20.10.2021 13:28

Στη Βουλή τα προβλήματα των σεισμόπληκτων της Σάμου

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέα Μιχαηλίδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνει στη Βουλή με Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς τις μεγάλες καθυστερήσεις και σοβαρές ανεπάρκειες που παρατηρούνται στην πολιτική της κυβέρνησης ως προς τη στήριξη των σεισμόπληκτων της Σάμου, ένα χρόνο μετά το φονικό σεισμό που έπληξε πρωτίστως το νησί.

Πιο συγκεκριμένα, ο Α. Μιχαηλίδης κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών Ερώτηση, την οποία υπογράφουν 19 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα την ελλιπή στήριξη και άνιση μεταχείριση των επιχειρήσεων της Σάμου που επλήγησαν από το σεισμό. Ένα εκ των προβλημάτων που επισημαίνονται είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων με τις οποίες καθορίζεται το ύψος των αποζημιώσεων, όσο και στην ίδια την εκταμίευση των ποσών προς τους δικαιούχους, διαδικασία η οποία δεν θα ολοκληρωθεί παρά σε τρία χρόνια. Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα που αναδεικνύει η ερώτηση και ζητά επιτακτικά της διευθέτησή του αφορά την ακατανόητη, και σε κάθε περίπτωση άδικη για τη Σάμο, απόφαση της κυβέρνησης να μην χορηγήσει την εφάπαξ «πρώτη αρωγή» στις πληγείσες επιχειρήσεις του νησιού, κάτι που αντιθέτως έπραξε σε άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν το τελευταίο διάστημα από καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές).

Επιπλέον, ο Α. Μιχαηλίδης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την απραξία και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται ως προς τη στεγαστική συνδρομή των σεισμόπληκτων κατοίκων της Σάμου. Αφενός θίγονται οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται αναφορικά με την επιδότηση ενοικίου των δικαιούχων σεισμόπληκτων, τις εκδοθείσες άδειες επισκευής και – κυρίως - τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων. Αφετέρου, επισημαίνονται βαθύτερα προβλήματα που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις καθυστερήσεις αυτές, όπως η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου (ΔΑΕΦΚ) και η απόφαση του Υπουργείου να μην επιδοτήσει την κατεδάφιση επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτιρίων, κάτι που αντιθέτως είχε επιλέξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση του σεισμού της Βρίσας το 2017. Η Επίκαιρη Ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί δια ζώσης στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.


Η επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών:

ΘΕΜΑ: Ελλιπής στήριξη και άνιση μεταχείριση των επιχειρήσεων της Σάμου που επλήγησαν από τον περσινό σεισμό

Ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου 2020 που έπληξε κατά κύριο λόγο το νησί της Σάμου είχε ως συνέπεια, πέρα του φονικού του χαρακτήρα και των ζημιών σε εκατοντάδες κτίρια και μνημεία, την πρόκληση εκτεταμένων ζημιών σε επιχειρήσεις του νησιού, όχι μόνο λόγω της ίδιας της σεισμικής δόνησης, αλλά και λόγω της επακόλουθης πλημμύρας. Ένα χρόνο μετά το καταστροφικό γεγονός αυτό, όμως, η οφειλόμενη στήριξη της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις της Σάμου που επλήγησαν είναι σημαντικά κατώτερη των συνθηκών και των αναγκών, ενώ ταυτόχρονα εγείρονται ζητήματα άνισης μεταχείρισής τους σε σχέση με τα μέτρα ανακούφισης που προβλέφθηκαν σε επιχειρήσεις άλλων περιοχών της χώρας που υπέστησαν θεομηνίες κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, μόλις πρόσφατα εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ 3883/Β΄/20-08-2021) με τις οποίες καθορίζεται το ύψος της επιχορήγησης αναφορικά με τις ζημιές λόγω της σεισμικής δόνησης και της πλημμύρας. Πέραν της καθυστέρησης στην έκδοση των Αποφάσεων αυτών, ορίζεται πως η επιχορήγηση καταβάλλεται εντός τεσσάρων ετών από την εκδήλωση της θεομηνίας, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται την έλλειψη κρατικής ανταπόκρισης στις επείγουσες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νησιού, πέραν της προκαταβολής που έχουν λάβει.

Επιπροσθέτως, είναι ακατανόητη και προκαλεί αλγεινή εντύπωση η μη πρόβλεψη χορήγησης έκτακτης, εφάπαξ ενίσχυσης στις πληγείσες επιχειρήσεις της Σάμου. Τέτοια ενίσχυση είχε προβλεφθεί ήδη πριν το σεισμό της Σάμου στις πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις της Εύβοιας (ΦΕΚ 161/ Α΄/22-8-20). Ακολούθως, με το άρθρο 6 του νόμου 4797/2021 (ΦΕΚ 66/Α΄/23-04-2021) θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα χορήγησης «ενίσχυσης πρώτης αρωγής» σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που πλήττονται από θεομηνίες, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ίδιου νόμου. Βάσει της πρόβλεψης αυτής, έχουν ανακοινωθεί κατά το πρόσφατο διάστημα η παροχή πρώτης αρωγής στις επιχειρήσεις της Εύβοιας και της Κρήτης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και το σεισμό, αντιστοίχως, ύψους από 2.000 ως 8.000 ευρώ. Τέτοια ενίσχυση, όμως, δεν έχει προβλεφθεί για τις επιχειρήσεις της Σάμου, έστω και με καθυστέρηση.

Συναφώς, οι επιχειρήσεις και φορείς του νησιού ζητούν ένα μέτρο τουλάχιστον αναλογικό με αυτό που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση περί απαλλαγής των επιχειρήσεων της πυρόπληκτης Εύβοιας από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτό το αίτημα περιλαμβάνεται στο υπόμνημα της Γνωμοδοτικής Επιτροπής παρακολούθησης της πορείας ανασυγκρότησης της Σάμου μετά τον σεισμό, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα με την Απόφαση 63 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κατά τη συνεδρίασή του στις 29/09/2021 και το οποίο επιδόθηκε ιδιοχείρως στον κ. Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί. Στο υπόμνημα αυτό παρουσιάζεται λεπτομερώς η εξαιρετικά προβληματική, εν γένει, κυβερνητική ανταπόκριση στο σεισμό της Σάμου, αλλά και προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα θεραπείας των προβλημάτων που θα ικανοποιήσουν τις τοπικές ανάγκες.

Τέλος, με το άρθρο 14 του προαναφερθέντα Ν. 4797/2021 προβλέπεται η σύσταση Ταμείου Κρατικής Αρωγής, εποπτευόμενου από τον Υπουργό Οικονομικών, με σκοπό τη «χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, συμπληρωματικά προς τις ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό». Τίθεται το ερώτημα αν, έξι μήνες μετά την θέση του νόμου σε ισχύ, έχουν συζητηθεί ή δρομολογηθεί τέτοιες δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας της Σάμου εν γένει που επλήγησαν από τον σεισμό.

Επειδή η έγκαιρη υλοποίηση των μέτρων στήριξης και ανακούφισης αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη για να καταστεί ουσιαστική και αποτελεσματική η συνδρομή προς τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Επειδή, πέραν συνθηκών που συνδέονται με τη νησιωτικότητα και του γεγονότος ότι η Σάμος είναι μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχων επωμιστεί δυσανάλογα υψηλές ευθύνες διαχείρισης του προσφυγικού, οι επιχειρήσεις της σεισμόπληκτης Σάμου πρέπει να τύχουν παρόμοιας στήριξης με εκείνη που προβλέπεται για επιχειρήσεις άλλων περιοχών της χώρας που επλήγησαν από θεομηνίες για λόγους ισοτιμίας και ίσης μεταχείρισης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποιο είναι το ακριβές ποσό που έχει εκταμιευθεί προς τις πληγείσες επιχειρήσεις της Σάμου; Σκοπεύει να επιταχύνει την καταβολή των ποσών που προβλέπονται στις Αποφάσεις υπ. Αριθμ. 101576 ΕΞ 2021 και 101579 ΕΞ 2021 προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά οι επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρές ζημιές;

  • Γιατί δεν έχει χορηγηθεί στις επιχειρήσεις της Σάμου «ενίσχυση πρώτης αρωγής», όπως έχει χορηγηθεί σε πληγείσες επιχειρήσεις άλλων θεομηνιών πριν και μετά την ψήφιση του Ν.4797/2021; Προτίθεται, έστω και καθυστερημένα, να εκδώσει σχετική Απόφαση, μεταξύ άλλων και για λόγους ίσης μεταχείρισης;

  • Σκοπεύει, επίσης για λόγους ισοτιμίας και αναλογικότητας, να αποφασίσει πρόσθετα μέτρα ανακούφισης των πληγεισών επιχειρήσεων της Σάμου μέσω της απαλλαγής από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής;

  • Πως σκοπεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Ταμείου Κρατικής Αρωγής προκειμένου να χρηματοδοτήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δράσεις στήριξης των σεισμόπληκτων κατοίκων και επιχειρήσεων της Σάμου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ψυχογιός Γεώργιος


Η επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών:

Θέμα: Τεράστιες καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στη συνδρομή των σεισμόπληκτων της Σάμου

Τις ημέρες αυτές συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον καταστροφικό, φονικό σεισμό που έπληξε κυρίως τη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου 2020. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και την έκδοση Αποφάσεων, η εν γένει συνδρομή που οφείλει η Πολιτεία έναντι των σεισμόπληκτων κατοίκων είναι δραματικά κατώτερη των αναγκών, παρουσιάζοντας σημαντικές δυσλειτουργίες στην ολοκλήρωση και τον συντονισμό των προβλεπόμενων διαδικασιών, αλλά και όντας εξαιρετικά καθυστερημένη ως προς την υλοποίηση και εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης.

Ως προς τις αρμοδιότητες του Υπουργείου σας, εντοπίζονται σοβαρότατες αδυναμίες και καθυστερήσεις αναφορικά με την επιδότηση ενοικίου των δικαιούχων σεισμόπληκτων, τις εκδοθείσες άδειες επισκευής και τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων. Ειδικότερα, οι πληρωμές ακόμα και των λίγων εκείνων (151) δικαιούχων επιδότησης ενοικίου είναι εξαιρετικά χαμηλές, αφήνοντας ουσιαστικά χωρίς στήριξη εκατοντάδες οικογένειες. Επιπλέον, έως πρόσφατα είχαν εκδοθεί μόλις 3 άδειες επισκευής, και μόλις 7 βεβαιώσεις Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής Ανακατασκευής Κτιρίου. Κοινώς, από τα 328 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα έχει προχωρήσει η κατεδάφιση ελάχιστων ή και κανενός.

Είναι προφανές ότι, πέραν άλλων παραγόντων, οι τεράστιες αυτές ανεπάρκειες και καθυστερήσεις έχουν βαθύτερες, δομικές και πολιτικές, ρίζες: τη δραματική υποστελέχωση της ΔΑΕΦΚ, την αδυναμία του Υπουργείου να δώσει λύση στο πρόβλημα του σύνθετου ιδιοκτησιακού καθεστώτος πολλών σεισμόπληκτων κτιρίων, την επιλογή του να μην επιδοτήσει την κατεδάφιση επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτιρίων, κατά το πρότυπο της Απόφασης επιδότησης στην περίπτωση του σεισμού της Βρίσας (ΦΕΚ 3490/Β΄/5-10-2017), αλλά και να μην ενισχύσει τους Δήμους της Σάμου προκειμένου να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποιο είναι το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στους δικαιούχους επιδότησης ενοικίου και το ύψος των πληρωμών που πραγματικά έχει γίνει και ποιος ο αριθμός των κτιρίων που έχει κατεδαφιστεί;

  2. Τι θα πράξει για την επιτάχυνση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης των σεισμόπληκτων, όπως η διευθέτηση ζητημάτων ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η στελέχωση της ΔΑΕΦΚ, η ενίσχυση ιδιοκτητών και Δήμων για την κατεδάφιση επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτιρίων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ