28.5.2012 17:32

ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ στον περιφερειακό της Χίου

Επέκταση οικιστικής ζώνης
 
Η επέκταση της οικιστικής ζώνης και η ένταξη της περιοχής σε σχέδιο πόλης, είναι το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να λύσει η πολιτεία, για να αξιοποιήσει σωστά τις προοπτικές που άνοιξε στην περιοχή του νέου περιφερειακού δρόμου παράκαμψης της πόλης, αλλά και για να αποτρέψει τις κακές συνέπειες από φαινόμενα που έχουν καταστρέψει τον τόπο μας, όπως η άναρχη δόμηση και οι παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σε έναν τόπο. Η περιοχή, έχει ως φυσικά της όρια νότια το χείμαρρο Παρθένη, βόρεια το δρόμο Χίου – Καρυών, ανατολικά τα Γιαλούρικα και την Τουρλωτή και δυτικά την περιοχή των Καρυών, όπως ήταν φυσικό.
 
Αξία γής
Η κατασκευή του δρόμου άλλαξε τη μοίρα της περιοχής. Μέσα σε λίγα χρόνια τα  πρώην υποβαθμισμένα και πολύ φθηνά χωράφια μετατράπηκαν σε οικόπεδα και μάλιστα περιζήτητα σε κάποια σημεία και η αγοραστική τους αξία σχεδόν τετραπλασιάστηκε. Από τα 50 ευρώ, έφτασαν ακόμη και τα 250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πάντα βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα αφού υπάρχουν και οικόπεδα που κόπηκαν άσχημα και υποβαθμίστηκαν σε άγονα μη αποδοτικά χωράφια, που η αξία τους υποβαθμίστηκε, ή στην καλύτερη περίπτωση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο. Το γεγονός όμως είναι ότι σε λίγα χρόνια η περιοχή θα έχει γίνει αγνώριστη, ελπίζουμε να μην έχει καταστραφεί με παράδοση στην απόλυτη και αλόγιστη τσιμεντοποίηση.
 
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ – ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
 Η πρώην απόλυτα επιβαρυμένη και περισσότερο υποβαθμισμένη  περιοχή του, πρώην δήμου Χίου, που φιλοξενούσε τον παλιό σκουπιδότοπο, πριν μεταφερθεί στης Κόρης του Γεφύρι, όπως είναι φυσικό και απόλυτα αναμενόμενο, έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε βιοτεχνική και οικιστική  ζώνη. Ήδη είναι εμφανή τα πρώτα σαφή δείγματα σχηματισμού δύο νέων οικισμών, πάνω από τον Παρθένη σε συνέχεια του Αγ. Σπυρίδωνα και κοντά στη λιμνοδεξαμενή του Αγ. Αρτεμίου, που γειτνιάζουν παράλληλα και με δύο αντίστοιχες βιοτεχνικές ζώνες. Μια τρίτη βιοτεχνική ζώνη αρχίζει να δημιουργείται και νότια του δασικού πυρήνα του Αγ. Αρτεμίου, στην καρδιά του χώρου του παλιού σκουπιδότοπου. Όλες αυτές οι δράσεις όπως συμβαίνει πάντα στο ελληνικό κράτος υλοποιούνται χωρίς κανένα σχεδιασμό, άναρχα και κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα τα καταστροφικά αποτελέσματα να κάνουν την εμφάνιση τους πολύ σύντομα.
 
ΤΑ ΚΑΛΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ
Η ΠΕΡΙΟΧΉ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΙΏΝ
Η χώρος  μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως περιοχή των παλιών και νέων  γεφυριών.
Τα γεφύρια του Σέγκου και του Αγ. Σπυρίδωνα
 Είναι δύο άγνωστα πολύ ωραία πέτρινα θολωτά παραδοσιακά γεφύρια, συνέχεια του αρχαίου υδρευτικού δικτύου που οδηγούσε τα νερά του Δαφνώνα στης Κόρης το Γεφύρι και από εκεί στη Χώρα.
Γεφύρι Παρθένη
Η πρώην νεροδιαβασιά που ένωνε τις δύο όχθες του χειμάρρου, μετατράπηκε σε λειτουργική γέφυρα, που εξυπηρετεί πολύ καλά τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
 
Γέφυρα Αγ. Αρτεμίου.
Είναι στη διασταύρωση Χίου – Καρυών και αποτελεί μέρος του πιο σύγχρονου οδικού κόμβου του νησιού.
 
Kόμβος Αγ. Αρτεμίου
Πολύ καλό το έργο του συγκοινωνιακού κόμβου από και προς τα Λιβάδια και την Αγ. Σπυρίδωνα, που δίνει λύση  στην συγκοινωνιακή σύνδεση του κέντρου με τη βόρεια και τη δυτική Χίο, απαλύνοντας τον κυκλοφορικό φόρτο του κέντρου τη πρωτεύουσας το νησιού.
 
Αγ. Αρτέμιος
Κομψότατη είναι η εκκλησία προς τιμή του Άγιου προστάτη της αστυνομίας. Μαζί με τον Αγ. Δημήτριο των Τσαγγαράδων και το μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας  διαμορφώνουν ένα ιδεατό θρησκευτικό τρίγωνο.
 
ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ  
Σκουπίδια
 Με ευθύνη των κατοίκων, πολλά σημεία της περιοχής έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, προφανώς απομεινάρι τη συνήθειας να πετάνε εκεί τα απορρίμματα τους επειδή ήταν παλιά ο επίσημος σκουπιδότοπος του παλιού δήμου Χίου.
Σκουπιδότοπος
Η χωματερή μεταφέρθηκε στης Κόρης του Γεφύρι επι δημαρχίας Γ. Πατελίδα, αλλά η πολιτεία δεν έχει φροντίσει να αποκαταστήσει τον χώρο σωστά, με αποτέλεσμα να είναι εμφανής η πρώην χρήση του χώρου ακόμη και εκεί που δεν πετάνε τα σκουπίδια τους οι ασυνείδητοι.
Άναρχη δόμηση
Το φαινόμενο δεν είναι ακόμη πολύ εμφανές, επειδή σπίτια και επαγγελματικές μονάδες είναι λίγα ακόμη, αλλά σίγουρα αν δεν υπάρξει σύντομα χωροθέτηση οικιστικών και βιοτεχνικών ζωνών σε λίγα χρόνια η περιοχή θα έχει μετατραπεί σε χώρο επικίνδυνης και ακαλαίσθητης συγκατοίκησης. Το Ενιαίο Πολεοδομικό Σχέδιο Χίου – Βροντάδου, στο οποίο θα ενταχθεί έχει «παγώσει» και πάλι, κυρίως λόγω  της έλλειψης  οικονομικών πόρων ολοκλήρωσης της μελέτης που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν προβλέπεται να τελειώσει σύντομα. Ένας ακόμη σοβαρός λόγος της εμπλοκής είναι και το θεσμικό «αλλαλούμ» της Καλλικρατικής λειτουργίας των ΟΤΑ, που έχει δημιουργήσει πολλές εμπλοκές  αρμοδιοτήτων. Το δεύτερο θέμα σχεδόν έχει ξεπεραστεί, παρά το ότι υπάρχουν ακόμη μερικά υπηρεσιακά προβλήματα. Το Νομαρχιακό τμήμα του ΤΕΕ έχει καταθέσει προτάσεις για την απεμπλοκή της υπόθεσης, αλλά μεσολαβούν και άλλα δεδομένα, πιθανά και σκοπιμότητες που επιμένουν να κρατούν το θέμα μπλοκαρισμένο σε κάποιες  τεχνοκρατικές και οικονομικές παραμέτρους.
 
Λιμνοδεξαμενή Αγ. Αρτεμίου
Κλασσικό παράδειγμα πεταμένων χρημάτων του δημοσίου. Κατασκευάστηκε επι δημαρχίας Μεννή με καλές προθέσεις αλλά αρκετά λάθη και παραλήψεις που την άφησαν ημιτελή. Σημαντική ευθύνη για την κατάντια του έργου έχει και  δημοτική αρχή Βρουλή, που επειδή εξ’ αρχής ήταν αντίθετη με την κατασκευή και τις διαδικασίες που ακολούθησε η προκάτοχος της, δεν στήριξε την ολοκλήρωση της και την άφησε να ρημάξει, χάνοντας ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος και «συνεργώντας» στην απώλεια των πιστώσεων που είχαν διατεθεί. Όμως θα μπορούσε να φροντίσει τουλάχιστον για το «ξήλωμα» του έργου και την αποκατάσταση της τραυματισμένης περιοχής με φυτοτεχνική ανάπλαση. Την ίδια αδιαφορία δείχνει και η δημοτική αρχή Λαμπρινούδη.
 
Κατεστραμμένη περίφραξη
Για κάποια έργα απαιτείται στοιχειώδης ευαισθησία και λίγο ενδιαφέρον. Με ελάχιστα χρήματα θα μπορούσε η δημοτική αρχή να επισκευάσει την κατεστραμμένη περίφραξη της λιμνοδεξαμενής, για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες ατυχήματος, αλλά και για να μην είναι ο χώρος έρμαιο στις διαθέσεις του καθενός. Βέβαια υπάρχουν και οι ασυνείδητοι ή «έξυπνοι» που θα τις καταστρέψουν αμέσως, για να εξυπηρετούν τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντας τους. Το μαχαίρι, αλλά και το πεπόνι πάντως το έχει ο δήμος και επ’ αυτού.
 
Νεκροταφείο αυτοκινήτων
Ένα τμήμα του λόφου του παλιού σκουπιδότοπου έχει μετατραπεί και σε νεκροταφείο αυτοκινήτων. Ο καθένας κάνει ότι θέλει, αφού αισθάνεται ότι δεν θα έχει κανένα έλεγχο και καμία επίπτωση.
 
Οικισμός 1.
Στα  βόρεια υψώματα πάνω απο τη διασταύρωση του κόμβου με το δρόμο που οδηγεί απο τον Αγ. Σπυρίδωνα στης Κόρης το Γεφύρι, έχει σχηματισθεί ο παλιότερος απο τούς οικισμούς. Η οικιστική έκρηξη τον έχει μετατρέψει ήδη σε σχετικά μεγάλο πυρήνα. Όπως είναι λογικό  οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, με βασικότερα αυτά της έλλειψης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης,  της κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης και της ανύπαρκτης συγκοινωνιακής σύνδεσης με το κέντρο.
 
Καλά έργα
Ο δρόμος
Αποδεικνύεται καλή κατασκευή, αφού απο τότε που δόθηκε σε χρήση  δεν έχει παρουσιάσει απολύτως κανένα πρόβλημα.
 
Κατολισθήσεις
Είναι απο τα ελάχιστα οδικά έργα στη Χίο που δεν αντιμετωπίζει εδαφικά προβλήματα και δεν μαστίζεται απο κατολισθήσεις. Προφανώς είναι καλά τα πετρώματα της περιοχής, αλλά σ’ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και η ποιότητα κατασκευής του έργου στα πρανή του εδάφους.
 
Τοιχία
Τα τσιμέντινα τοιχία που κατασκευάστηκαν  με τη  συνεργασία με ιδιωτών περιοίκων προστατεύουν αποτελεσματικά τούς διερχόμενους αλλά και τις ιδιοκτησίες.
 
Ιδιωτικοί δρόμοι
Με την ίδια διαδικασία έχουν διανοιχτεί στα πρανή μικροί δρόμοι που δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των κατοίκων στις ιδιοκτησίες τους.
 
 
 Άλσος – δασικός πυρήνας
Σε κακή κατάσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις  του Άλσους της Ελληνικής Χωροφυλακής / Πολιτιστικού Ομίλου Φίλων της Αστυνομίας Χίου και ο μικρός δασικός πυρήνας που είχε φυτέψει το 4ο γυμνάσιο το Νοέμβριο του 2001, στην περιοχή μεταξύ της Παναγίας Βοήθειας και του Αγ. Αρτεμίου, στη θέση του παλιού δημοτικού σκουπιδότοπου.
Οι προθέσεις ήταν καλές, ο σχεδιασμός σωστός και το έργο ήταν και είναι  απόλυτα αναγκαίο αισθητικά και περιβαλλοντικά, αλλά πάσχει εκεί που χωλαίνουν όλα τα έργα στη χώρα μας. Στη συντήρηση. Το άλσος και ο δασικός πυρήνας έχουν εγκαταλειφθεί στις διαθέσεις των καιρικών συνθηκών και στην τύχη.
Οι καταστροφές
Οι άλλοτε καλαίσθητες ξύλινες  περιφράξεις έχουν καταστραφεί στην μεγαλύτερη έκταση τους, έχει ξηλωθεί η οροφή της πέργκολας με το στρογγυλό καθιστικό που σου δίνει τη δυνατότητα να ξαποσταίνεις  ατενίζοντας την υπέροχη θέα ως τις Μικρασιατικές ακτές  και ο τριγωνικός ξύλινος «πίνακας» στο χώρο που προοριζόταν για φιλοξενία εκδηλώσεων, έχει χάσει τη μια πλευρά του.
Η αναπτυγμένη παρεδάφια βλάστηση έχει μετατρέψει το δασικό πυρήνα σε εστία κινδύνων πρόκλησης πυρκαγιάς και ο περιβάλλον χώρος έχει μετατραπεί  σε σκουπιδότοπο, για να μην ξεχνάμε τι προϋπήρχε εκεί, πριν μεταφερθεί στης Κόρης το Γεφύρι. Οι φορείς που φρόντισαν για την κατασκευή  του  έργου  πρέπει να επιμελούνται και τη συντήρηση του, ζητώντας τη συνεργασία της πολιτείας ή ακόμη και ιδιωτών, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέρχονται στα έξοδα, που θα πρέπει να είναι μεγάλα.
 
 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ