Είναι γνωστή σε όλους η απόλυτη εγκατάλειψη του βόρειου τμήματος του νησιού μας διαχρονικά τόσο από την κεντρική όσο και από την ντόπια εξουσία που κυβερνά τη Χίο εδώ και δεκαετίες.
Δε μας παραξένεψε λοιπόν που η προχθεσινή επίσκεψη της κυρίας Καλογήρου και της συνοδείας της στην ΚΑΜΕΝΗ ΧΙΟ αφορούσε μόνο το νότιο μέρος και συγκεκριμένα τα χωριά Λιθί, τη Βέσσα, την Ελάτα, τα Μεστά, τους Ολύμπους και το Πυργί.
Η Σιδηρούντα, το φτωχό μα πανέμορφο χωριό μας, φαίνεται πως είναι ανύπαρκτο και στη δική της σκέψη. Έτσι κι εμείς όσοι μείναμε όρθιοι ανάμεσα στα αποκαΐδια του στις 25 Αυγούστου αναρωτιόμαστε για μια ακόμη φορά μήπως το χωριό μας δεν κάηκε; Μήπως ανάμεσα στα στενά δρομάκια με χαρά θα συναντήσουμε πάλι να περνά η Γιωργούλα που χάθηκε τόσο άδικα μέσα στις φλόγες ή την Άρτεμη που ήρθε από την Αθήνα με τα παιδιά της να κάνει διακοπές στο χωριό και σήμερα δε γνωρίζουμε για πόσο καιρό ακόμα θα υποφέρει σ’ ένα δωμάτιο αυξημένης φροντίδας στην μονάδα εγκαυμάτων του ΚΑΤ.
Κυρία Καλογήρου, την εγκατάλειψη της περιοχής μας ήρθαν πολλές φορές να συμπληρώσουν μεγάλες πυρκαγιές όπως αυτή της 25ης Αυγούστου η οποία κατέστρεψε την περιοχή για 4η ή 5η φορά τα τελευταία 20 χρόνια. Κι επειδή όπως οι προκάτοχοί σας δεν έχετε κανένα σχέδιο (master plan) , προς το παρόν τουλάχιστον, για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης περιοχή μας που θα αφορά έργα που ποτέ δεν έγιναν κατά το παρελθόν, εμείς συνεχίζουμε να υπάρχουμε και να διαχειριζόμαστε μόνοι την τύχη του χωριού μας παρά την εγκατάλειψη της πολιτείας. Δηλώνουμε πως αυτό που θέλουμε και τώρα είναι η καταστροφή που υπέστη το χωριό μας στο φυτικό , ζωικό και ανθρώπινο πλούτο του να γίνει μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα ανάπτυξης της περιοχής .
Θέλουμε να συνταχθεί και να ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής του χωριού το οποίο βρίθει από φυσικές ομορφιές (ωραίες παραλίες, γραφικούς όρμους, νησάκια, περιπατητικές διαδρομές, όρμους ) , που θα προσφέρει οικονομική ανάκαμψη στους κατοίκους του και θα γίνει αιτία να επιστρέψουν πολλοί στις εγκαταλελειμμένες εστίες τους.
Θέλουμε να δημιουργηθούν στον οικισμό υποδομές ανάπτυξης: αποχέτευση, καθώς τα λύματα των κατοίκων απορρίπτονται σε τυφλές σχισμές του εδάφους με άγνωστο προορισμό, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Ανακατασκευή του παλαιού υδρευτικού δικτύου το οποίο παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα και απώλεια νερού, το οποίο μεταφέρεται με σωλήνες από μεγάλη απόσταση στην κεντρική δεξαμενή. Να ενταχθεί ο οικισμός σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναπαλαίωσης των οικιών του με προοπτική την ανάπτυξη αγροτοτουρισμού, όπως έχει γίνει σε πολλά ορεινά και όχι μόνο, φτωχά χωριά της Ελλάδας. Φυσικά, κυρία Καλογήρου, εκεί υπήρχαν άνθρωποι που ενδιαφέρονταν να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και σήμερα τα βλέπουμε, τα καμαρώνουμε και τα ζηλεύουμε συγχρόνως για την τουριστική τους ανάπτυξη. Εδώ ψάχνουμε να βρούμε κάποιον αρμόδιο.
Να γίνει και να ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναγέννησης της φύσης του χωριού όχι με πεύκα τα οποία είχαν κατακλύσει κατά το παρελθόν τον περιβάλλοντα χώρο της περιοχής λόγω της εγκατάλειψης των αγροτικών εκτάσεων από τους κατοίκους, αλλά με την καλλιέργεια κατάλληλων φυτών (αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, αμπέλια, ελαιόδεντρα κλπ) τα οποία θα επαναφέρουν την καμμένη γη στην προτέρα της κατάσταση, θα αποδώσουν εισόδημα στους αγρότες της περιοχής και θα ενισχύσουν τον τομέα της μελισσοκομίας του χωριού ο οποίος παραδοσιακά προσφέρει άριστο ποιοτικά μέλι.
Με λίγα λόγια θέλουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή στο χωριό μας, την οποία μας ανάγκασαν να χάσουμε οι πολιτικές των κατά το παρελθόν κεντρικών εξουσιών της Χίου και των Αθηνών. Είναι μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε την καταστροφή πηγή ζωής.
Ελπίζω να μην έρχεστε κι εσείς απ΄το παρελθόν.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.