Κατά δήλωση του Υπουργού κ. Σταΐκούρα, ο πληθωρισμός (αύξηση τιμών) στην Πατρίδα μας φέτος,θα κυμανθεί περί το 10%. Το φαινόμενο αυτό, οι νέοι μας δεν το έχουν βιώσει, μιάς και, τα δύο τελευταία χρόνια, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός κυμάνθηκε μεταξύ μείον 1,2% (2020) και 1,2% τον περσινό χρόνο. Αντίστοιχα ήταν τα νούμερα και την τετραετία 2016 έως 2019. Με απλά λόγια, είχαμε σταθερότητα τιμών σε όλη την Ευρώπη.
Βέβαια, άτομα της “τρίτης ηλικίας”, μπορούμε να φέρουμε στο μυαλό μας ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό, που κατέτρωγε τα εισοδήματα του κόσμου καθώς και τις καταθέσεις του.
Ο μέσος πληθωρισμός, π.χ. κατά την δεκαετία του Εβδομήντα, ήταν 15,3%, για να εκτιναχθεί τη δεκαετία του Ογδόντα στο 18,6%. Μόλις κατά τη δεκαετία του Ενενήντα έπεσε στο 8,5% (μέσος όρος) και τούτο μετά από υπερπροσπάθεια (ίσως και “μαγείρεμα”) για την είσοδο της Χώρας μας στο “κλαμπ” των Χωρών του Ευρώ το Γενάρη του 2002.
Την είσοδό μας στη ζώνη του Ευρώ, συνόδευσαν χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, μέχρι που, το 2010, ενέσκυψε στη Χώρα μας η οικονομική κρίση και, ακολούθως, η πανδημία του κορονοϊού, που, επί δύο χρόνια (2020-2021), δια του αναγκαστικού μέτρου της καραντίνας, “έκλεισε” τα πάντα, περιόρισε σχεδόν κάθε δραστηριότητα και μας υποχρέωσε σε “αναγκαστική αποταμίευση”!
Προφανώς, αυτό εξηγεί (μερικώς) την απότομη αύξηση των Τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες ήδη πλησιάζουν τα 190 δις ευρώ.
΄Αξιο επισήμανσης είναι το γεγονός ότι, τα 95 δις των καταθέσεων, τα “διαφεντεύει” μόλις το 1,8% των καταθετών! Τα υπόλοιπα 95 δις, ανήκουν σε μικροκαταθέτες (85,7%) με καταθέσεις από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ, μόλις το 12,5% διαθέτει καταθέσεις από 5.000 έως 50.000 ευρώ.
Αυτά τα χρήματα (190 δις), οι Τράπεζες τα εκμεταλλεύονται, δανείζοντας το Κράτος, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ιδιώτες. Με τα ισχύοντα έως σήμερα, τα Τραπεζικά επιτόκια χορήγησης δανείων, κυμαίνονται μεταξύ 5% και 8,5%, για δε τις κάρτες, ξεκινούν από 12% και φθάνουν στο (ληστρικό) 16,5 % !!
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά τα “τερατώδη”, στους αποταμιευτές-καταθέτες, οι Τράπεζες, στην καλύτερη περίπτωση, χορηγούν επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας (σε ευρώ) περί το 0,10%!!
Υπό την πίεση όμως της ανόδου του δολαρίου και των υψηλών επιτοκίων στις Η.Π.Α., αναγκάζονται τελευταία να χορηγούν επιτόκια καταθέσεων σε δολάρια από 2% έως 3,5%.
Προφανώς αυτό το κάνουν επειδή τους διακατέχει ο φόβος μην τυχόν “ξαναφύγουν” κεφάλαια από εδώ προς το Εξωτερικό, όπως ακριβώς έγινε με το ξέσπασμα της κρίσης το 2010 και, πολύ περισσότερο, λίγο πριν την επιβολή των Capital controls τον Ιούνιο του 2015.
Αυτόν ακριβώς τον φόβο εξέφρασε εμφατικά και απερίφραστα ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. Μόλις στις 31 Οκτωβρίου, (Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης), ο κ. Πατέλης, μέσω συνέντευξής του, κάλεσε τις Ελληνικές Τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων σε λογικά επίπεδα, όπως έχουν ήδη πράξει ξένες Τράπεζες. Είναι προκλητικά ανήθικο, από ένα δάνειο π.χ. 10.000 ευρώ, η Τράπεζα να εισπράττει ετησίως τόκους πάνω από 500 ευρώ, ενώ, στον πελάτη που της έχει εμπιστευθεί ισόποση κατάθεση, (δηλαδή 10.000 ευρώ) να δίνει ετησίως τόκο δέκα (10) ευρώ! Αποτελεί αυτό εμπαιγμό ή όχι;
Ειλικρινά, είναι να απορεί κανείς, πώς και δεν ξεσηκώθηκαν ακόμη οι, ανά την Ελλάδα, καταθέτες (κυρίως οι μικροκαταθέτες), απαιτώντας αυτό που, δικαιωματικά, τους ανήκει, δηλαδή μια αξιοπρεπή απόδοση του κεφαλαίου τους που, στις περισσότερες περιπτώσεις, αφορά τους κόπους μιάς ζωής. Προφανώς, αυτό αποκαλύπτει και πιστοποιεί το γεγονός ότι, οι περισσότεροι των καταθετών, είναι άνω των 65 ετών.
Περίπου το ίδιο ήταν και το ποσοστό των καταθετών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όπου εργάσθηκα επί 35 χρόνια (1973-2008). Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι μέσης και μεγάλης ηλικίας που, κάθε χρόνο, περίμεναν,πώς και πώς, τις πρώτες μέρες κάθε Γενάρη, να τους “γράψουμε” τους τόκους στο βιβλιαράκι, να τους “σηκώσουν” και με αυτούς να καλύψουν “τρύπες” του οικογενειακού προϋπολογισμού !!
΄Αξιο μνείας είναι ότι, τη “ζημιά” του τότε υψηλού πληθωρισμού, κάλυπταν μερικώς οι τόκοι που προερχόταν συνήθως από επιτόκια 10%, 12%,18% ενίοτε και υψηλότερα.
Σήμερα, με αναμενόμενο πληθωρισμό 10%, τα ισχύοντα τραπεζικά εξευτελιστικά επιτόκια, επιτρέπουν να πούμε ότι, οι Τράπεζες, “ληστεύουν” απροκάλυπτα τους καταθέτες τους, ενώ, ταυτόχρονα, με “καμάρι” ανακοινώνουν κέρδη πρώτου εξαμήνου 2022, περί τα 2,28 δις ευρώ προκαλώντας “κοροϊδευτικά” πάντες, δηλαδή λαό και πολιτικούς.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.