Το μακρινό Άγιο Γάλας λύνει και ένα από τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από το νησί. Αυτό της προέλευσης της ανθρώπινης ύπαρξης πάνω του. Όπως έχω αναφέρει ξανά, στους δύο πρώτους ορόφους του Σπηλαίου του εντοπίστηκαν υπολείμματα ανθρώπινης δραστηριότητας χρονολογημένα από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες στη μέση γενναιότερη νεολιθική εποχή (ήτοι την 6η και 5η χιλιετηρίδα π.Χ.).
Σύμφωνα με τον ερευνητή Ηοοd «με βάση την σύγκριση των ευρημάτων του Εμπορειού αλλά και περιοχών της Μικράς Ασίας και της Ηπειρωτικής Ελλάδας, προσανατολίζεται στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι αυτοί είχαν προέλθει από το Μικρασιατικό χώρο», όπως καταλήγει στο βιβλίο του για το Άγιο Γάλας ο κ. Κ. Φραγκομίχαλος. Εν ολίγοις οι πρώτοι χιώτες, οι Χιώτες του σπηλαίου του Αγίου Γάλακτος προέρχονται κατά το 5.800 π.Χ. από τη Μικρά Ασία.
Οι πρωτόγονοι αυτοί άνθρωποι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, γνωρίζουν να υφαίνουν και να γνέθουν κλωστές, να κατεργάζονται το κόκαλο και την πέτρα για την κατασκευή εργαλείων και να χρησιμοποιούν ίσως και το δέρμα, όπως μαρτυρεί η ύπαρξη σουβλιών και βελώνων ραψίματος από κόκαλα αιγοπροβάτων.
Γνωρίζουν επίσης από νωρίς, σύμφωνα πάντα με τον Κ. Φραγκομίχαλο, τη χρήση του πηλού για την κατασκευή αγγείων και άλλων σκευών, τα οποία με την πάροδο του χρόνου διακρίνονται όχι μόνο για την στερεότητα αλλά και για την κομψότητά τους.
Οι ενδείξεις ζωής σε πρώιμα στάδια στο Άγιο Γάλας έχουν μεταφερθεί στην πρώτη προθήκη του αρχαιολογικού Μουσείου της Χίου πολύ απλά διότι η αρχαιολογική υπηρεσία σέβεται κι αποδέχεται ότι εκεί εντοπίζονται τα ίχνη της πρώτης ομαδικής κατοίκησης του χώρου στο νησί μας. Βρίσκονται όμως και φωτογραφημένα στο χώρο υποδοχής των επισκεπτών δίπλα ακριβώς από το Σπήλαιο και δίνουν μία πρόγευση της αξίας του χώρου σε όλους τους επισκέπτες του.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.