10.11.2021 10:55

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου

Όταν είμαστε μικρά παιδιά και παίζαμε στις γειτονιές- αλάνες ποδόσφαιρο και φτιάχναμε τις ομάδες για το παιχνίδι, αυτός που είχε την μπάλα για να παίξουμε θα έπρεπε υποχρεωτικά να μπει στην αρχική ομάδα και να παίξει.

Αν δεν τον βάζαμε έπαιρνε την μπάλα του και έφυγε!

Από ανάγκη λοιπόν, είτε ήταν άσχετος, είτε ήταν άτεχνος, είτε ήταν τερματοφύλακας και έτρωγε του κόσμου τα γκολ, είμαστε υποχρεωμένοι να τον βάλουμε να παίξει αλλιώς δεν παίζαμε ποδόσφαιρο όλοι μας.

Ευγενικά αυτό λέγεται παιδικός ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ.

…..το να με παίρνει τηλέφωνο ο Νικολής ο Νύκτας ή ο Κώστας Τριαντάφυλλος και να μου λένε, θα πάμε ή δεν θα πάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να εξευτελίζεται ένας θεσμός, είναι κάτι με το οποίο διαφωνώ κάθετα. (Μάρκος Μεννής 5/11/2021 συνέντευξη του στον Παντελή Φύκαρη).

Αυτά τα δύο παραδείγματα δείχνουν την νοοτροπία, την πρακτική και τους πολιτικούς στόχους που υπάρχουν σε αυτή την Δημοτική θητεία για να υπηρετηθεί σωστά και Δημοκρατικά ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ).

Στην Δημοτική περίοδο 2014 - 2019 (Δήμαρχος ο κ. Μανώλης Βουρνούς) η Χίος και το Δ.Σ της, έζησαν πολύ δύσκολες στιγμές με το προσφυγικό - μεταναστευτικό, το οποίο βρισκόταν σε έξαρση, υπήρχαν πάνω στο νησί μας περίπου 5.000 πρόσφυγες - μετανάστες και μπαινόβγαινε κόσμος με τα ανοικτά σύνορα.

Γινόταν Δημοτικά Συμβούλια στα οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, η αστυνομία αρκετές φορές ήταν παρούσα για την αποφυγή γεγονότων, υπήρχε ένταση, πάθος, αγανάκτηση, γι’ αυτό που συνέβαινε πρώτη φορά στον τόπο μας.

Γινόταν συγκεντρώσεις με πλήθος κόσμου σε διάφορα μέρη του νησιού μας και γενικώς υπήρχε μεγάλη αναταραχή.

Στα Δημοτικά Συμβούλια οι 41 Δημοτικοί Σύμβουλοι, με τους 25 να ανήκουν στον συνδυασμό του Δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού, ουδέποτε διανοήθηκαν είτε μεμονωμένα είτε ως παρατάξεις να αποχωρήσουν από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ ή να μην παραστούν σε αυτές για την συζήτηση των κρίσιμων θεμάτων.

Αρκετοί από τους σημερινούς Δ.Σ ήταν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της περιόδου εκείνης (Νύκτας, Στεφάνου, Μυριαγκός, Σκούφαλος, Φρεζούλη, Ποταμούση, Καρασούλης, Βεργίτσης, Μπελέγρης, Λιγνός) και ουδέποτε απείχαν από συνεδρίαση, ούτε καν διανοήθηκαν να πράξουν κάτι τέτοιο, γεγονός που τους τιμά.

Συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο με το σήμερα δηλαδή είμαστε όλοι παρόντες, όλοι καταθέταμε προτάσεις, όλοι ψηφίζαμε και βάζαμε πλάτες στα θέματα τα οποία αφορούσαν την εύρυθμη λειτουργία του τόπου μας, συμμετείχαμε στην διαπαραταξιακή επιτροπή για πολλούς μήνες και γενικώς είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια της τότε Δημοτικής Αρχής.

Στη τρέχουσα Δημοτική θητεία παρατηρείται το ανεπίτρεπτο πολιτικό γεγονός, οι 28 Δημοτικοί Σύμβουλοι στους 41, σε χρόνο μηδέν οργανωμένα, συγκροτημένα, αναιτιολόγητα, με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογικές θέσεις, να απέχουν από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ για να μην υπάρχει απαρτία (έγινε τουλάχιστον 4 φορές) και να μην μπορεί να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν όλους τους δημότες.

Αντίθετα όταν ψηφίζεται το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός, κορυφαίες πράξεις του Δ.Σ, που θα έπρεπε όλοι αυτοί οι συνάδελφοι έχοντας την συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ να καταθέσουν από κοινού το σχέδιο και την πρόταση τους για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Δήμου Χίου, δεν το κάνουν και «στρίβουν δια του αρραβώνος» για να μην αναλάβουν καμία ευθύνη και έτσι απλά να κατηγορούν όσους προσπαθούν να δώσουν λύσεις και προοπτική στα προβλήματα του τόπου.

Ως δήθεν αφορμή είναι το γεγονός - η ψήφιση του Αναπτυξιακού Οργανισμού (ΑΟΤΑ) ο οποίος είναι θεσμοθετημένος και ψηφισμένος από την Ελληνική Κυβέρνηση, ισχύει σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας και σίγουρα δεν είναι το μέγα γεγονός της Αυτοδιοίκησης.

Την ώρα που η Πατρίδα μας και ο τόπος μας περνούν δύσκολες στιγμές λόγω του Κορονοϊού, της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών δυσκολιών, αντί όλοι μαζί να συμμετέχουμε, να συζητήσουμε και να συνθέσουμε τις απόψεις για την καλύτερη λειτουργία με ουσιαστικό αποτέλεσμα, γίνεται το πολιτικά ανέντιμο γεγονός να απέχουν οι Δ.Σ για να κλειδώσει η λειτουργία του Δήμου και να τιμωρηθούν έτσι όλοι οι δημότες.

Υπάρχουν δηλαδή αυτή την περίοδο δύο κυρίαρχες απόψεις πάνω στις οποίες οικοδομείται η λειτουργία του Δήμου.

Η πρώτη άποψη, προς όφελος των δημοτών, είναι να ασκηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται η Διοίκηση του Δήμου με την σωστή λειτουργία των Νομικών του προσώπων και των θεσμικών λειτουργιών και η δεύτερη άποψη είναι να απέχουν οι μειοψηφίες για να μην υπάρχει απαρτία και να κλειδώσει ο Δήμος Χίου τιμωρώντας έτσι όλους τους δημότες.

Αν αυτό έχει λογική και ως πολιτική είναι αποτελεσματική να την χαίρονται όσοι την επικροτούν και όσοι την εφαρμόζουν.

Διά της συμμετοχής, των συνεργασιών και της συνθέσεως των απόψεων με Δημοκρατικές διαδικασίες πηγαίνει ένας τόπος μπροστά και σίγουρα δεν πηγαίνει μπροστά με την αποχή και τον κλεφτοπόλεμο.

Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ