Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε., μετά την κοινή δήλωση, είχε εστιάσει στο θέμα των επιστροφών της πλειονότητας των αφιχθέντων στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, την οποία θεωρούσε ασφαλή τρίτη χώρα –χωρίς όμως να την έχει αναγνωρίσει επισήμως ως τέτοια–, μόνο 1.583 άτομα επέστρεψαν τα δύο τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται όμως ότι περίπου 27.000 άτομα (συνολικά ήρθαν πάνω από 65.000 μέσα στα δύο τελευταία χρόνια) μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης, καθώς κρίθηκαν ευάλωτα και άρα –όπως ορίζει η νομοθεσία– έγινε άρση του γεωγραφικού περιορισμού και μπόρεσαν να μεταφερθούν. Χθες ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν την εξέλιξη του μεταναστευτικού - προσφυγικού.
Από την πλευρά της Ε.Ε. η μεταφορά τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων στην ενδοχώρα εκτιμάται ως μη τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας. Επιπλέον, όπως τονίζουν, όσο μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, τόσο θα συνεχίζονται οι ροές στα νησιά. Την τελευταία εβδομάδα έφθασαν στα ελληνικά νησιά 752 άτομα από την Τουρκία, κυρίως στη Λέσβο.
Η κατάσταση στη Μόρια, παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα σε μία εβδομάδα επιδεινώθηκε εκ νέου, με τους ανθρώπους να μην έχουν κυριολεκτικά πού να σταθούν. Πάνω από 5.800 άτομα βρίσκονται στη δομή που χωράει περίπου 3.000. Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη στη Λέσβο προκειμένου να βοηθήσει, δεδομένου μάλιστα ότι ένα στα τρία άτομα από όσους έφθασαν τις τελευταίες ημέρες είναι παιδί. «Με αφορμή την αναζωπύρωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και ειδικότερα στη Λέσβο, το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε ετοιμότητα και εκφράζει την ανησυχία του για τις συνθήκες διαβίωσης καθώς και τη διαχείριση των ιατρικών προβλημάτων. Κλιμάκιο του οργανισμού συνοδευόμενο από τον αντιπρόεδρο, κ. Αγη Τερζίδη, βρίσκεται ήδη στη Λέσβο προκειμένου να συμβάλει στον συντονισμό των δομών πρώτης φιλοξενίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Όσοι έφυγαν από τα νησιά, αυτόματα, δεν εντάσσονται πλέον στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, ενώ το αίτημα ασύλου τους θα εξεταστεί στην Ελλάδα όπου και είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν εφόσον αναγνωριστούν ως πρόσφυγες. Οι αθρόες μεταφορές από τα νησιά σιγά σιγά δημιουργούν προβλήματα και στην ενδοχώρα. Στις αρχές της εβδομάδας επεισόδια σημειώθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα. Εκεί μεταφέρθηκαν περίπου 400 άτομα από ξενοδοχεία της Αττικής για τα οποία έληξε η χρηματοδότηση, οπότε και έπρεπε να αδειάσουν. Οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν έρθει μετά πολύμηνη παραμονή στα νησιά, είχαν ενημερωθεί ότι θα μεταφερθούν σε διαμερίσματα, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν άδεια σπίτια. Για τον λόγο αυτό άνοιξε και πάλι ο καταυλισμός στα Οινόφυτα, ωστόσο όσοι μεταφέρθηκαν εκεί διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Περίπου 1.500 άτομα που έφθασαν από τα νησιά και μένουν σε ξενοδοχεία θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να κατανεμηθούν στους καταυλισμούς ανά τη χώρα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.