Στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του ΠΣΑμεΑ και της ΠΟΑμεΑΒΑ με την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Εργασίας & Κ.Α. στο ΚΔΗΦ « Η ΓΕΦΥΡΑ» του ΠΣΑμεΑ, έγινε συζήτηση για προβλήματα Πρόνοιας στο νησί της Χίου.
Σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΑμεΑ αναφέρει:
«Αναδείχθηκαν ως κύρια θέματα οι ελλείψεις που υπάρχουν στο νεοσύστατο ΚΔΗΦ « Η ΓΕΦΥΡΑ» του ΠΣΑμεΑ στη Χίο, στην υλικοτεχνική υποδομή, στην μη ολοκλήρωση της προμήθειας εξοπλισμού, αλλά και σε επιπλέον ειδικότητες όπως του Εργοθεραπευτή, στην ανάγκη μόνιμου προσωπικού αλλά και στις λίγες ώρες εργασίας των ειδικών θεραπευτών, που δεν αρκούν για την ουσιαστική εξυπηρέτηση των ωφελούμενων. Η εξυπηρέτηση 20 ωφελούμενων αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό με δεκάδες να παραμένουν εκτός δομών σε ένα νησί με πάνω από πενήντα χιλιάδες κατοίκους.
Οι εκπρόσωποι των Φορέων ΑμεΑ εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του ΚΔΗΦ ύστερα από τη λήξη του ΕΣΠΑ το 2023 και ζήτησαν από την υφυπουργό να επισπευτούν οι διαδικασίες για την ένταξη των ΚΔΗΦ στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027. Όσο για την μετά ΕΣΠΑ εποχή, παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί, επειδή δεν γνωρίζει αν θα βρίσκεται στην θέση της Υφυπουργού μέχρι τότε.
Η υφυπουργός κατέθεσε ορισμένα γενικά στοιχεία για το κυβερνητικό έργο, σε θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής πολιτικής, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι γνωστή και ότι " όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς" Βεβαίως, τα ζητήματα αυτά δεν είναι καθόλου νέα και θα έπρεπε να βρισκόμαστε στο στάδιο οριστικής επίλυσής τους με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας.
Στο ερώτημα για το σχεδιασμό δημιουργίας τέτοιων δομών και για την πλήρη στελέχωσή τους, παραδέχτηκε, ότι από τη στιγμή που γίνεται μια δομή, μετά πρέπει οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ να πιέζουν διαρκώς, να προσπαθεί η Περιφέρεια και όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να αναζητούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στην στελέχωση και στην υλικοτεχνική επάρκεια, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ότι η λειτουργία ενός κέντρου παροχής Κοινωνικής φροντίδας είναι υπόθεση, προς το παρόν, του Φορέα υλοποίησης, ενώ στο αίτημα του ΠΣΑμεΑ να ενταχθούν τα ΚΔΗΦ στους Φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης και να χρηματοδοτείται η λειτουργία τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, απάντησε ότι το αίτημα μπορεί να εξεταστεί, χωρίς όμως να δεσμευτεί.
Στην αναφορά για τη μόνη δομή αποκατάστασης στο νησί, το ΚΕΦΙΑΠ, οι μεγάλες ελλείψεις του οποίου οδηγούν όσους αντέχουν οικονομικά, να αναζητούν δομές εκτός νησιού, με υπέρογκα κόστη μεταφορών και διαμονής, δεν ανέφερε καμία πρόθεση για τη στελέχωσή του ενώ είπε ότι υπάρχουν εκτός από ιδιωτικά και δημόσια τέτοια κέντρα, εκτός νησιού σε κάθε περίπτωση.
Δέσμευση δεν υπήρξε στα κρίσιμα ζητήματα, παρά μόνο η προσπάθεια να μετατραπεί η 4ωρη σε 8ωρη απασχόληση των ειδικών θεραπευτών, εργαζομένων του ΚΔΗΦ, με αύξηση της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ, αν το επιτρέπει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, στο οποίο είναι ενταγμένο το ΚΔΗΦ. Όσο για την κατασκήνωση ΑΜΕΑ, που δεν πραγματοποιείται στις μη προσβάσιμες Δημοτικές εγκαταστάσεις, στα Σκλαβιά, είπε ότι υπάρχει άλλη μια τέτοια περίπτωση και ότι θα εξετάσει το θέμα.
Στην προσπάθεια να αναδειχθούν και τα γενικότερα προβλήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδας υγείας, στο νησί που αναπόφευκτα συνδέονται με τις ελλείψεις στον τομέα της πρόνοιας, ζήτησε να μείνουμε στα θέματα του ΚΔΗΦ.
Από τα παραπάνω και σε κάθε περίπτωση, φαίνεται και πάλι ότι μόνος δρόμος για τα ΑμεΑ, τους χρόνους πάσχοντες και τις οικογένειές μας, είναι αυτός του αγώνα με όλο το λαό για την ουσιαστική ανακούφιση και επίλυση των σοβαρών και κρίσιμων προβλημάτων μας».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.