3.5.2022 11:19

“ΟΜΗΡΕΙΟ” 30 Απριλίου 2022 - “Αστοχίες” μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας

     Οι διατυπούμενες απόψεις είναι προσωπικές. Επ' ουδενί απηχούν απόψεις μελών της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων “ΧΙΟΣ 2022” της οποίας έχω την τιμή να αποτελώ μέλος.

    Η επιλογή της Επιτροπής μας, (της οποίας προεδρεύει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Καλογεράκης), να διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση-ημερίδα, πιθανά να μην ήταν απολύτως επιτυχής.

    Ο χρόνος π.χ. διεξαγωγής της (εν μέσω Εορτών και με κλειστά Σχολεία), η όχι επαρκής προβολή αυτής, ακόμη και η επιλογή των συγκεκριμένων διαπρεπών ομιλητών, δεν συνέβαλαν στην, επιδιωκόμενη, ΜΑΖΙΚΗ συμμετοχή των συμπατριωτών μας. Ίσως βέβαια να φταίει και ο, συνεχιζόμενος, φόβος του κορωνοϊού που, το “Ομήρειο”, δεν ήταν κατάμεστο κόσμου.

    Λογικά, η διπλή επέτειος θα έπρεπε να συγκινεί και να κινητοποιεί πάντες, ειδικά εμάς τους ακρίτες του Ανατολικού Αιγαίου,που, καθημερινά, επί μισό περίπου αιώνα, δεχόμεθα την πίεση και τις ωμές απειλές που εκπέμπονται απροκάλυπτα από τη γείτονα Χώρα. Δηλαδή τη Χώρα που, ηθικά και ιστορικά, βαρύνεται τόσο για τη βάρβαρη σφαγή των προγόνων μας το 1822, όσο και για τον βίαιο εκπατρισμό, τις σφαγές, τις αιχμαλωσίες και τις λεηλασίες κατά του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

    Αν όμως, ένα πρώτο αρνητικό της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης ήταν η μη μαζική παρουσία συμπατριωτών, ως δεύτερο πρέπει να χαρακτηρισθεί η μεγάλη χρονοτριβή που προκλήθηκε με ευθύνη, κυρίως, του, έμπειρου και επαρκώς καταρτισμένου, συντονιστή της ημερίδας, δημοσιογράφου κ. Λάμπρου Καλαρρύτη.

    Ο ίδιος, σε αντίθεση προς τους σύντομους και ουσιαστικούς χαιρετισμούς του κ. Καλογεράκη και του Δημάρχου Χίου κ. Κάρμαντζη, αντί ενός, επίσης σύντομου, προλόγου και “τηλέγραφικής” παρουσίασης των πέντε (5) ομιλητών, επέλεξε να κάνει μιά εκτενή ιστορική αναφορά, στις δύο επετείους εν γνώσει του ότι, αυτό θα το έπρατταν οι ορισθέντες ομιλητές.

   ΄Ομως, και οι ομιλητές, έχουν μερίδιο ευθύνης για ό,τι ακολούθησε, ως αποτέλεσμα της χρονοτριβής και του “ροκανίσματος” του χρόνου.

     Οι μόνοι που, κατ' εμέ, “διασώθηκαν” με σύντομες, πολύ ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές ομιλίες, ήταν ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής, Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος και ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, Δ/νων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

     Ο κ. Γιάννης Βαληνάκης, Πανεπιστημιακός, πρώην Βουλευτής και Υφυπουργός Εξωτερικών επί Κώστα Καραμανλή και ο στρατηγικός αναλυτής κ. Κων/νος Λαμπρόπουλος, χωρίς βέβαια να κουράσουν, είπαν πράγματα λίγο-πολύ γνωστά.

   Εκείνος που, παρά την αντίθετη προσδοκία, κυριολεκτικά κούρασε, σε βαθμό εκνευρισμού, ήταν ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός κ. Μιχάλης Κωσταράκος που χαίρει βέβαια γενικής εκτίμησης και αναγνώρισης του έργου του.

     Αντί ενός σύντομου, “σφιχτού”, δηλαδή λιτού, δωρικού θα έλεγα και περιεκτικού λόγου, εκφώνησε μια πλατειάζουσα ομιλία που θα είχε νόημα αν, ως ακροατές, είχε άλλο κοινό, όχι όμως τους Χιώτες απογόνους των σφαγιασθέντων το 1822 και των Μικρασιατικών εκπατρισθέντων το 1922, οι οποίοι, όσα είπε ο στρατηγός, τα έχουν ακούσει και διαβάσει άπειρες φορές.

      Η χρονοτριβή που προκάλεσαν, αρχικά ο κ. Καλαρρύτης και ακολούθως ο κ. Κωσταράκος, συνυπολογιζόμενης και της (δεκάλεπτης) καθυστερημένης προσέλευσης του κ. Νότη Μηταράκη, ήταν οι κύριες αιτίες που δεν υπήρξε στο τέλος επαρκής χρόνος, ώστε, σε αρκετούς των συμμετεχόντων, να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων αλλά και κατάθεσης απόψεων οι οποίες, πάντα σε παρόμοιες εκδηλώσεις-ημερίδες, αυτονοήτως, επιτρέπονται, έστω ως “τηλεγραφικές” τοποθετήσεις

       Ανεξαρτήτως της κατάληξης της όλης εκδήλωσης, ως Χιώτης και ως μέλος της Επιτροπής “ΧΙΟΣ 2022”, οφείλω να ευχαριστήσω όλους και όλες που συνέδραμαν στην διοργάνωση αυτής, μεταξύ των οποίων ασφαλώς περιλαμβάνονται τόσο οι πέντε (5) ομιλητές όσο και ο συντονιστής της.

   Ευχές για καλή επιτυχία σε ό,ποιες εκδηλώσεις ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα, που, επειδή προβλέπονται αρκετές και ενδιαφέρουσες, καλό είναι τουλάχιστο να μην συμπέσουν χρονικά. Δύσκολο μεν, εφικτό δε...

Υ.Γ.: Μόνο ως άστοχη (ως μισή αλήθεια) μπορεί να χαρακτηρισθεί η, εκ μέρους του στρατηγού, εκφρασθείσα άποψη ότι, την ΚΥΡΙΑ ευθύνη της Μικρασιατικής καταστροφής, φέρει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποσιωπόντας τον Εθνικό διχασμό και τις τεράστιες ευθύνες της Φιλοβασιλικής Παράταξης. Σχετικό κείμενο προσεχώς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ