20.12.2017 12:57

Αναβιώνει μετά από 104 χρόνια το έθιμο των «Πρωτοχρονιάτικων καϊκακιών» στο Βροντάδο

Ηχηρή ήταν η απουσία του Βροντάδου την τελευταία εκατονταετία από την πραγματοποίηση εθίμων σχετικών με τη θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα. Ο  κατ’ εξοχήν ναυτότοπος της Χίου έδειχνε να αδιαφορεί για τη διατήρηση της θαλάσσιας κουλτούρας του τόπου, έμοιαζε να αρκείται μόνο στα εισοδήματα από τα καράβια.

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου, για πρώτη φορά μετά το 1913 που διακόπηκε, θα διοργανωθεί και πάλι το έθιμο των αγιοβασιλιάτικων καραβακιών, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι γειτονιές και τα σπίτια του Βροντάδου θα αντηχήσουν από τα «παινέματα», ο κόσμος θα απολαύσει το έθιμο, θα δώσει δώρα στα πληρώματα και όλοι μαζί θα καταλήξουν στους Τρείς μύλους του Βροντάδου, όπου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, η τοπική … μόστρα των καραβακιών και των πληρωμάτων και θα αναδειχθεί ο νικητής, που θα κρατήσει τον τίτλο ένα χρόνο.

Τσίγκινα καϊκάκια

«Παλιά γύριζαν σπίτι - σπίτι στις ενορίες, όλος ο Βροντάδος συμμετείχε», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Ματθαίος Φαφαλιός.

«Τα καϊκάκια», λέγανε παλιά το έθιμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η καθηγήτρια Στέλλα Τσιροπινά. «Τα καραβάκια των ευχών» τα  ονομάζουν τώρα», δηλώνει στον «π» η συγγραφέας Μαρία Φαφαλιού.

«Το τηρούσαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι παλιοί Βρονταδούσοι. Κατασκεύαζαν τσίγκινα καραβάκια,  γυρνούσαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς  στις γειτονιές και ψάλλανε τα παινέματα. Το έθιμο σταμάτησε όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι πρόσφυγες από τον πρώτο διωγμό της Μικράς Ασίας».

Η ιεραρχία του πληρώματος γνωστή. Ο καπετάνιος, ο παινεματής και το πλήρωμα, ο κάθε τομέας με συγκεκριμένο έργο.

Αν και ο χρόνος προετοιμασίας είναι περιορισμένος, θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν, θα δημιουργήσουν τη μαγιά για να οργανωθεί σωστά και να μετατραπεί πάλι σε λαϊκό  θεσμό η τήρηση του.

 «Στις 30 Δεκεμβρίου από πολλές γειτονιές θα ξεκινήσουν καραβάκια με τα πληρώματα τους και θα καταλήξουμε στους Τρείς Μύλους, στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου, όπως την έλεγαν οι παλιοί Βρονταδούσοι. Εκεί θα μιλήσουμε για το έθιμο, αλλά σημαντικό είναι ότι παλιοί Βρονταδούσοι θα μας πουν για τα καραβάκια, θα μας μεταφέρουν αναμνήσεις που τους έχουν πει  σαν παραμύθι οι παππούδες και οι γονείς τους. Στην τελευταία πράξη του δρώμενου θα παρελάσουν τα πληρώματα με τα καραβάκια, θα τους χειροκροτήσουμε όλους, γιατί θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη αναβίωσης του εθίμου. Θα βραβεύσουμε  τις καλύτερες κατασκευές και τους καλύτερους στοίχους παινεμάτων», επισημαίνει.

Θα ακολουθήσει κέρασμα με τοπικά εδέσματα και θα δοθούν δώρα σε όλα τα παιδιά.

Στην αναβίωση του εθίμου θα βοηθήσουν οι εθελοντές που έχουν δηλώσει αθρόα συμμετοχή, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της περιοχής. Αλλά και ο κάθε Βρονταδούσης  που θα συμμετάσχει έστω σαν θεατής στην εκδήλωση της τελευταίας μέρας θα βάλλει το λιθαράκι του για τη στήριξη του εθίμου που πρέπει και μπορεί να γίνει βιώσιμο.

 

(πηγή κεντρικής φωτό: Αρχείο Ε.Β.ΑΤ.)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ