Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου (ΕΠΠΟΧΙ), με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις εξορύξεις αντιμονίου στη Βόρεια Χίο, απευθύνει έκκληση για επαγρύπνηση και ενεργοποίηση των πολιτών, προκειμένου να αποτραπεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση του νησιού.
Σε ανακοίνωσή του, το ΕΠΠΟΧΙ εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις των εξορύξεων στο φυσικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι η Βόρεια Χίος αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής σημασίας.
Επιπλέον, το Επιμελητήριο αμφισβητεί τα οικονομικά οφέλη που προβάλλονται από τους υποστηρικτές του έργου, υποστηρίζοντας ότι η εξορυκτική δραστηριότητα θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και θα δημιουργήσει ελάχιστες θέσεις εργασίας.
Αντίθετα, το ΕΠΠΟΧΙ προτείνει την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, οι οποίες θα στηρίζονται στην αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Τέλος, το Επιμελητήριο καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις εξορύξεις και προασπίζοντας το μέλλον του νησιού.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σε ερώτηση που κατέθεσε το ΕΠΠΟΧΙ στην δημόσια διαβούλευση, σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της "επένδυσης", με τα νέα πλέον δεδομένα, που μας έδωσε το ΥΠΕΝ, της παραγωγής 2.000 τόνων αντιμονίου ετησίως, λάβαμε την παρακάτω απάντηση :
"Η αξία 2000 t καθαρού μετάλλου είναι 40 εκ. €, με τις σημερινές τιμές. Συμφωνούμε λοιπόν ότι θα είναι μια μικρής κλίμακας δραστηριότητα και στο οικονομικό μέγεθος. Θα συμφωνήσω επίσης μαζί σας ότι είναι μη συμφέρουσα επένδυση για τον κάθε επενδυτή. Ακόμα περισσότερο, στο στάδιο της πρώτης 5ετίας έρευνας τα έσοδα θα είναι μηδενικά. Γι αυτό το λόγο αυτή δεν είναι μία επένδυση που υλοποιείται από τον καθένα, αλλά μόνο από εξειδικευμένες στον τομέα αυτό εταιρείες."
Τι άλλο να πει κανείς λοιπόν όταν το ίδιο το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι η επένδυση είναι μη συμφέρουσα οικονομικά για κάθε επενδυτή;
Σε ποιον τομέα είναι "εξειδικευμένες," οι εταιρείες που μόνο αυτές αναλαμβάνουν τέτοιες μη συμφέρουσες επενδύσεις; Δεν ισχύουν εδώ οι νόμοι της αγοράς, που λένε ότι τις μη συμφέρουσες επενδύσεις δεν τις αναλαμβάνει κανείς;
Επίσης δεν συμφωνούμε ότι σε σχέση με την κλίμακα και τον χαρακτήρα της περιοχής και του νησιού η επένδυση είναι μικρής κλίμακας. Ούτε οικονομικά ούτε επιχειρησιακά. Απεναντίας θα είναι μια τεράστια για το μέγεθος και τον χαρακτήρα της περιοχής και του νησιού "επένδυση" αλλά μη συμφέρουσα για τα δεδομένα της αγοράς και των πολυεθνικών εταιρειών.
Στην επόμενη εύλογη ερώτηση μας σχετικά με το ύψος των ανταποδοτικών τελών από μια τόσο "μικρής οικονομικής κλίμακας" και ουσιαστικά ζημιογόνα, όπως μας ενημερωσαν, "επένδυση", λάβαμε την παρακάτω ασαφή και ύποπτη για το τι μπορεί να σημαίνει, απάντηση:
: "Τα άμεσα έσοδα για το Δημόσιο θα είναι με τη μορφή των μισθωμάτων τα οποία θα είναι αναλογικά επί του ύψους των πωλήσεων και όχι επί των κερδών. Τα μισθώματα αυτά θα αποδίδονται στο Δήμο Χίου σε ποσοστό 20 έως 40%, σύμφωνα με την ισχύουσα μεταλλευτική νομοθεσία. Άλλα οφέλη θα είναι οι θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες και οι δαπάνες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης"
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Εμείς περί ανταποδοτικών λέμε φάτε μάτια ψάρια και γενικότερα περί της υπόθεσης αυτής ότι κάτι πολύ ύποπτο συμβαίνει.
Είναι πολύ πιθανό να θέλουν να βάλει πόδι η εξορυκτική εταιρία στο νησί με ένα αρχικό πλάνο μικρής κλίμακας που δεν θα τρομάζει την τοπική κοινωνία και μετά να γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού και της Αμανής ολόκληρης μέχρι τη Βολισσό, ώστε να μετατρέψει την ζημιογόνο επένδυση σε συμφέρουσα και το νησί σε κρανίου τόπο
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.