Η κεραμική είναι αρχέγονη τέχνη. Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τον πηλό για να καλύψει βασικές ανάγκες, να φτιάξει πιάτα και ποτήρια, στάμνες, νεμπότια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και σιγά-σιγά, με την εξέλιξη του πολιτισμού, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν το υλικό και έφτιαξαν ένα όργανο που συνόδευε τις γιορτές και τα γλέντια τους, την τραμπούκα.
Τις τραμπούκες και τα γούρια έχει ως θέμα η έκθεση της Δέσποινας Καλαγκιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη για δέκατη χρονιά και ολοκληρώνεται στις 8 Ιανουαρίου στον «πάπυρο».
Τη συγκινεί και αποτελεί καλλιτεχνική αφετηρία γι’ αυτήν το γεγονός ότι ο πηλός χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο επιβίωσης.
Ραντεβού
Το θεωρεί κάτι σαν ραντεβού, μέρος αυτού που κάνει. Τα θέματα που πραγματεύεται πάντα είναι η Χίος σε σχέση με την παράδοση, η Χίος σε σχέση με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά κυρίως, όπως λέει η ίδια, είναι αφορμή να ανταλλάξει μια ευχή με τον κόσμο και να τη δώσει φτιαγμένη από πηλό.
Τα γούρια
Για τα γούρια λέει ότι αντανακλούν την ψυχολογία και την προσωπικότητα του καθενός, την προδιάθεση του να δημιουργήσει την τύχη του.
«Δεν είναι τα αντικείμενα που μας φέρνουν τύχη. Το γούρι είναι η αφορμή για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της τύχης μας, να φτιάξουμε πράγματα που θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για οτιδήποτε. Εμείς δημιουργούμε την τύχη μας. Τα γούρια είναι μια αφορμή για να ευχηθούμε, να αφήσουμε ένα σύμβολο για να θυμόμαστε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τα θεμέλια για να μας πάνε όλα καλά, να μην επαναληφθεί το κακό περασμένων ετών», λέει.
Αύρα
Ταυτόχρονα όμως είναι και μια διακοσμητική νότα που μας χαροποιεί. Βλέπεις κάτι από τη φύση μετενσαρκωμένο, κάτι μέσα από την ψυχή ενός ανθρώπου, που ο ίδιος του δίνει νόημα. Στον κάθε χώρο που τοποθετούνται παίρνουν την αύρα και τη σκέψη του ανθρώπου που τα τοποθετεί εκεί.
«Γι αυτό συζητώ με αυτούς που τα παίρνουν, θέλω να δω που τα εντάσσει ο καθένας και τί του λένε. Συνήθως ανακαλύπτω ότι με άλλο σκεπτικό δημιουργώ εγώ κάτι, αλλιώς το σκέπτεται ο άλλος, το αντιμετωπίζει διαφορετικά και από εκεί παίρνω το έναυσμα για το επόμενο, δημιουργώ κάτι άλλο στη συνέχεια».
«Ο χώρος και ο χρόνος είναι πεπερασμένα μεγέθη. Όμως υπάρχουν οι γιορτές που ορίζουν κάτι και μας κάνουν να έχουμε μια ανάπαυλα, να ανασυγκροτούμε τον εαυτό μας, να σκεφτόμαστε», λέει και σπεύδει να χαιρετίσει τον κόσμο που ανεβαίνει στον «πάπυρο» για να απολαύσει τις δημιουργίες της και να «αγοράσει» αισιοδοξία, θετική αύρα, να αναζωογονηθεί .
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.