13.8.2018 15:08

«Η Μαρία του 11» στο Λωβοκομείο της Χίου

To Λωβοκομείο της Χίου και την  Ημέρα Μνήμης (που πραγματοποίησε ο σύλλογος  Κοφινάς-Σηφι) επέλεξε ο Μπάμπης Κοιλιάρης για να παρουσιάσει τη δραματική ταινία μικρού μήκους  «Η Μαρία του 11». 

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και τις δύο προβολές που είχαν προγραμματιστεί το πρωί και το απόγευμα της Κυριακής (12/8)  χειροκροτώντας εγκάρδια το αποτέλεσμα. 

Η Υπόθεση

Στην τραγική αυτή μυθοπλασία, ηρωίδα  είναι μια νιόπαντρη κοπέλα 21 χρονών, η Μαρία. Αμέσως μετά τη διάγνωση της λέπρας, επέλεξε να εισαχθεί στο Χιώτικο άσυλο το 1946, στο δωμάτιο με αριθμό 11. Έζησε εδώ για 11 χρόνια και θάφτηκε στον τάφο με τον ίδιο αριθμό. Το 11, ένα χρόνο πριν ανακαλυφθεί το φάρμακο για την ίαση της νόσου του Χάνσεν. Σημασιολογικά ο αριθμός 11 για μένα, είναι η αρχή και το τέλος. Το κλείσιμο ενός δεκαδικού κύκλου. Το 1 ξαναβρίσκει το 1. 

Οι Ρόλοι : Όλοι οι συμμετέχοντες είναι ερασιτέχνες μέλη του Συλλόγου Κοφινά, κάτοικοι της γειτονιάς μας με ευαισθησία για το Λωβοκομείο και την περιοχή.

 Η κεντρική φιγούρα, που την ενσαρκώνει η Αλεξάνδρα Μοσχούρη ήταν πειστική από την αρχή. Η ίδια, μετά την ανάγνωση του σεναρίου και τις πρώτες υποδείξεις μου, φαινόταν τόσο θλιμμένη και σκεπτική που πίστεψα πως ήταν η ίδια η Μαρία. Κατάφερε να αποδώσει την προσωπικότητα της ηρωίδας τέλεια μέχρι τέλους. Ο ιερέας, Ματθαίος Μαυρογιώργης αποπνέει σεβασμό σε κάθε σκηνή του έργου που εμφανίζεται. Η νοσοκόμα, Ειρήνη Γεωργούλη φαίνεται να κάνει πολύ σωστά και ευσυνείδητα τη δουλειά της στο έργο, όσο καλά την κάνει και στην καθημερινή της εργασία. Ο Γιατρός, Παντελής Γκιάλης, φαίνεται πως συγκινήθηκε στ’ αλήθεια, μόλις διέγνωσε τη λέπρα στην Μαρία και με πραγματικό πόνο υπέγραψε την εισαγωγή της στο ίδρυμα.

Στην κάμερα και το μοντάζ ήταν ο Μιχάλης Κοιλιάρης που έκανε και την επιλογή μουσικής υπόκρουσης. Φροντιστής: η Άννα Μαρία Ζαφειράκη. Αφηγητής ο Μανώλης Λαγκαδούσης. Παραγωγή ΕΕΑΣ Κοφινά, Σήφι Χίου. 

ΣΚΟΠΟΣ της ταινίας είναι η προβολή της πλήρους εγκατάλειψης αυτού του σπουδαίου μνημείου, του Λωβικομείου Χίου, του μακροβιότερου σε συνεχή λειτουργία ασύλου Χανσενικών στην Ελλάδα, από το 1378 έως το 1959 και η έγκαιρη διάσωσή του με κάθε τρόπο. 

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ