Με τo Προεδρικό Διάταγμα 37338/1807/Ε103/1-10-2010 που είχε καταρτίσει ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γρηγόρης Τσάλτας και είχε δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης 1495, τεύχος 2, με τίτλο «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν», ανακυρήχθηκαν σε προστατευόμενοι οι μικροί υγροβιότοποι νησιών και απαγορεύτηκε σ’ αυτούς το κυνήγι με σκάγια μόλυβδου για να αποφευχθεί η εκτεταμένη μολυβδίαση από τη φετινή κυνηγητική σεζόν. Πλέον υποχρεωτικά οι κυνηγοί θα πρέπει να κυνηγούν σ’ αυτές με σκάγια από ατσάλι.
Σύμφωνα με την ανακύρηξη, που ήταν μια πρόταση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, «τα μικρά υγροτοπικά συστήματα, που προστατεύονται στο Προεδρικό Διάταγμα, αποτελούν κοιτίδες βιοποικιλότητας και σταθμούς ξεκούρασης και διατροφής για τα μεταναστευτικά πουλιά. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι υγρότοποι αυτοί λειτουργούν ως ασπίδες προστασίας των νησιωτικών εδαφών από την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση». Μάλιστα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία δεν είχε περιοριστεί σε αυτήν, αλλά είχε ζητήσει σταδιακά η απαγόρευση να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.
Στη Χίο έχουν ανακυρηχθεί ως προστατευόμενοι και απαγορεύεται σ’ αυτούς το κυνήγι με σκάγια μόλυβδου τα έλη της Λήμνου ή Βάλτου στο Μάρμαρο και των Παρπάντων στα Καρδάμυλα, του Γιβαριού και του Δελφινιού στη Λαγκάδα, της εκβολής του Κοκαλά στο Κοντάρι, της Κώμης στην περιοχή Γλυφάδα, των Κάτω Φανών, της εκβολής του φαραγγιού των Καμπιών, του Λιθίου ή Παποριού, της εκβολής του ποταμού της Αγίας Μαρκέλλας και της εκβολής του ποταμού Μαλαγγιώτη στον κάμπο της Βολισσού. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Χίου, Κώστας Μπέλλας, προσθέτει ότι η ίδια απαγόρευση ισχύει όπου υπάρχουν στάσιμα ή λιμνάζοντα νερά και ότι τα όργανα του Δασαρχείου και οι Θηροφύλακες της Ομοσπονδίας και του Κυνηγητικού Συλλόγου πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους και επιβάλλουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ποινές.
Τα τοπικά καταστήματα ειδών κυνηγίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγητικού Συλλόγου Νίκο Μπουμπάρη, διαθέτουν σκάγια ατσαλιού, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες.
Σύμφωνα πάντα με το δεύτερο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις της απόφασης επιβάλλονται αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
α) Διοικητικές κυρώσεις:
Τα πρόστιμα φτάνουν από 100 ευρώ έως και 500.000 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση. Το ανώτατο πρόστιμο των 500.000 ευρώ επιβάλλεται όταν από την πράξη του παραβάτη κριθεί ότι καταστράφηκε ή υποβαθμίστηκε το περιβάλλον. Τα πρόστιμα και οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται όταν ο δράστης είναι υπότροπος.
Β) Ποινικές κυρώσεις:
Οι παραβάτες παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτόφωρου και τιμωρούνται με φυλάκιση από 20 μέρες έως και ένα χρόνο και αντίστοιχη χρηματική ποινή.
Για την επιλογή και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων λαμβάνονται υπόψη κυρίως η σοβαρότητα, η συχνότητα και η υποτροπή της παράβασης.
Οι αποφάσεις επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται πρέπει να είναι αιτιολογημένες και να κοινοποιούνται έγκαιρα στους παραβάτες, που από την πλευρά τους δικαιούνται να ασκήσουν κατά των αποφάσεων αυτών όλα τα ένδικα μέσα που τους επιτρέπει η νομοθεσία.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.