Τα στοιχεία της ΑΔΑΕ για τα άτομα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ παρουσίασε και κατέθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
Η έρευνα της ΑΔΑΕ απέδειξε πέραν κάθε αμφιβολίας ότι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας ένας υπουργός, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, δύο στρατιωτικοί στελέχη των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ο σύμβουλος ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κωνσταντίνος Φλώρος
Στρατηγός και αρχηγός ΓΕΕΘΑ, µέλος του ΚΥΣΕΑ και τακτικός συνοµιλητής µε υψηλόβαθµους αξιωµατούχους του ΝΑΤΟ. Η θητεία του αρχηγού σε μια προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ρίξει στάχτη στα μάτια, ανανεώθηκε πριν από λίγες ημέρες για ακόμα ένα χρόνο.
Ήταν ο στόχος της ΕΥΠ με την κωδική ονομασία 519c. Στοιχεία από το δελτίο της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για αγορά σπιτιού στην περιοχή του Παπάγου για την οποία αφήνονται υπόνοιες ότι μέρος των χρημάτων που δόθηκαν, είναι «μαύρα». Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο την έκθεση της ΕΥΠ για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για το εν λόγω σπίτι, δόθηκαν 1.200.000 ευρώ εκ των οποίων τα 600.000 ευρώ πληρώθηκαν «μαύρα».
Επιπλέον, στην έκθεση για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αναφέρεται ότι «η κόρη του διαμένει στην Αγία Παρασκευή σε κατοικία έναντι των 1.500 ευρώ, το οποίο προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό για τον τρόπο ζωής του στόχου και αποπληρωμής των εν λόγω κινήσεων».
Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Ενέργειας και µετέπειτα Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ τουλάχιστον επί ένα χρόνο. Η παρακολούθηση γινόταν στο επίσηµο κινητό του µε αριθµό 6979800*** και ο κωδικός παρακολούθησης στην ΕΥΠ για τον υπουργό είναι 5046c.
Καταγράφονται συνοµιλίες του µε δηµοσιογράφους (ενδεικτικά αναφέρουµε τον Θανάση Κουκάκη και τον Τάκη Χατζή), µε άλλους υπουργούς και στελέχη της Ν∆, µε επιχειρηµατίες, αλλά και συνοµιλίες προσωπικής φύσης.
Χαράλαµπος Λαλούσης
Ο αντιστράτηγος και πρώην μετά τις πρόσφατες κρίσεις αρχηγός ΓΕΣ. Κρίσιμη και νευραλγική θέση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με τακτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με ομολόγους του από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου 2022 βρισκόταν σε επίσηµη επίσκεψη στο Ισραήλ κατόπιν πρόσκλησης του οµολόγου του υποστράτηγου Ταµίρ Γιαντάι.
Θεόδωρος Λάγιος
Πρώην διευθυντής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αµυντικών Εξοπλισµών και Επενδύσεων (Γ∆ΑΕΕ), ο οποίος τον Απρίλιο του 2021 υπέβαλε αιφνιδίως παραίτηση προκαλώντας πολλά ερωτήµατα που έµειναν αναπάντητα. Όπως σηµείωνε στην επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, ο Θοδ. Λάγιος αποδέχτηκε να αναλάβει το εξής πόστο: «Σύνδεσµος ΥΠΕΘΑ µε τη Μόνιµη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ (ΜΑ/ΕΕ) επί θεµάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων και προγραµµάτων µόνιµης διαρθρωµένης συνεργασίας της ΕΕ (PESCO)».
Τέτοια θέση δεν υπήρχε, αλλά συστάθηκε επτά μήνες μετά µέσω τροπολογίας (1111/87 22.10.2021) του ΥΠΕΘΑ. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Λάγιος είχε προκαλέσει ενόχληση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Μαξίμου καθώς επέμενε στην αυστηρή τήρηση των διαδικασιών, στάση που θεωρήθηκε ήταν προκαλούσε καθυστερήσεις και επιθυμούσαν ευέλικτη και ταχύτερη διεκπεραίωση της υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραµµάτων.
Αριστείδης Αλεξόπουλος
Ο αντιναύαρχος ε.α. και γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών υπήρξε στόχος της ΕΥΠ εξαιτίας της ιδιότητάς του και του ιδιαίτερου κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Αλέξανδρος Διακόπουλος
Πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε στο στόχαστρο του Μαξίμου όταν τον Αύγουστο του 2020 με συνέντευξή του στο Open είπε παραδεχθεί ότι το «Oruç Reis» κάνει έρευνες, διαψεύδοντας τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.