20.3.2024 12:40

Προς μια οικονομία δίχως μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες ερωτήσεων από τους πελάτες μας, αν το λογισμικό παραγγελιοληψίας που προσφέρουμε, το μόνο του χώρου χωρίς συνδρομές και δεσμεύσεις, θα μπορούσε να κόβει αποδείξεις εστίασης και φυσικά να διασυνδεθεί με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών. Πράγματα τα οποία ΔΕΝ είναι υποχρεωτικά για ένα λογισμικό παραγγελιοληψίας, όμως θα τους βοηθούσε αρκετά στην δουλειά τους, με τις επικείμενες αλλαγές που θα γίνουν στις ταμειακές μηχανές της εστίασης.

Η απάντηση προς ώρας δεν είναι εφικτή. Και ο λόγος δεν είναι ότι στερούμαστε κάτι σε τεχνολογικό επίπεδο (εξάλλου όσοι έχουν δοκιμάσει το λογισμικό μας παραδέχονται ότι σε σημεία είναι πολύ πιο μπροστά, είτε σε ευελιξία, είτε σε δυνατότητες, από αυτά των μεγάλων εταιρειών), αλλά επειδή ο πραγματικός σκοπός της "ολιστικής διασύνδεσης" είναι να σβήσει από τον χάρτη τις μικρές επιχειρήσεις, μέσω μιας ανούσιας αύξησης των απαιτήσεων και της γραφειοκρατικής πολυπλοκότητας σε σημείο που μόνο οι γίγαντες του χώρου θα μπορούν να ανταπεξέλθουν και οι ίδιοι μάλιστα με κρατικές επιδοτήσεις. 

Εν ολίγοις, όσο κι αν αναζητήσαμε κάποιο τρόπο συνεργασίας με παρόχους cloud ταμειακών μηχανών ή παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, βρήκαμε παντού κλειστές πόρτες. Και ο λόγος είναι απλός, καθώς οι εταιρίες αυτές (ή οι μητρικές τους, μιας και συνήθως πρόκειται για ΙΚΕ που ξεφύτρωσαν από καθιερωμένους παίκτες του χώρου) διαθέτουν δικά τους συστήματα παραγγελιοληψίας με τα οποία, με αφορμή τις αλλαγές στις ταμειακές της εστίασης και τη διασύνδεση των τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών με αυτές, θέλουν να μονοπωλήσουν την αγορά. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα μιας και στο παιχνίδι πλέον εμπλέκονται και οι τράπεζες οι οποίες μέσω της επιτηδευμένης ανυπαρξίας κοινού τόπου επικοινωνίας των τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών και ταμειακών προχωρούν σε συμπράξεις (ή εξαγορές) με συγκεκριμένους προμηθευτές λογισμικού με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγα χέρια και τον αποκλεισμό όλων των υπολοίπων.

Έχουμε να παραδεχτούμε ότι πρόκειται για την κυβέρνηση με το πιο συνεπές πρόγραμμα. Όταν προ τετραετίας σε ερώτηση προς τον κυβερνητικό τηλεπώλη για το πως θα ανταπεξέλθουν οι μικρές επιχειρήσεις στην (εσκεμμένα) ολοένα αυξανόμενη πολυπλοκότητα και κόστος, αλλά για το ποιος είναι ο λόγος που οι κρατικές/ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις απευθύνονται ή κατευθύνονται πλέον μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, η απάντηση ήταν σαφής και ουσιώδης: "δεν θέλουμε μικρούς, ας ενωθούν, ας εξαγοραστουν, ή ας κλείσουν."

Και αφού το 51% των ελευθέρων επαγγελματιών έδειξε ότι επιθυμεί να γίνουν υπάλληλοι ή να ξενιτευτούν για να εργαστούν σε κάποια από τις μεγαλοεταιρείες που θα απομείνουν, ας ετοιμάζουν το συντομότερο τις βαλίτσες τους, γιατί στο επόμενο βαγόνι βρίσκονται οι έμποροι ταμειακών (ήδη οι τράπεζες προωθούν λύσεις pos-ταμειακή all in one και μάλιστα η κυβέρνηση τους κάνει, τηλεοπτικό αλλά και νομικό promotion), και στο μεθεπόμενο οι λογιστές. Κι έπονται οι υπόλοιποι που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν την τεχνηέντως αυξανόμενη πίεση και το βάρος του κόστους των κάθε λογής συνδρομών που θα χρειαστεί να πληρώνουν για να "κάνουν απλά τη δουλειά τους". 

Από τις ταμειακές με το ρολάκι που δίναμε στον λογιστή, περάσαμε σε αυτές που στέλνουν τα Ζ καθημερινά μέσω internet και κατ’ επέκταση στην απαραίτητη συνδρομή σε κάποιον τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Από το μπλοκάκι που παίρναμε από το βιβλιοπωλείο, περάσαμε στις συνδρομές προς τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης (αρχικά B2Β, B2C στη συνέχεια, και B2G προσεχώς για όσους έχουν δημόσιες συμβάσεις) και σε λίγο στους παρόχους ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας για όλους όσους απασχολούν υπαλλήλους. Λογικά επιπλέον συνδρομή σε κάποιο πάροχο για το ψηφιακό δελτίο αποστολής που έρχεται. Συνδρομή και προμήθεια για τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών, συνδρομή για την τήρηση επαγγελματικού λογαριασμού, ετήσια συνδρομή στην εφορία για να έχεις έναρξη (τέλος επιτηδεύματος), επιπλέον ετήσια «συνδρομή» αν έχεις ατομική επιχείρηση και έχεις κέρδος (όχι τζίρο) λιγότερα από 1000 καθαρά το μήνα, και ο κατάλογος όλο και μεγαλώνει.

Οι κινήσεις των μεγάλων εταιρειών που διαθέτουν πλατφόρμες delivery, όπου πλέον παρέχουν και υπηρεσίες με δικούς τους διανομείς (με το αντίστοιχο βαλάντιο φυσικά), πιστεύετε ότι είναι τυχαίες, ή απλώς γνωρίζουν τι έρχεται, τι γραφειοκρατικό βάρος θα πέσει στους ώμους όσων απασχολούν διανομείς και προσωπικό παρεμφερούς εργασιακής σχέσης) και θέλουν να δαγκώσουν το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της αγοράς; Και οι μικρότεροι, τοπικοί, παίκτες των πλατφορμών delivery, θα μπορέσουν να ανταπεξελθουν; Ας ελπίσουμε να τα καταφέρουν, μιας και όλοι γνωρίζουν (ή τέλος πάντων μπορούν να φανταστούν) σε τι επίπεδα βρίσκονται οι προμήθειες στις αγορές που έμειναν μόνες τους οι μεγαλοεταιρείες.

Όσοι τέλος ευαγγελίζονται (ή χαύτουν αμάσητη, το ίδιο είναι) την καραμέλα της "πάταξης της φοροδιαφυγής", ας καταλάβουν επιτέλους ότι η ουσιώδης φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται, επειδή είναι αυτή που δεν θέλουν να παταχθεί. Πρόκειται με τη διασύνδεση POS-ταμειακών να παταχθεί η τερατώδης φοροδιαφυγή που συντελείται πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες λογιστηρίων μεγαλοθεραπευτηρίων, για παράδειγμα; Ας μη κοροϊδευόμαστε λοιπόν, όλα αυτά είναι ένας πολύ βολικός τρόπος άσκησης οικονομικής πολιτικής, κομμένης και ραμμένης στα μέτρα του κεφαλαίου που την υπαγορεύει.

Και δυστυχώς στο γαϊτανάκι της εταιρειοποίησης της χώρας, συμβάλουν και οι τοπικοί φορείς ανάπτυξης, δίχως να αντιλαμβάνονται ότι σε λίγο καιρό δεν θα έχουν και οι ίδιοι λόγο ύπαρξης. Ακούμε για την παρουσίαση της τάδε ή της δείνα ψηφιακής πλατφόρμας που έγινε για το "καλό του τόπου" και δαπανήθηκαν κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων, αλλά καμία από αυτές δεν υλοποιήθηκε από κάποια τοπική επιχείρηση, ούτε καν έγινε μια συζήτηση αν μπορεί κάποια τοπική επιχείρηση (ή τέλος πάντων μια σύμπραξη τοπικών επαγγελματιών) να την αναπτύξει.

Ίσως θυμάστε την εφαρμογή τηλεματικής που μαζί με έναν καλό φίλο και συνάδελφο είχαμε αναπτύξει και ΔΩΡΗΣΕΙ στο αστικό ΚΤΕΛ το 2017 και λειτούργησε απρόσκοπτα όλα αυτά τα χρόνια. Από φέτος λοιπόν στα πλαίσια ενός προγράμματος ΕΣΠΑ για την ψηφιακή αναβάθμιση του ΚΤΕΛ, με κόστος έξι ακέραιων ψηφίων που πήγε σε μεγαλοεταιρεία για την ολιστική της προσέγγιση στο έργο (τηλεματική/στάσεις/εισιτήρια), η εφαρμογή ξηλώθηκε, το site άλλαξε και αντί της live κίνησης των λεωφορείων στον χάρτη, αυτή τη στιγμή το κοινό απολαμβάνει μια φωτογραφία του τυπωμένου προγράμματος των δρομολογίων.

Ράβε-ξήλωνε, βάρος να μη σου λείψει, (κατά παράφραση του γνωστού άσματος) μοιάζει το τοπίο σε τούτο το φαύλο κράτος. Εμείς πάντως προς πείσμα των καιρών, δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε να παράγουμε λογισμικό που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ