Στάθηκα χθες με έμφαση στη σημασία που έχει για έναν επισκέπτη η ευχέρεια να συστηθεί με έναν τόπο μαθαίνοντας κάποια από τα μυστικά του. Στις ξεναγήσεις στα σπήλαια του Αγίου Γάλακτος καταβάλλεται μια τέτοια προσπάθεια. Με τις αδυναμίες της πιθανά, αλλά πάντως καταβάλλεται.
Με ερέθισμα ότι στον πρώτο και δεύτερο όροφο του τριόροφου επάλληλου συμπλέγματος σπηλαίων εντοπίστηκαν τα πρώτα ίχνη κατοίκησης του νησιού, από τη νεολιθική εποχή, περί το 5.800 π.Χ., η αφηγηματική εξιστόρηση στον επισκέπτη επεκτείνεται ως μια σύντομη, διάρκειας περίπου μιας ώρας, ευρύτερη γνωριμία με τον τόπο.
Τα σημαντικότερα γεγονότα που τον σημάδεψαν, τα κύρια παρελθοντικά και σημερινά χαρακτηριστικά του αλλά και οι ομορφιές που δεν θα πρέπει να χάσει ο επισκέπτης του νησιού, περιγράφονται δεμένα μέσα από τους θρύλους και τις παραδόσεις του Αγίου Γάλακτος.
Απ’ την εποχή που η Χίος ήταν προέκταση των σημερινών ασιατικών παραλιών, ως το ζοφερό σήμερα του βορειοδυτικού της τμήματος, με την αισιόδοξη πτυχή ότι έχει τις δυνατότητες να ανακάμψει, καταβάλλεται προσπάθεια ο επισκέπτης να καθοδηγηθεί στα πιο αξιόλογα και πολλές φορές κρυμμένα μνημεία της ιστορίας και της φύσης του νησιού.
Το αναπάντεχο είναι ότι τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού μας «συλλαμβάνονται αδιάβαστοι», ακούγοντας εκστασιασμένοι τα τρομερά συμβάντα της Σφαγής ή πληροφορούμενοι για το μοναστικό σύστημα διοίκησης με άξονα τη Νέα Μονή. Η κορυφαία απόδειξη ότι είναι επιβεβλημένη η καταγραφή και μετάδοση, μέσω της εκπαίδευσης, του μαθήματος της τοπικής ιστορίας, για να διαμορφώσει με τη σειρά της γηγενείς πληθυσμούς με ικανότητα να διακρίνουν και να εκτιμήσουν όσα τους παραδόθηκαν από τους προγόνους τους και να τα μεταλαμπαδεύουν σε όσους μας τιμούν με την επιλογή διακοπών στο νησί μας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.