Προσπαθώντας να ψιθυρίσω ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που με βοήθησαν σε δύσκολες στιγμές κατά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας μου (Οκτώβρης 2014) επανέρχομαι σε κάποιον «πολιτικό» (με και χωρίς εισαγωγικά) ο οποίος πέθανε πριν της ώρας του (σχετικά νέος) λόγω ανθρωπίνων αδυναμιών (ήτο μανιώδης καπνιστής) και ευθύτητος του χαρακτήρος του[1]: Αυτός ήταν ο Γεώργιος Γεννηματάς με τη «ρετσινιά» του πολιτικού που μας παραπέμπει σε σκάνδαλα, όργια κλπ.… ευτράπελα.
Το Νοσοκομείο που νοσηλεύθηκα… έφερε το όνομά του. Στην πραγματικότητα το Νοσοκομείο προϋπήρχε του αειμνήστου Γεννηματά. Στο κείμενό μου δεν είναι δυνατό να (συμ)περιλάβω όλα τα ΦΕΚ, τις Υπουργικές Αποφάσεις κλπ. κλπ. που συνοδεύουν το ιστορικό της ιδρύσεως του Νοσοκομείου, ως έχει σήμερα. Εν περιλήψει θα γράψω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία:
Λοιπόν αντιγράφω: «Το νυν Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών συνεστήθη δια της συγχωνεύσεως του τέως Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αμπελοκήπων και του τέως Προσκαίρου Νοσοκομείου Αθηνών (1941)… προς αντιμετώπισιν των κατά την πολεμικήν περίοδον παρουσιασθεισών νοσηλευτικών αναγκών…». Ξεκίνησε λοιπόν με 250 κρεβάτια[2] ως ΝΠΔΔ με πολλές μετεξελίξεις και αυξητικές τάσεις.
Το 1957 προσήρτησε και τον παρακείμενον Οίκο Αδελφών του Νοσοκομείου-Σανατορίου «ΣΩΤΗΡΙΑ». Τα κρεβάτια έγιναν 350(!) και το 1960 οι «κλίνες ηυξήθησαν σε 500(!)», τα δε Διοικητικά Συμβούλια διεδέχοντο το ένα το άλλο (…)[3]. Κάποια στιγμή (1965) ιδρύθη και Πλαστική Χειρουργική… Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου άλλαξε πάνω από 15 φορές!... «Το 1973 συνεστήθη παρά τω Γενικώ Κρατικώ Νοσοκομείω Αθηνών, το Ρυθμιστικόν Κέντρον Διαλογής Ασθενών, αποτελούν οργανικόν τμήμα αυτού εις βάρος του οποίου φέρονται οι πάσης φύσεως δαπάναι… κλπ. καθ’όλον το 24ωρον πρώτων βοηθειών κλπ. κλπ., 5% των κλινών δια την κάλυψιν των εκτάκτων παραπεμπομένων». Με τις αλλαγές στον Οργανισμό, εκτός από τις κλίνες, ο αριθμός των εργαζομένων ηύξανε, πολλές φορές δυσανάλογα (ρουσφέτια) με αποτέλεσμα να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε!...
…Το έτος 1972 εγένετο η έναρξη των εργασιών εις ισόγειον και Α΄ όροφον δεξιά-αριστερά δια την λειτουργίαν του «Ρυθμιστικού Κέντρου».
… Ουδεμία δε δωρεά ή κληροδότημα τι εγένετο υπό ουδενός[4].
Έτσι λοιπόν μέχρι το 1972 το Νοσοκομείο λειτουργούσε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
… Εδώ έχω ένα μεγάλο κενό στη διαδρομή του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών!
Από ό,τι θυμάμαι η «εμπλοκή» του αείμνηστου Γ. Γεννηματά ήτο αλληλένδετος με την είσοδόν μας στην ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα). Το χρήμα έρεε άφθονο και κάποιοι πλούτισαν, όχι όμως ο αείμνηστος Γ. Γεννηματάς.
Η «εμπλοκή» μου στα κοινά του Δρομοκαϊτείου, αρχίζει τον Φεβρουάριο του 1981. Με την ανέλιξή μου, με την αποκτηθείσα εμπειρία, με σωστούς συνεργάτες (Κ. Παπής, Π. Βαρλάς, Ν. Τσικής, Λ. Μυλωνάδης κ.α.)[5] και κυρίως με την ΑΝΟΧΗ (δεν ανήκαμε στο κόμμα τους) και τη ΒΟΗΘΕΙΑ (όπως ξαναέγραψα) του Γ. Γεννηματά, του Μανώλη του Σκουλάκη και της Ελπίδας της Τσουρή, το Δρομοκαΐτειο μεταμορφώθηκε. Όλες οι Κυβερνήσεις σεβάστηκαν το Κληροδότημα. Οι αποτελούντες το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν (και είναι) ΑΜΙΣΘΟΙ, ο δε Οργανισμός (και το Δ.Σ.) έμενε σταθερός επί σειράν ετών (σπανίως άλλαζε κάτι). Για την ιστορία αναφέρω το άρθρο 109 του Συντάγματος που το σεβάστηκαν είτε με πειθώ είτε με 4 (τέσσερις) δικαστικές αποφάσεις (Συμβουλίου Επικρατείας) όλες οι Κυβερνήσεις (υπήρξαν και – σπανίως ευτυχώς – εξαιρέσεις!) παρά το γεγονός ότι εν τω μεταξύ γινήκαμε ΝΠΔΔ.
Για να επανέλθω (και να κλείσω) στον αείμνηστο Γ. Γεννηματά, φτιάχνω ένα μικρό πορτραίτο του, το οποίο στη χειρότερη περίπτωση [αν μου απαγορεύσουν να το βάλω κοντά στη φωτογραφία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εγκαινίασε τη Βιβλιοθήκη του Δρομοκαϊτείου (δωρεά – κι αυτή – των αείμνηστων Γεμέλων) με την επωνυμία Γ. Βιζυηνός] θα την αναρτήσω στο γραφείο μου για να μου θυμίζει ότι… υπάρχουν και τίμιοι πολιτικοί.
Αείμνηστε Γ. Γεννηματά, ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει!...
[1] Όταν τον προέτρεπα να ηγηθεί της αντικαπνιστικής εκστρατείας μου απαντούσε: «Πώς θα φανεί ένας μανιώδης καπνιστής να μιλάει κατά του καπνίσματος;» (…).
[2] Προέβλεπε τη ΔΩΡΕΑΝ(!) νοσηλεία των εν ενεργεία και πρώην βουλευτών στην Α΄ θέση.
[3] Σ.σ.: Στα Δημόσια Νοσοκομεία τα Διοικητικά Συμβούλια αποτελούνται από πρόσωπα προσκείμενα στην εκάστοτε Κυβέρνηση!...
[4] Το τονίζω αυτό διότι το ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Δρομοκαΐτειο ζούσε (φυτοζωούσε) με δικές του δυνάμεις (δι’ιδίων πόρων).
[5] Σίγουρα ξεχνάω πολλούς και… τους πικραίνω: Ζητάω ταπεινά την συγνώμη τους...
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.