10.12.2016 11:23

Ελληνικό ντιζάιν, διεθνής καριέρα

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΔΙΑΔΗΣ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ

 

Μιχάλης Αναστασιάδης

Ο ποιητής του φωτός

www.michaelanastassiades.com

«Οι δημιουργίες του είναι απέριττες, χωρίς όμως το σύνηθες σύμπτωμα της ασθένειας του μίνιμαλ: την ψυχρότητα», έχει γράψει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ενώ η γερμανική Die Zeit τον έχει αποκαλέσει ποιητή του φωτός. Το περιοδικό Wallpaper τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τους σταρ του διεθνούς ντιζάιν. Αλλά ο Μιχάλης Αναστασιάδης παραμένει προσγειωμένος. «Ολα γίνονται στην ώρα τους, φθείρεσαι αν αντιμετωπίζεις τη ζωή με βιασύνη. Κι εγώ έχω μάθει να περιμένω», λέει.

Με Κύπριο πατέρα και Χιώτισσα μητέρα, μεγάλωσε στην Κύπρο. Tο 1988, τελειώνοντας το λύκειο, έφυγε για σπουδές στην Αγγλία. Πήρε πτυχίο  Πολιτικού Μηχανικού από το Imperial College, αλλά το όνειρό του ήταν να κάνει κάτι πιο δημιουργικό: ξεκίνησε, λοιπόν, σπουδές βιομηχανικού σχεδίου, παίρνοντας Master από το φημισμένο Royal College of Art. Και αποφάσισε να μείνει στο Λονδίνο, αν και το επαγγελματικό μέλλον του ήταν αβέβαιο.

«Αρχισα να χτυπάω πόρτες, που όμως δεν άνοιγαν. Κάποια στιγμή κουράστηκα και επέλεξα να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση. Ηταν ο μοναδικός τρόπος να κρατηθεί ζωντανή η δημιουργικότητά μου». Ξεκίνησε με λίγες, σχεδόν χειροποίητες δημιουργίες από μέταλλο, ξύλο, πέτρα και γυαλί: φωτιστικά, έπιπλα, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα. Σύντομα το όνομά του άρχισε να συζητείται στον χώρο και οι υποψήφιοι συνεργάτες από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες χτυπούσαν πλέον τη δική του πόρτα.

Σήμερα, συνεργάζεται με διάσημους αρχιτέκτονες, όπως ο David Chipperfield, και με εταιρείες-κολοσσούς, όπως οι Flos, Lobmeyr, Svenskt Tenn και Sergio Rossi. Εργα του βρίσκονται στις συλλογές του MoMA της Νέας Υόρκης, του Victoria and Albert Museum του Λονδίνου, του ΜΑΚ της Βιέννης. Τι σημαίνει για εκείνον το να είναι ντιζάινερ; «Ντιζάιν είναι να θέτεις ερωτήματα για την καθημερινότητα των ανθρώπων και να προσπαθείς να τα απαντήσεις. Με αυτόν τον τρόπο ένα αντικείμενο μπορεί να ανταποκρίνεται είτε στις πρακτικές είτε στις συναισθηματικές ανάγκες του χρήστη. Ποιο είναι το μέγα ζητούμενο; Να είναι χρήσιμο!»  

 

 

πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ