Την διασφάλιση της ποιότητας της ζωής που απολαμβάνουν επιθυμούν οι κάτοικοι της αναπτυσσόμενης περιοχής του Βάγια. Παρά το ότι δεν υπάρχουν πια οικόπεδα για πώληση, αφού έχει εκποιηθεί όλη η παλιά αγροτική περιοχή και έχει κτισθεί ένα μεγάλο μέρος της, δεν έχει διασφαλισθεί ο χαρακτήρας που πρέπει να διατηρήσει. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για ότι θα γίνει στη συνέχεια, δεν έχει μόνο η πολιτεία, αλλά και οι ιδιοκτήτες που έσπευσαν να οικοπεδοποιήσουν και να πουλήσουν τα κτήματα τους, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η χρήση τους από τους νέους ιδιοκτήτες. Οι οδηγοί μας σε αυτό το οδοιπορικό, ο Κώστας και ο Νίκος Παϊδας βιώνουν από τις αρχές της 10ετίας του 2000 την μετατροπή της πρώην αραιοκατοικημένης τελευταίας νότιας συνοικίας του δήμου Χίου σε αστικό προάστιο, με τάσεις πυκνοκατοίκησης και δημιουργίας βιοτεχνικής ζώνης στο κέντρο του.
«Η φοβερή ανοικοδόμηση οφείλεται στο ότι τα οικόπεδα ήταν φτηνά, αλλά το φαινόμενο θα διακοπεί, γιατί έχουν πουληθεί όλα και τα περιθώρια να κτισθούν κι’ άλλα είναι ελάχιστα», υποστηρίζει ο εργολάβος Κ. Παϊδας.
Υποστηρίζουν ότι η περιοχή τους είναι αυτάρκης, αφού από τα πολλά καταστήματα μπορούν να ψωνίζουν ότι χρειάζονται τα νοικοκυριά τους.
Αυτό που τους επείγει, είναι η κατασκευή του αγωγού ομβρίων υδάτων από την ανηφόρα του Νεχωριού έως το γεφύρι της Μαξιμίνας στον ποταμό Κοκκαλά, για να πάψει να πλημμυρίζει ο κεντρικός δρόμος, η οδός Αγ. Μηνά.
Αν αποκτήσουν και μια πλατεία με παιδική χαρά και χώρους αναψυχής, θα είναι πασάδες στον τόπο τους.
Η περιοχή ανήκει στο δήμο Χίου, αποτελείται από δύο εκκλησιαστικές ενορίες, του Ταξιάρχη Μπατζακλή και του Αγ.Γεωργίου Χατζή Λουκή, που οφείλουν τα ονόματα τους σε δύο παλιές οικογένειες. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας ήτα αραιοκατοικημένη, τη δεκαετία του 1960 δεν έμεναν εκεί περισσότερες από 180οικογένειες, αλλά τώρα με την οικιστική έκρηξη οι κάτοικοι είναι περισσότεροι από 500. Οι περισσότεροι εργαζόταν στα Κεραμεία Μιχάλου και στις οικοδομές.
Παλιά της αποκαλούσαν μικρή Μόσχα, επειδή το 70% των ψηφοφόρων ήταν αριστεροί.
Λίγοι παλιοί κάτοικοι θυμούνται την πραγματική της ονομασία, που είναι Φασολάς.
Ο χαρακτηρισμός Βάγια, που στα Τούρκικα σημαίνει δυνατός, επικράτησε από το προσωνύμιο μιας οικογένειας της περιοχής.
Η κεντρική οδός Αγ. Μηνά ασφαλτοστρώθηκε στα τέλη της 10ετίας του 1960.
Την ίδια περίοδο συνδέθηκε και το ρεύμα.
Δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης
Κατασκευάστηκαν στα τέλη της 10ετίας του 1980.
Κόμβος Κάραβελ
Κατασκευάστηκε το 2002, για να εξυπηρετεί τις συγκοινωνιακές ανάγκες του επαρχιακού δρόμου Χίος – Καρφάς – Μεστά. Ο Κ. Παϊδας υποστηρίζει ότι το τρίγωνο της κυκλοφοριακής ρύθμισης, μπροστά στο Κάραβελ έχει κατασκευαστεί σε λάθος σημείο, με αποτέλεσμα στην επιστροφή από του Γκιάζου προς το Κάραβελ αντί να διοχετεύει τα οχήματα προς τον Καρφά, τα κατευθύνει προς τη Χίο από του Βάγια και τον Κάμπο.
«Αφού ο δρόμος έγινε για να οδηγεί από και προς τον Καρφά, έπρεπε το τρίγωνο ρύθμισης της κυκλοφορίας να κατασκευαστεί όπως στον κόμβο των Βαβύλων, με μια καμπή και από την πλευρά του Βάγια. Τώρα έτσι όπως είναι στην ευθεία όλα τα οχήματα συνεχίζουν προς τον κάμπο και τη Χώρα», τονίζουν οι δύο περιηγητές μας.
Η περιοχή δεν έχει δίκτυο υποδοχής και απορρόφησης των νερών της βροχής, γι’ αυτό όταν βρέχει πλημμυρίζει από τα νερά που κατεβαίνουν από το Νεχώρι.
Το πρόβλημα θα λυθεί με την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων που θα κατασκευάσει η Περιφέρεια, από την κατηφόρα του Νεχωριού, έως και το γεφύρι της Μαξιμίνας στον Κοκκαλά. Αύριο θα γίνει ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανακύρηξη του εργολάβου που θα το αναλάβει. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 4 εκ. ευρώ.
Ανήκει στο νοσοκομείο. Στα 13 στρέμματα του το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΕΚ προσπάθησαν να κατασκευάσουν εργατικές κατοικίες, αλλά δεν τα κατάφεραν. Το κτήμα παραμένει αναξιοποίητο και καταστρέφεται.
Οι κάτοικοι ζητούν διαχρονικά την κατασκευή μιας πλατείας και χώρων αναψυχής, που δεν υπάρχουν στην περιοχή.
Ο Κ. Παϊδας υποστηρίζει ότι υπάρχει λύση, αν πραγματικά η πολιτεία θέλει να αξιοποιήσει το κτήμα Καρδασιλάρη.
«Να το κόψει στη μέση για να κατασκευασθεί ένας δρόμος που θα οδηγεί στην εκκλησία του Ταξιάρχη Μπατζακλή και στη μια πλευρά να δημιουργηθούν μια παιδική χαρά, χώρος πρασίνου και μικρά γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, για να μην παίζουν τα παιδιά μέσα στους δρόμους. Αν παραχωρηθεί, είμαστε διατεθειμένοι να τα φτιάξουμε με προσωπική εργασία και με χρήματα που θα δοθούν από τις εκκλησίες μας. Οι ενορίες μας είναι φτωχές, αλλά οι εκκλησιαστικές επιτροπές και οι ενορίτες βοηθάνε πάντα σε ότι έργο τους ζητηθεί». Οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης ας μελετήσουν καλά αυτό που διαβεβαιώνει ο Κώστας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.