Έχει αυξηθεί σημαντικά ο ζωικός και φυτικός πλούτος τα δύο τελευταία χρόνια στους υποθαλάσσιους χώρους των αλιευτικών Καταφυγίων Καταρράκτη και Μαρμάρου Καρδαμύλων. Σ’ αυτή την ευχάριστη διαπίστωση έχουν καταλήξει οι μακροσκοπικές παρατηρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στα δύο πιλοτικά θαλάσσια πάρκα που έχουν εγκαταστήσει από το 2015. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε επιλεγμένες περιοχές με φτωχά αλιευτικά αποθέματα. Στόχος των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ο εμπλουτισμός των υποθαλάσσιων περιοχών και η εξαγωγή συμπερασμάτων που θα τους επιτρέψουν να ενισχύσουν την πανίδα με νέα αλιεύματα .
Το Πολιτιστικό Κέντρο ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ χρηματοδοτεί τον δύτη ο οποίος καταγράφει τις εικόνες τις οποίες στη αναλύει το Κέντρο.
Ο Διευθυντής του Τομέα Θαλασσίων Πάρκων Αργύρης Καπανταγάκης δηλώνει στον «π», ότι σ’ αυτές τις άγονες αλιευτικά περιοχές στήθηκαν ψηλές τριγωνικές κατασκευές πλατειές στη βάση και οξείες στην κορφή, με ειδικές κατασκευές όπου μπορούν να φωλιάσουν αλιεύματα και να αναπτυχθεί πανίδα. Αυτές οι κατασκευές εποικούνται και οι πρώην άγονοι υποθαλάσσιοι βυθοί μετατρέπονται σε ενεργά ζωντανά θαλάσσια πάρκα.
«Διαπιστώνουμε ότι συντελείται ικανοποιητικό έργο. Αντίθετα απ’ ότι περιμέναμε, πάμε ανέλπιστα καλά στο πάρκο του Καταρράκτη, ενώ στο Μάρμαρο που περιμέναμε πιο γρήγορη εξέλιξη έχουμε χαμηλότερο βαθμό εποικισμού. Ίσως να παίζει ρόλο το βάθος που έχουμε τοποθετήσει τις κατασκευές, στα 12 μέτρα στο Μάρμαρο και στα 30 μέτρα στον Καταρράκτη», δηλώνει ο Αργ. Καπανταγάκης.
«Στο Μάρμαρο έχουν προσελκυσθεί πολύ μικρά ψάρια και η προσέλευση είναι αργή, αλλά σταθερά αυξανόμενη. Στον Καταρράκτη έχει γίνει σαν υποβρύχιο δέντρο, έχουν πληρωθεί όλες οι φωλιές και έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο τα αλιεύματα, όσο και το πλαγκτόν», συμπληρώνει.
Μια δεύτερη σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη του προγράμματος είναι ότι οι κατασκευές δεν έχουν φθαρεί από τα καιρικά φαινόμενα και αυτό τους επιτρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.
Ένα χρόνο ακόμη
Το Λιμενικό Ταμείο Χίου ενέκρινε την παραχώρηση των δύο χώρων για ένα χρόνο ακόμη, παρά το ότι το κέντρο ζήτησε τρία χρόνια, για να έχει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης και επέκτασης του προγράμματος.
Προβλήματα
Υπάρχουν βέβαια και σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Δεν υπάρχει η δυνατότητα συστηματικής επιστημονικής παρακολούθησης και καταγραφής σε βάθος χρόνου, με μόνιμη εγκατάσταση καμερών, χωρίς την παρουσία ανθρώπου που διαταράσσει τα αλιεύματα. Ο Αργ. Καρανταγάκης ελπίζει ότι σε επόμενο στάδιο θα αποκτήσουν την ευχέρεια που θα τους επιτρέψει η καταγραφή και η αποτίμηση του έργου να έχουν το κύρος της επιστημονικής καταγραφής και όχι την απλής παρατήρησης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.