Ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Μιχαηλίδης, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία που εισήγαγε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς το ως ανεπαρκές και ασυντόνιστο. Η τοποθέτησή του έθεσε σοβαρά ερωτήματα και προκλήσεις για τις προτεινόμενες αλλαγές, τονίζοντας την έλλειψη επιστημονικής και στατιστικής τεκμηρίωσης.
Ο κ. Μιχαηλίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την υπερσυγκέντρωση δομών και φορέων φροντίδας της ψυχικής υγείας σε ένα νέο σύστημα, χωρίς την απαραίτητη συναίνεση και αιτιολόγηση. Η κριτική του εστίασε στην έλλειψη αξιολόγησης και επιστημονικής μελέτης που θα υποστήριζαν μια τέτοια ριζική αλλαγή. Επισήμανε ότι οι δομές θα ενταχθούν σε αναπεριφέρειες κάτω από έναν υποδιοικητή, χωρίς να είναι σαφή τα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής αυτών των διοικήσεων.
Αναφερόμενος στις επιτυχίες των υφιστάμενων δομών, ο βουλευτής τόνισε το σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ στη Χίο, το οποίο έχει προσφέρει συμβουλευτική και θεραπευτική υποστήριξη σε πάνω από 600 άτομα και έχει οργανώσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε χιλιάδες κατοίκους της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, υπογράμμισε το έργο της Κινητής Μονάδας του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, η οποία παρέχει ψυχιατρική και ψυχολογική στήριξη στα νησιά της περιοχής.
Ο κ. Μιχαηλίδης κατήγγειλε την έλλειψη προσωπικού και πόρων στα νοσοκομεία και τις δομές ψυχικής υγείας της Χίου. Αναφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σκυλίτσειο, όπου υπηρετεί ένας ψυχίατρος που βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότηση, και στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου που λειτουργεί χωρίς ψυχίατρους, με αποτέλεσμα να μην έχει νοσηλευόμενους. Επιπλέον, κατήγγειλε την αποσπασματική παρουσία ψυχιάτρων από άλλα νοσοκομεία, που δεν επιτρέπει τη σταθερή παροχή υπηρεσιών.
Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αποτυχία της να βελτιώσει το σύστημα ψυχικής υγείας στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής της. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει και να βελτιώσει το υπάρχον σύστημα, προτείνει ανατρεπτικές αλλαγές χωρίς σαφή στοιχεία και αξιολόγηση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση επιβάλλει αυτές τις αλλαγές στον πέμπτο χρόνο της θητείας της, κάτι που θεωρεί ενδεικτικό της κακοδιαχείρισης και έλλειψης συντονισμού.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αυτό παραβλέπει τις υπάρχουσες ανάγκες και τις επιτυχίες των δομών ψυχικής υγείας, ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις προτάσεις της με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Κατέληξε ότι μεταρρύθμιση χρειάζεται, αλλά πρωτίστως στις κυβερνητικές αντιλήψεις και στις πολιτικές για την κοινωνική πρόνοια.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.