11.10.2024 20:40

Και όμως η Αλεξάνδρα Σδούκου διέψευσε τον Γιάννη Μαλαφή για το αντιμόνιο

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ συνέδεσε σαφώς την έρευνα με την εκμετάλλευση, έφερε ως παράδειγμα τους Μολάους και τον χρυσό ενώ έκανε λόγο για κάποιες "αρχικές μελέτες" τις οποίες όμως δεν έχει δει κανένας

Στην πλήρη αποκαθήλωση για τα όσα επιχειρηματολόγησε ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, σχετικά με την επένδυση του αντιμονίου στον Κέραμο της Βόρειας Χίου, προχώρησε μέσα από συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, αποδεικνύοντας ότι τελικά ο μόνος που δεν ήταν διαβασμένος ήταν ο Δήμαρχος Χίου.

Η ίδια η Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η σύμβαση για την επένδυση αφορά τόσο την έρευνα όσο και την εκμετάλλευση, τονίζοντας πως τέτοιες διαδικασίες συνήθως περιλαμβάνουν διαγωνισμό, μετά από τον οποίο, εάν βρεθεί επενδυτής, προχωρά η έρευνα για δύο ή τρία χρόνια. Αν τα αποτελέσματα της έρευνας είναι θετικά και θεωρηθεί οικονομικά βιώσιμη, τότε ξεκινά η εκμετάλλευση του μεταλλεύματος.

Η συγκεκριμένη τοποθέτησή της, διέψευσε με τον πλέον σαφή τρόπο τον Δήμαρχο Χίου που επί 6 ώρες την Τετάρτη, σημείωνε δεικτικά προς τις αντιπολιτεύσεις ότι είναι αδιάβαστοι αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν συνδέεται η έρευνα με την εκμετάλλευση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Σδούκου: "Οι συμβάσεις αυτές γενικότερα ως προς την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών δεν είναι κάτι καινούργιο. Το έχουμε κάνει ήδη και στα μεταλλεία χρυσού, το έχουμε κάνει ήδη και στους Μολάους, το έχουμε κάνει ήδη στους υδρογονάνθρακες, το έχουμε κάνει ήδη στη γεωθερμία. Είναι πάντοτε συνδεδεμένες, είναι έρευνα και εκμετάλλευση".

Διευκρίνισε επίσης ότι μπορεί η διαδικασία να σταματήσει σε οποιοδήποτε στάδιο, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει αν δεν είναι βιώσιμη.

Η δημοσιογράφος έθεσε τις ανησυχίες των κατοίκων, οι οποίοι φοβούνται ότι η έρευνα θα ανοίξει τον δρόμο για την εκμετάλλευση του μεταλλεύματος.

Η κ. Σδούκου παραδέχθηκε ότι η εκμετάλλευση μπορεί να προχωρήσει εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, αλλά επεσήμανε ότι η διαδικασία μπορεί και να σταματήσει εάν δεν υπάρχει οικονομικό όφελος. Επιπλέον, τόνισε ότι το αντιμόνιο είναι ένα από τα λεγόμενα "κρίσιμα μέταλλα", όπως έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της μεγάλης σημασίας του για την τεχνολογία και τη βιομηχανία.

“Το αντιμόνιο θεωρείται ένα περιζήτητο ορυκτό γιατί είναι ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανία. Τι σημαίνει κρίσιμο; Σημαίνει ότι ως Ευρώπη καταλάβαμε δυστυχώς πολύ αργά ότι την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα την ελέγχουν τρίτες χώρες, με κυριότερη δύναμη βεβαίως την Κίνα”, υπογράμμισε η κ. Σδούκου, τονίζοντας τη σημασία να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια της Ευρώπης.

Όσον αφορά στις περιβαλλοντικές ανησυχίες των κατοίκων, η Υφυπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο κινείται θεσμικά, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και μελετώντας προσεκτικά κάθε βήμα. Ανέφερε ότι υπάρχουν «κάποιες αρχικές περιβαλλοντικές μελέτες», και ότι αυτές θα εξεταστούν σε βάθος από τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ αναμένεται να ληφθούν υπόψη και οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας. "Οι περιβαλλοντικές μελέτες θα υποστούν τη βάσανο όλων των υπηρεσιών του κράτους και βεβαίως και της τοπικής κοινωνίας" σημείωσε η Υφυπουργός, σε μία προσπάθεια να πείσει για πλήρη διαφάνεια για τις διαδικασίες.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων έχουν επικεντρωθεί επίσης στην πιθανή επίπτωση της εξόρυξης στον τουρισμό του νησιού, κάτι που αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα για τη Χίο.

Η κ. Σδούκου αναγνώρισε τη σημασία του τουρισμού για την τοπική οικονομία και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να βλάψει την τουριστική ανάπτυξη. Ωστόσο, επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να εξεταστούν τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την αξιοποίηση του μεταλλεύματος, με γνώμονα το συνολικό συμφέρον της χώρας: "Για εμάς, το ζήτημα της εξασφάλισης της κοινωνικής αποδοχής είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν γίνεται να προχωρήσουμε σε κάτι χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία".

Η Υφυπουργός επίσης τόνισε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις τοπικές αρχές και ότι αναμένει να καταγραφούν οι ανησυχίες των κατοίκων και να σταλούν στο Υπουργείο, ώστε να απαντηθούν όλα τα τεχνικά και επιστημονικά ερωτήματα.

Τέλος, όταν ερωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας, η κ. Σδούκου ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει στείλει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες στη δημοτική αρχή και ότι αναμένει τις παρατηρήσεις τους. Μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα​.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ