6.11.2017 12:26

Έφτιαξαν το προσωπείο τους

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και παραγωγή στο σεμινάριο κατασκευής θεατρικής μάσκας.

Με τα μούτρα τους … στο χέρι, κυριολεκτικά, έφυγαν από το Ομήρειο την Παρασκευή το βράδυ οι μαθητές που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση κατασκευής μάσκας, στο τριήμερο εργαστήριο με θέμα «Ανακαλύπτοντας τη θεατρική μάσκα». Το πρακτικής φύσεως σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της μηνιαίας ενότητας «Ομηρείου έργα», το οποίο αυτό το μήνα παρουσιάζει θέματα του Θεάτρου.

Τα κέρδη

Οι μαθητές αποκόμισαν πολλαπλά κέρδη, αφού διδάχθηκαν τεχνικές που θα μπορούν να εφαρμόσουν ερασιτεχνικά, επαγγελματικά, για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για θεατρικές παραστάσεις.

Σημαντικό όμως είναι και ότι στα πλαίσια της πρακτικής απόκτησαν όλοι την μάσκα του προσώπου τους. Είναι ένα σπάνιο απόκτημα, αφού είναι η τελειότερη απεικόνιση τους, την οποία μπορούν να στολίσουν ή να διατηρήσουν ως προσωπικό κειμήλιο στο σπίτι τους.

Όπως τόνισε η δασκάλα κατασκευής θεατρικής μάσκας Μάρθα Φωκά, την χρησιμοποιούσαν στους χορούς των αρχαίων τραγωδιών, αλλά χρησιμοποιείται και σε σύγχρονες παραγωγές.

Γνωστή είναι και η νεκρική μάσκα για την  απεικόνιση σημαντικών προσωπικοτήτων.

«Κύριος στόχος της διδαχής ήταν να μάθουν τα  πρώτα βήματα κατασκευής προσωπείου–μάσκας, να γνωρίσουν το σημαντικό αυτό εργαλείο υποκριτικής και μεταμόρφωσης που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κατασκευάζοντας τη δική τους «λευκή» μάσκα και γνωρίζοντας τεχνικές που θα μπορούν να εφαρμόζουν εύκολα», δηλώνει στον «π» η Μ. Φωκά.

 

Εργαλεία - Τεχνική

Τα εργαλεία είναι απλά. Βαζελίνη για την προστασία του προσώπου και την εύκολη αποκόλληση της γυψογάζας που μπαίνει σε επάλληλες στρώσεις, νάιλον για την προστασία των μαλλιών, νερό και Ατλακόλ για τη διαβροχή και επικόλληση των μικρών κομματιών της γάζας στο πρόσωπο.

Ύστερα από μερικά λεπτά η μάσκα έχει σχηματιστεί και με μικρές κινήσεις του προσώπου αρχίζει να ξεχωρίζει από το δέρμα. Με ένα απαλό τράβηγμα από τις άκρες βγαίνει  μονοκόμματη και έχουμε το εκμαγείο – τη μάσκα -  του προσώπου  έτοιμο. Με τη διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα.

Την δεύτερη μέρα έγινε η διαβροχή του εσωτερικού μέρους του εκμαγείου με Ατλακόλ και κομμάτια γυψογάζας.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε την τρίτη μέρα με τη λείανση των επιφανειών και ζωγραφική αποκατάσταση της εξωτερικής επιφάνειας. Με την ίδια τεχνική δημιουργήθηκε και ένα από κανονικό γύψινο πρόσωπο.

«Κάνουμε το εκμαγείο, γεμίζουμε το εσωτερικό του με γύψο, το αφήνουμε  ένα εικοσιτετράωρο να στεγνώσει, αφαιρούμε το προσωπείο και έχουμε μια γύψινη, συμπαγή, γεμάτη απεικόνιση προσώπου, το σωστότερο αντίγραφο».

Η Μ. Φωκά φρόντισε η διδαχή και η ατμόσφαιρα να είναι ευχάριστες, το μάθημα έγινε με τη δημιουργία ζευγαριών που ο καθένας έμαθε την τεχνική με πρακτική στο πρόσωπο του άλλου, με αποτέλεσμα να αποκτήσει ο καθένας το προσωπείο του. Όπως ήταν αναμενόμενο οι ώρες κύλησαν και με πολύ χιούμορ.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ