14.11.2016 10:35

Βάθρο της αρχαίας τέχνης η Γλυπτική Σχολή της Χίου

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Μ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ «Η ΧΙΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ»

Πόσοι αλήθεια γνωρίζουμε ότι το νησί μας φιλοξένησε την πρώτη σχολή καλών τεχνών στην Ευρώπη και ότι υπήρξε, καθόλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, κέντρο πολιτισμού και τεχνών; Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι στη Χίο τον 7ο αιώνα δημιουργήθηκε σχολή γλυπτικής από την οποία αποφοίτησαν σπουδαίοι γλύπτες; Τα στοιχεία αποτελούν ένα μικρό δείγμα των όσων εμπεριέχονται στο  βιβλίο της Χιώτισσας γλύπτριας Μαίρης Παπακωνσταντίνου με τίτλο «Η Χίος μέσα από τους αιώνες».

Η κ. Παπακωνσταντίνου μιλάει στον «π» για το νέο της βιβλίο, υπενθυμίζοντας σε όλους εμάς ότι το νησί μας διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ελληνικής τέχνης. 

Ερ.: Απ’ τη γλυπτική στη συγγραφή. Γιατί αυτή η απόφαση;

Μ.Π.: Αισθάνθηκα το ηθικό χρέος απέναντι στον τόπο που γεννήθηκα και έζησα τα παιδικά μου χρόνια να συγκεντρώσω όσα στοιχεία μπορούσα για τον αρχαίο πολιτισμό της Χίου. Η συναισθηματική φόρτιση που είχα σαν καλλιτέχνης συνοδεύτηκε από την πικρία που ένοιωσα όταν, κάνοντας ομιλίες ή διοργανώνοντας συνέδρια για το προσφιλές μου θέμα- εντός και εκτός Ελλάδος-, διαπίστωνα ότι ήταν σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό, ακόμα και στη Χίο που είναι ένα ιδιαίτερα πνευματικό νησί, η μεγάλη γλυπτική παράδοση του τόπου μας.

Ο κύριος σκοπός μου και ουσιαστικός στόχος για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, ήταν να αποδείξω πόσο πολύ  συνέβαλε η  Χίος στην δόξα της απαράμιλλης αρχαίας ελληνικής τέχνης και να πάρει τη θέση που της ανήκει.

Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι η Χίος αποτελούσε στα αρχαία χρόνια το ισχυρότερο καλλιτεχνικό κέντρο του Αιγαίου, με επίκεντρο τη γλυπτική τέχνη. Όπως αποδείχθηκε από τους συγγραφείς και τους αρχαιολόγους, καταγράφτηκε η Γλυπτική Σχολή της Χίου ως η πρώτη Σχολή Καλών Τεχνών  στην Ευρώπη.

Υπήρχε έλλειψη εξειδικευμένης βιβλιογραφίας γενικά στην Ελλάδα και αυτό  ήταν μια πρόκληση για μένα για να μεταφέρω 300 βιβλία γραμμένα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, ακολουθώντας το παράδειγμα του μεγάλου ευεργέτη Φίλιππου Αργέντη.

Ερ.: Στο βιβλίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη Σχολή  Γλυπτικής που ξεκίνησε στη Χίο τον 7ο αιώνα και αναφέρετε πλήθος στοιχείων αγνώστων στο ευρύ κοινό. Πιστεύετε ότι οι Χιώτες γνωρίζουν τον πολιτισμικό πλούτο του νησιού;

Απ: Δυστυχώς γενικά   οι Έλληνες δεν γνωρίζουν   την ιστορία του τόπου τους, παρότι  υπάρχουν πολλοί υψηλού πνευματικού επιπέδου συμπατριώτες μας  και κατά καιρούς γίνονται διάφορες τοπικές ενημερώσεις. Θα πρότεινα,  λόγω  της ρευστότητας που ζούμε, τα ωραία ιδανικά που είχαμε σαν Έλληνες να τα αναβιώσουμε. Και θα ήταν πολύ σωστό για την δημοτική εκπαίδευση, σαν συμπλήρωμα της ύλης της πατριδογνωσίας, να αναφέρεται πρώτα η τοπική ιστορία του κάθε τόπου στην Ελλάδα και στο επόμενο στάδιο της παιδείας ο λαμπρός και ανεπανάληπτος πολιτισμός της. Θα ήταν ωραίο σε απλή γλώσσα, με λίγα λόγια και πολλές εικόνες. Αυτό  πρότεινα ως  «Γυναίκα της Ευρώπης»: να κυκλοφορήσει σε μία απλή έκδοση ο αρχαίος Ελληνικό πολιτισμός -που τη βάση του κληρονόμησε ο Δυτικός -  και να γραφτεί  και να κυκλοφορήσει σε όλη την Ευρώπη μια συνοπτική ιστορία του. Αυτή ήταν η επίσημη πρότασή μου σαν Laureate Greque στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερ.: Το βραβείο «Γυναίκα της Ευρώπης» αποτελεί μια   αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς σας στον πολιτισμό της χώρας μας

Μ.Π.: Το θέμα του θεσμού αυτού «Βραβείο Γυναίκα της Ευρώπης» είναι το ευρωπαϊκό όραμα και η συμβολή των γυναικών για την ολοκλήρωσή του. Η κάθε μια από μας που αντιπροσώπευε τις γυναίκες της χώρας της εξέθεσε τις απόψεις της από το χώρο του επαγγέλματός της για το  μέλλον της Ευρώπης, για το ευρωπαϊκό ιδεώδες, προσπαθώντας να συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας ευρωπαϊκής συνείδησης σε διεθνές επίπεδο.

Ο θεσμός αυτός μας υποχρεώνει κάθε χρόνο να καταθέσουμε τις εργασίες μας και τις προτάσεις μας στις Βρυξέλλες με το σκοπό της συνεργασίας των Γυναικών της Ευρώπης μεταξύ τους. Ιδιαίτερα τώρα, σε μία εποχή που χρειάζεται την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ιδέας και ενόψει  των  κρισίμων εξελίξεων για το  μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προσπάθεια  είναι να   γνωρίσουμε στους εταίρους μας, για να έχουν τον ανάλογο σεβασμό στις ρίζες του πολιτισμού της ηπείρου μας, που ήταν αναμφισβήτητα ελληνικές. Σκέφτηκα λοιπόν σαν Ελληνίδα,- εφόσον είχα αυτή την ευκαιρία με την εκλογή μου-  να συνειδητοποιήσουν  οι εταίροι μας ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που έδωσε το πνεύμα του ανεπανάληπτου πολιτισμού της σαν βάση του ευρωπαϊκού. Διότι ακόμα και το όνομα Ευρώπη, που επικράτησε στο πέρασμα του χρόνου, προέρχεται από την ελληνική μυθολογία.

«Μεγάλη εκκρεμότητα η προτομή του «Χίου ανήρ»»

Ερ: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Μ.Π.: Όπως γνωρίζετε, από παλιά έχω φιλοτεχνήσει τον ανδριάντα του Ομήρου ο οποίος βρίσκεται  τώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Εδώ οφείλω να ευχαριστήσω τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, για την ευγενή  φιλοξενία. Για την ολοκλήρωση  του ανδριάντα έκανα πολλές φορές προσπάθειες  απευθυνόμενη στην πολιτεία και σε ιδιώτες για να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου ώστε να μεταφερθεί σε μάρμαρο ή σε μπρούντζο. Ο ανδριάντας του Ομήρου βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του γύψου. Το έργο αυτό δεν  είναι διακοσμητικό, είναι μήνυμα για τους παραχαράκτες της Ιστορίας μας. Το έργο έγινε «ιδίαις δαπάνες» και με την πρόθεση, όταν ολοκληρωθεί, να το προσφέρω μαζί με όλη μου την αγάπη στο Δήμο Χίου. Το επόμενο βήμα για να τελειώσει το έργο αυτό προτίθεμαι να κάνω σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι, μαζί με προσωπικότητες, τηλεμαραθώνειο για τον «Χίο ανήρ» όπως τον ονόμαζαν  στην αρχαιότητα τον Θείο αυτόν ποιητή, που ακόμα και αν δεν γεννήθηκε στη Χίο (παρόλο που υπάρχουν οι περισσότερες ενδείξεις)  περπάτησε όμως στα «άγια χώματα» του νησιού μας και μάλιστα ιδιαίτερα αναφέρονται σαν πρώτοι σταθμοί το Πιτυός και η Βολισσός.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ