29.6.2015 17:23

Οι παραλίες του Βροντάδου μπορούν να αναπλαστούν ανέξοδα

Είναι γεγονός ότι οι παραλίες του Βροντάδου κατά την καλοκαιρινή περίοδο εκτός του ότι προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αποτελούν και για τους κατοίκους χώρο αναψυχής και σημείο πολιτισμικής – λαογραφικής αναφοράς. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις φυσικές παραλίες έχουν καταστραφεί από ανθρωπογενείς παράγοντες. Ένας από τους κυριότερους είναι η κατασκευή του παραλιακού δρόμου Βροντάδου, ο οποίος «πάτησε» στην κυριολεξία μέσα στη θάλασσα, αλλά και διάφορες άλλες παρεμβάσεις που έγιναν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μελλοντικές συνέπειες στις παρακείμενες παραλίες.

Στην περιοχή μας το βότσαλο και η άμμος των παραλιών οφείλει την ύπαρξή του στην ύλη που κατεβάζουν οι χείμαρροι και τα ρέματα ή τα ρυάκια κατά την περίοδο των βροχών. Αν εξαιρέσουμε τους δυο μεγάλους χειμάρρους –του Ράκτη και του Αρμένη- που εναποθέτουν ακόμη κάποιες ποσότητες αμμοχάλικου στις εκβολές τους και που η θάλασσα με την ενέργειά της αναλαμβάνει κατόπιν το έργο του εμπλουτισμού και της συντήρησης των παρακείμενων παραλιών, τα  ρέματα και τα μικρά ρυάκια έχουν εξαφανιστεί ή καταπατηθεί από επιτήδειους που  δρουν ανενόχλητοι εις  βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Το αποτέλεσμα αυτής της εξαφάνισης διαφαίνεται από τη συνεχή φθίση των παραλιών από βότσαλο ή άμμο. Σίγουρα η φυσική αναπλήρωση είναι τόσο δύσκολή, όσο δύσκολή και ακριβή είναι η δημιουργία τεχνητής παραλίας. Είναι λοιπόν αναγκαίο να βρεθεί μια λύση φτηνή που θα δώσει σύντομα αποτελέσματα, έστω κι αν αυτά δε θα κρατήσουν επ’ άπειρο: Η τεχνητή αναπλήρωση του ιζήματος που έχει εξαφανιστεί. Σε καμιά περίπτωση η άποψη ενός αναρμόδιου δεν μπορεί να υποκαταστήσει ούτε και να μηδενίσει το ρόλο των ειδικών των Τεχνικών Υπηρεσιών, που γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι πρέπει να γίνει. Όμως η εμπειρία, η παρακολούθηση, το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στα κοινά του τόπου μας, δίνει το δικαίωμα στον γράφοντα να εκφέρει τη γνώμη του.

Πριν από αρκετές δεκαετίες έγινε στο Βροντάδο η πρώτη προσπάθεια εμπλουτισμού των παραλιών του με  ποταμίσια  ύλη (αμμοχάλικο). Παρά  τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τις τοπικές αντιδράσεις, το αποτέλεσμα στις παραλίες ήταν θετικό και κράτησε για αρκετά χρόνια. Η προσπάθεια επαναλήφθηκε ξανά στις παραλίες «Βελονάς» και «Παντελάκη», στις οποίες μπορεί σήμερα να δει ο επισκέπτης και το είδος του υλικού (τούβλο, γυαλί, κεραμίδι, μπετόν, μωσαϊκό, πλακάκι, πορσελάνη κ.ά.) που μετατράπηκε σε υπέροχο βότσαλο με τη συνδρομή του κύματος.

Μια πρόταση -προς τη Δημοτική Αρχή- είναι πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου να κάνει μια αρχή εμπλουτισμού των παραλιών του Βροντάδου που χρήζουν αποκατάστασης (βόρεια της εκβολής Αρμένη, δυτική παραλία Τρεις Μύλοι, παραλία Λόντζα, παραλία Μούτσαινα – Δημαρχείο – Αφανής Ναύτης, παραλία Παντελάκη, παραλία Μουριά). Έτσι και το κύμα που περιλούζει σπίτια και αυτοκίνητα θα ανασχεθεί και οι προτεινόμενες παραλίες θα διαμορφωθούν φυσικά μέχρι τη νέα θερινή περίοδο.

Και επειδή από ένα καλό θα προκύψουν κι άλλα πολλά, ας αναλογιστούμε ότι ο χείμαρρος της Κλειδούς, από την περιοχή ΚΠΕ Ομηρούπολης μέχρι και το γεφυράκι του Αγίου Στεφάνου έχει συσσωρεύσει στην ήδη διαμορφωμένη κοίτη του περίπου ενάμισι μέτρο αμμοχάλικο. Αν όλο αυτό το υλικό μεταφερθεί στις παραλίες που το έχουν ανάγκη, πετυχαίνουμε με μικρό κόστος και τον εμπλουτισμό τους και ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή της Κλειδούς. Από την άλλη πλευρά, στα πλαίσια της ανακύκλωσης αδρανών υλικών, θα μπορούσαν να οριστούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα σημεία υποδοχής, ελέγχου, διαλογής και αξιοποίησης κατάλληλων αδρανών υλικών, που θα αναλάβει το κύμα να μετατρέψει σε βότσαλο ή άμμο.

Η πρόταση τούτη είναι δοκιμασμένη στο παρελθόν, φθηνή και πραγματοποιήσιμη. Θα συμβάλλει στην πραγματική ανάπτυξη του τόπου, που πρώτιστα έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής μας, με ενεργητική συμμετοχή των δημοτών. Το όφελος αυτής της διαδικασίας θα φανεί γρήγορα και θα αναδείξει ότι όσον αφορά την ανάπτυξη ενός τόπου δε χρειάζονται πανάκριβα και μεγαλεπήβολα σχέδια ούτε φαραωνικά έργα εκατομμυρίων, αμφιβόλου κατάληξης, αλλά πολιτική βούληση εκ μέρους της τοπικής διοίκησης και διάθεση προσφοράς προς το λαϊκό συμφέρον.-

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ