Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι με κοινό παρονομαστή το μεταναστευτικό ζήτημα παρουσιάστηκαν στο Ομήρειο, κατά τη διεξαγωγή της θεματικής συζήτησης του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων με θέμα την Ευρώπη και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της CEMR Stefano Bonaccini ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής πάνω στο ζήτημα και στήριξη των Δήμων που πλήττονται από τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού ζητήματος.
Η Τουρκία που διεκδικεί
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της Τουρκάλας Αντιπροέδρου Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης Gaye Doganoglu, που αναφέρθηκε σε όλες τις λεπτομέρειες της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος στη γείτονα χώρα.
Όπως εξήγησε, εξαιτίας της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.- Τουρκίας συγκρατήθηκαν στα απέναντι παράλια περί τα 1,5 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στην Ευρώπη κατάφεραν να περάσουν παράνομα μόνο 40.000 άτομα. Για την Τουρκία, είπε η κα. Doganoglu, η Παιδεία είναι το κλειδί για να αποφευχθεί μία χαμένη γενιά προσφύγων. «Είναι αυτή που δεν θα επιτρέψει στη νέα γενιά να ριζοσπαστικοποιηθεί και να μετατραπεί σε γενιά τρομοκρατών. Στη χώρα μου υπάρχουν πάνω από 1 εκ. παιδιά προσφύγων και μεταναστών και στα δημόσια σχολεία είναι περί τους 500.000 μαθητές. Προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά των μεταναστών έχουμε δημιουργήσει το πρόγραμμα «Βοήθεια τοις μετρητοίς», δίνοντας 17 δολάρια κάθε μήνα για κάθε παιδί και 25 δολλάρια επιπλέον για κάθε έναρξη σχολικού έτους. Αυτό το ποσό αυξάνεται για τα κορίτσια, αφου θέλουμε να αποκατασταθεί η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Από εδώ από τη Χίο καλώ την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας με την Τουρκία. Η χώρα μου χρειάζεται οικονομική βοήθεια όχι για τους πολίτες της. Αυτά τα χρήματα τα ζητάμε εμείς εξ ονόματος των Σύρων προσφύγων», εξήγησε η κα. Doganoglu.
Η ελληνική πραγματικότητα
Στον αντίποδα ο Μανώλης Βουρνούς, ένας εκ των κύριων εισηγητών της θεματικής συνεδρίασης, ανέδειξε τη διάσταση και το χάσμα που επικρατεί μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού αποτυπώνοντας την εικόνα ενός πολιτικού αλαλούμ, που επικρατεί στο εσωτερικό της Χώρας. «Μέσα σε ένα εθνικό κράτος όπως η Ελλάδα, ο υπεύθυνος για το μεταναστευτικό είναι η κυβέρνηση. Είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για τις συνθήκες, για τη διαχείριση των συνόρων, την πολιτική διαχείρισης του ασύλου καθώς και για την πολιτική ενσωμάτωσης. Σήμερα στη Χίο, δεν υπάρχει κανείς κυβερνητικός εκπρόσωπος με ευθύνη και αρμοδιότητα για συντονισμό. Όπως επίσης δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση προς τις τοπικές κοινωνίες των νησιών από την Κυβέρνηση για την εφαρμογή της πολιτικής. Υπάρχει μία σημαντική δυσκολία στο να απαντήσει κανείς πως απέδωσαν τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί από την Ε.Ε.. Η χρήση των φυσικών εμποδίων, δηλαδή της θάλασσας για να περιορίσουμε διοικητικά ανθρώπους, είναι πισωγύρισμα για την Ευρώπη», είπε ο Μανώλης Βουρνούς.
Γ. Παττούλης: «Όχι στη διαμονή μεταναστών στα νησιά»
Το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για άμεσο απεγκλωβισμό των μεταναστών από τα νησιά, μετέφερε στο politischios.gr ο πρόεδρός της Γ. Παττούλης. «Αρχικά είναι απαράδεκτο η Ε.Ε. να δίνει χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση να μην τα απορροφά και πολύ περισσότερο να μην τα διοχετεύει στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να δούμε πως θα φύγουν αυτοί οι άνθρωποι και με ποιο τρόπο όσοι πρέπει να μείνουν να μετουσιωθούν σε πολίτες αυτής της χώρας. Πουθενά στον κόσμο οι μετανάστες δεν περιορίζονται και δεν παραμένουν στα σημεία εισόδου, πρέπει να προχωρήσουν παρακάτω, δηλαδή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.