Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο των αιρετών όσο και των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο εκχωρεί την κεντρική διαχείριση το χαρτοφυλακίου των Ιαματικών Πηγών της χώρας στον Οργανισμό Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (ΟΙΠΕ), στον οποίο θα συμμετέχουν η ΚΕΔΕ και η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) γνωστή ως Υπερταμείο.
Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο νόμου, η ΙΠΕ Α.Ε. θα συσταθεί με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα χιλίων μέτρων (1.000 μ.), που αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή/και των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Η διάρκεια της ΙΠΕ θα είναι πενήντα (50) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ενώ θα μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο θα ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ, και θα καλύπτεται κατά 80% από το Ελληνικό Δημόσιο και κατά 20% από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Στο θέμα αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Κώστας Βεργίνας σημειώνοντας ότι αν ισχύσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τότε οι διαχρονικές προσπάθειες των τελευταίων δημοτικών αρχών για ανάδειξη και αξιοποίηση των Αγιασμάτων θα πάνε χαμένες.
Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι ο Δήμος Χίουσυντάσσεται με το αίτημα για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης θεωρώντας την άδικη ιδίως για τις περιοχές που έχουν επενδύσει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.