11.1.2022 20:14

Μικρή δομή μη μόνιμης παραμονής το μήνυμα των φορέων της Χίου σε Μηταράκη και Κυβέρνηση (ΒΙΝΤΕΟ)

«Αν συμφωνήσουμε στο αριθμητικό ταβάνι τότε δεν έχει νόημα το θέμα των διαδικασιών», η ανταπάντηση του Υπ. Μετανάστευσης

Να εφαρμοστεί στην πράξη η θέληση της πλειοψηφίας των Χιωτών για μικρή δομή, μη μόνιμης παραμονής, ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι φορείς της Χίου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη για ανοιχτό διαδικτυακό διάλογο, το απόγευμα της Τρίτης.

Οι συμμετέχοντες φορείς, αναγνώρισαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, την αποσυμφόρηση του νησιού, την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων αλλά και τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, εκφράζοντας όμως φόβους ότι, ειδικά η τελευταία είναι σε άμεση συνάρτηση με την πανδημία που μείωσε σε παγκόσμιο επίπεδο τη μετακίνηση πληθυσμών.

Εξ αυτού του λόγου, χαρακτήρισαν ως δικαιολογημένη την ανησυχία και τους φόβους της τοπικής κοινωνίας για μία μεγάλη δομή, αντίστοιχη της Σάμου, λέγοντας ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις, υπό άλλες συνθήκες στο μέλλον, να δημιουργηθεί μία μεγάλη πόλη που θα ξεφύγει από τον έλεγχο των αρχών, όπως έγινε ακριβώς και με τη ΒΙ.ΑΛ..

Στον διαδικτυακό διάλογο, ανταποκρίθηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, το Επιμελητήριο, ο Ιατρικός Σύλλογος, το ΤΕΕ Χίου, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών αλλά και πολίτες.

Ανθίππη Ζαννάρα: «Μία τόσο μεγάλη δομή με τόσες πολλές λειτουργίες βάλει κατά της αρχής της αναλογικότητας»

Στα ιστορικά βιώματα της Χίου που κάνουν τον Χιώτη να φοβάται ανεξέλεγκτες καταστάσεις ειδικά όταν αυτές εργαλειοποιούνται από την Τουρκία, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Ανθίππη Ζαννάρα.

Η ίδια αναγνώρισε τα βήματα προόδου που έχει συντελέσει η Κυβέρνηση, όμως επεσήμανε ότι το μέγεθος της δομής αλλά και οι λειτουργίες της, βάλλουν ευθέως κατά της αρχής της αναλογικότητας.

Παντελής Λεγάτος: «Πρώτα να συμφωνηθούν οι λειτουργίες και το μέγεθος της δομής και μετά η χωροθέτηση»

Στον τρόπο λειτουργίας της δομής καθώς και στη χωρητικότητά της εστίασε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Παντελής Λεγάτος, σημειώνοντας ότι το που θα χωροθετηθεί η δομή είναι το δευτερεύον.

«Εφόσον συμφωνηθεί η αποστολή αλλά και η δυναμικότητα της δομής, η χωροθέτησή της θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί με τη συνδρομή του Δήμου Χίου. Ωστόσο για εμάς είναι προφανείς οι λόγοι που το Θόλος ΔΕΝ είναι κατάλληλη τοποθεσία για τη νέα δομή», ανέφερε.

Γιάννης Μανάρας: «Μία νέα μεγάλη δομή θα επιβαρύνει σημαντικά το Νοσοκομείο Χίου, όπως έγινε και με τη ΒΙ.ΑΛ.»

Στα προβλήματα που θα δημιουργήσει μία δυσανάλογη με τη Χίο δομή, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου Γιάννης Μανάρας, υπογραμμίζοντας ότι το κακό προηγούμενο με τη ΒΙ.ΑΛ. έδειξε ότι, αν αυξηθεί αριθμός των διαμενόντων ατόμων, τότε το Νοσοκομείο Χίου θα «γονατίσει» όπως έγινε και στο παρελθόν.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα, καρδιολογικά περιστατικά που έχρηζαν διακομιδής στο Νοσοκομείο, όμως δεν υπήρχε ασθενοφόρο για τη μεταφορά ασθενών αφού είχε μεταβεί στη ΒΙ.ΑΛ..

ΤΕΕ ΧΙΟΥ: «Οι μειωμένες ροές δεν δικαιολογούν τη δημιουργία νέας μεγάλης δομής»

Στη διαπίστωση ότι οι μειωμένες ροές σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσουν δικαιολογία, για τη δημιουργίας νέας μεγάλης δομής, κατέληξε κατά την τοποθέτησή του και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Χίου του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, Μάνος Μισιρλής.

«Αφού έχουμε σαφώς λιγότερους εισερχόμενους για ποιο λόγο οδηγούμαστε σε μία μεγαλύτερη δομή; Επιπλέον, ας σκεφτούμε ότι κατά το παρελθόν αυτοί οι άνθρωποι έρχονταν ξέροντας ότι θα μείνουν σε τραγικές συνθήκες, για ποιο λόγο να μην έρθουν τώρα ξέροντας ότι θα μείνουν σε ξενοδοχείο»;

ΕΜΧ: «Εθνικοί λόγοι επιβάλλουν τη δημιουργία μικρής δομής μη μόνιμης παραμονής»

Στους εθνικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία μεγάλης δομής, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ. Γιώργος Τούμπος.

«Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με αυτό που ζούσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο για εθνικούς λόγους θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αναφορικά με την παραμονή ανθρώπων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την κοινωνική ηρεμία στο νησί με μία κοινή συμφωνία», ανέφερε.


Νότης Μηταράκης: «Η λύση του μεταναστευτικού είναι η πραγματική ανάπτυξη της Χίου»

Στον αντίποδα ο Νότης Μηταράκης, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, διατυπώνοντας όμως την άποψη ότι, οι διαφορές με την τοπική κοινωνία δεν είναι τέτοιες που να δικαιολογούν την ένταση και το μίσος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό έκανε λόγο για μεγάλη πρόκληση, που δεν μπορεί να ρυθμιστεί αποκλειστικά από την Ελλάδα και συνεπώς, τα νησιά θα πρέπει να είναι οχυρωμένα απέναντι στο ενδεχόμενο αύξησης των ροών.

Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα, τη δομή στο Μερσινίδι, λέγοντας ότι αυτή ήταν για 300 άτομα, όμως όταν αυξήθηκαν οι ροές, τότε ο Βροντάδος και η πόλη γέμισαν μετανάστες.

Συμφωνία με ταβάνι

Το πιο ενδιαφέρον πάντως σημείο της τοποθέτησης του Υπ. Μετανάστευσης, ήταν το σημείο όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε «ταβάνι» χωρητικότητας στη νέα δομή, σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτόν τον αριθμό θα συμπεριλαμβάνεται και το ΠΡΟΚΕΚΑ ενώ έκανε λόγο για κοινά αποδεκτό μηχανισμό αποσυμφόρησης, σε περίπτωση υπέρβασης του προσυμφωνημένου αριθμού μεταναστών.

Ο ίδιος πάντως απέρριψε, το βασικό ζητούμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή αυτό του χαρακτήρα της δομής λέγοντας ότι: «Αν συμφωνήσουμε στο αριθμητικό ταβάνι τότε δεν τίθεται θέμα διαδικασιών».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ