Να μην συμμετέχουν τα κράτη πρώτης υποδοχής στην υποχρέωση ένταξης των προσφύγων που φτάνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα σε περίπτωση αυξημένης ροής πρότεινε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη συζήτηση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου την Πέμπτη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη.
«Ο κ. Μηταράκης είπε κάτι που μου έκανε εντύπωση. Την ένταξη λέει να την αναλάβουν άλλοι. Εμείς τί θα αναλάβουμε κύριε Μηταράκη; Την κράτηση; Η χώρα μετατρέπεται σε κρατητήριο;» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής.
Ο κ. Μηταράκης πρότεινε να μεταφέρονται οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέσω ενός αποτελεσματικού και γρήγορου μηχανισμού μετεγκατάστασης και να εντάσσονται εκεί, καθώς ήδη τα κράτη πρώτης υποδοχής επιβαρύνονται με την προστασία των συνόρων, την υποδοχή των νέων αφίξεων και την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.
Στο θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού αλληλεγγύης σε περίπτωση κρίσης, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι πρέπει να αφορά όχι μόνο την αύξηση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας αλλά και την αύξηση της ροής των μεταναστών. Ζήτησε να υπάρξει διαφανής και προβλέψιμη μεθοδολογία αξιολόγησης της κρίσης και να είναι μόνιμος ο μηχανισμός αλληλεγγύης, ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα να ενεργοποιηθεί άμεσα όταν χρειαστεί.
Αμφισβήτησε επίσης τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού Επιστροφών και έθεσε ζήτημα επιπτώσεων στα σύνορα και ιδίως στα νησιά, όπου υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να παρουσιαστεί ξανά το φαινόμενο της υπερσυσσώρευσης όπως στη Μόρια.
Σημείωσε ότι η πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν αποδεσμεύει τα κράτη πρώτης υποδοχής από τις υποχρεώσεις τους, αλλά επιμηκύνει τι προθεσμίες. "Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις της αιφνίδιας μαζικής εισροής, αν δεν υπάρξει άμεση μετεγκατάσταση», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τη μετεγκατάσταση το πιο σημαντικό και αποτελεσματικό μηχανισμό. .
Αποτελεί όμως ερώτημα αν οι άθλιες συνθήκες στη Μόρια των περίπου 20.000 φιλοξενούμενων το χειμώνα του 2020 οφείλεται σε έκτακτη μαζική αύξηση της ροής ή στην έλλειψη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αποσυμφόρησης των νησιών εξαιτίας των σχεδιασμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό το πρώτο εξάμηνο.
Ζήτησε επίσης να χαλαρώσουν τα εμπόδια στην μετακίνηση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στο εσωτερικό της ΕΕ και να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση, όπως γίνεται στο εσωτερικό των κρατών. «Η αλληλεγγύη δεν είναι μέσο διαχείρισης κρίσης αλλά πρόληψης της κρίσης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει αλληλεγγύη στα εξωτερικά σύνορα και στο εσωτερικό. Πρέπει να μιλήσουμε για τις πρωτογενείς ροές αντί για τις δευτερογενείς, που είναι το αποτέλεσμα των πρωτογενών ροών», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι τα ίδια δίκτυα διακίνησης πλήττουν τα εξωτερικά σύνορα όσο και τα εσωτερικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανίτης ζήτησε από την ευρωπαϊκή ηγεσία να μη ρίχνει «την ευθύνη για το προσφυγικό στον άγνωστο διακινητή, αλλά στις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς». «Εδώ μιλάμε για την βίαιη ανάγκη των ανθρώπων να φύγουν από τον τόπο τους λόγω πολέμου, κλιματικής αλλαγής, διακρίσεων και ούτω καθεξής. Κι όταν λέμε να αποτρέπουμε τις κρίσεις, τί ακριβώς εννοούμε; Τις κρίσεις ή τις αιτίες που δημιουργούν την κρίση που κάνουν έναν άνθρωπο να πάρει το παιδί του και να περάσει μέσα από ένα ναρκοπέδιο;», επισήμανε.
Και συμφώνησε με τον υπουργό στην ανάγκη να μην είναι η αλληλεγγύη αλά καρτ ή εθελοντική. «Πρέπει να γίνεται ίση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις κράτη μέλη της EE. Τι σημαίνει δηλαδή, μια χώρα που δεν θέλει να πάρει πρόσφυγες θα δίνει ένα μπαξίσι, ένα πουρμπουάρ σε μια άλλη χώρα που θα κρατήσει τους ανθρώπους αυτούς; Πού; Σε κλειστά κέντρα κράτησης; Να το πούμε αυτό, είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης στα ελληνικά νησιά και στις χώρες πρώτης υποδοχής. 4 μέτρα τείχη έχουν φτιάξει σε νησιά. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής του κύριου Σχοινά;», υπογράμμισε ο κ. Αρβανίτης.
Πηγή: efsyn.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.