–            James Cronin, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 1980, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας & Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

–            George Efstathiou, Καθηγητής Αστροφυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ, Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας.

–            David Gross, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2004, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντής Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

–                 Eugene Parker, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστρο­φυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και Ινστιτούτου Enrico Ferni.

–            George Smoot, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2006, Καθη­γητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας.

–            Alexei Starobinsky, Κοσμολόγος-Αστροφυσικός, κάτοχος Βραβείου Kavli στην Αστροφυσική 2014, Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

–                 Gabriele Veneziano, Θεωρητικός Φυσικός, Καθηγητής του Collège de France (Έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας).

Κύριος ομιλητής όπως προανέφερα ήταν ο φίλος μου (και «χωριανός» μου) κ. Σταμάτης Κριμιζής, που λίγο-πολύ όλοι το ξέρετε.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος κ. Ειρήνη Νικολο­πούλου και τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (και Καθηγητής) κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και μίλησε και προ­σέφερε τις τιμητικές πλακέτες στους τιμώμενους. Ακολούθησαν βραχείες ομιλίες των επτά τιμωμένων εις την Αγγλική (με ταυτόχρονη διερμηνεία), καθώς και ερωτήσεις από το ακροατήριο. Βέβαια το θέμα ήταν πολύ εξει­δικευμένο και όλοι φύγαμε με κάποιες απορίες.

Προτού συγκεντρωθούμε για να τιμήσουμε τους Επτά Σοφούς είχε προηγηθεί 3μερο Συνέδριο στο οποίο δυστυχώς ταλαιπωρήθηκαν οι συμμε­τέχοντες λόγω στάσεως εργασίας των εργαζομένων στο Μέγαρο!...

Μετά τη λαμπρή τελετή και επί διήμερο, οι συμμετέχοντες ξεναγή­θηκαν και στην Αθήνα και στη Μεσσηνία όπου και φιλοξενήθηκαν στο Costa Navarino.

Κλείνοντας και επειδή στο ενημερωτικό φυλλάδιο του 2ου Συμποσίου που μας έδωσαν περιέχονται και «αρχαία μαργαριτάρια», τα αντιγράφω:

Μέτρον άριστον. Γηράσκω αεί διδασκόμενος. Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας. Ο τίμιος πολιτικός άνδρας πρέπει, όταν εγκαταλείπει την εξουσία, να φεύγει όχι πλουσιότερος αλλά ενδοξότερος. Μηδέν άγαν. Γνώθι σ’αυτόν. Μην επιθυμείς το αδύνατον.

Θα πρότεινα τα «Αρχαία Μαργαριτάρια» (ιδίως αυτό το περί πλου­τισμού των πολιτικών) να το τυπώναμε και να τα αποστέλλαμε στους Διοι­κούντες μας (ιδίως τους Βουλευτάς) με μια καλοπροαίρετη σύσταση: Να περάσουν (να περάσομε) όλοι από έναν ψυχιατρικό έλεγχο (νομίζω ότι μόνο οι Αστυνομικοί και οι… κυνηγοί περνάνε από ψυχιάτρους για… ευνόητους λόγους).

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ