Ωραία τα περιγράφει ο Νότης Μηταράκης. Σε έναν ιδεατό κόσμο καμία διασύνδεση προσφυγικού και αντισταθμιστικών μέτρων δεν έπρεπε να γίνεται. Βασική υποχρέωση της κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής ομάδας κρατών, στην οποία μετέχει η χώρα, είναι η στήριξη της νησιωτικότητας και κατ’ επέκταση η υλοποίηση των μεγάλων έργων στα νησιά. Ας τα πει όμως στο κόμμα του. Κυβέρνηση επί χρόνια ήταν, δεν το εμπόδισε κανένας να εφαρμόσει τέτοιου είδους πολιτικές, ούτε να ολοκληρώσει τα μεγάλα έργα.
Καλύτερα να μιλάμε, επομένως, στο πεδίο του ρεαλισμού, όπως και ο ίδιος ο βουλευτής ισχυρίζεται ότι επιθυμεί. Το παρελθόν, φάρος προθέσεων του μέλλοντος, δείχνει ότι μας υπολογίζουν μόνο όταν μας έχουν ανάγκη. Πολιτικά ο ελάχιστος πληθυσμός των νησιών δεν στοιχειοθετεί την ανάγκη στο πολιτικό σύστημα να τα κοιτάξει με την αρμόζουσα ιδιαίτερη φροντίδα. Το έχουν ζήσει όλοι οι προκάτοχοι του Νότη, φαντάζομαι διαθέτει την αντίληψη και ο ίδιος να το διαπιστώσει. 13 βουλευτές στους 300 είναι αμελητέα ποσότητα. Σήμερα τα νησιά τα έχουν ανάγκη και τα έχει ανάγκη πρωτίστως η Ευρώπη. Σήμερα, λοιπόν, είναι καταστροφική στρατηγική να το παίξουμε εμείς υπεράνω και να αρχίσουμε τις υψηλές θεωρίες. Θα πατήσουμε τον κάλο και της κυβέρνησης και της κυρίας Ευρώπης, με αφορμή το προσφυγικό, να μάθουν άλλη φορά να σέβονται όσα οι ίδιοι αθετούν, μολονότι τα ψηφίζουν.
Το ότι η Ευρώπη μας έχει ανάγκη φάνηκε. Έστειλε για πρώτη φορά στα μέρη μας το καθ’ ύλην αρμόδιο μέλος της κυβέρνησης της. Σαν να μας είπε πιο απλά. Ασπάζομαι ότι δεν μπορώ να προχωρήσω χωρίς εσάς, κοπιάστε να δούμε πως θα σας ικανοποιήσω. Τα πάντα εξαρτιόνταν πια από το δικό μας βαθμό προετοιμασίας.
Δεν μίλησε κανείς για καουμποϊλίκια. Προς τιμήν της η Ευρώπη έχει φτιάξει ένα ισχυρό ψηφιδωτό οπλοστάσιο προστασίας του αδύναμου. Με τα δικά της όπλα οφείλαμε να διεκδικήσουμε. Με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, τη Συμφωνία της Μαδρίτης.
Δεν είμαι καθόλου βέβαιος για την προεργασία μας. Αποδεχτήκαμε να γίνει η διαπραγμάτευση στο Μουσείο Μαστίχας, κάτι μεταξύ ξενάγησης, εθιμοτυπικών χειραψιών και ανταλλαγής δώρων. Η κ. Cretu πιο πολύ ώρα γύριζε στη Νέα Μονή από ότι συζητούσε για αυτό που ήρθε. Φάνηκε, επίσης, ότι οι δήμαρχοι των νησιών, αν και είχαν όλο το χρόνο, δεν διαμόρφωσαν ένα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο κοινό πλαίσιο διεκδίκησης. Κανένας μας δεν ξέρει ακόμα τι ζήτησαν...
Τελικό αποτέλεσμα η ευκαιρία της επίσκεψης να έχει προς το παρόν χαθεί από την άρπα – κόλα εκ μέρους μας προεργασία. Κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, πέρα από τις σημειώσεις προς επεξεργασία που πήραν μαζί τους οι συνεργάτες της Επιτρόπου.
Θα το πω καθαρά: αν το νησί αφήσει αυτή την ευκαιρία διαπραγμάτευσης να πάει χαμένη, θα σέρνεται στα πόδια των εξουσιών εκλιπαρώντας ή απαιτώντας, κατά το Νότη, χωρίς αντίκρισμα για κάμποσα ακόμα χρόνια. Αυτός είναι ο ρεαλιστικός στόχος μας;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.