Η αγάπη του για τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του, τα Κουρούνια της Χίου, οι παιδικές του αναμνήσεις από το χωριό και οι ιστορίες που είχε ακούσει από τους προγόνους του στάθηκαν η αφορμή της συγγραφής του δεύτερου κατά σειρά βιβλίο του με θέμα τα Κουρούνια. Το «ΕΝ ΚΟΥΡΟΥΝΙΟΙΣ» του Γιώργου Πάροικα, κατά κόσμον Γιώργο Κεφάλα είναι ένα βιβλίο γεμάτο ιστορίες από το χωριό, με πρωταγωνιστές αληθινά πρόσωπα.
Ο Γιώργος Κεφάλας μίλησε στον «π» για το νέο του συγγραφικό απόκτημα επισημαίνοντας τις διαφορές της καθημερινότητας στα Κουρούνια του σήμερα και του χθες.
Ερωτ: Το «ΕΝ ΚΟΥΡΟΥΝΙΟΙΣ» είναι ένα βιβλίο που περιγράφει στιγμές και αναμνήσεις από το πατρικό σας σπίτι στα Κουρούνια. Είναι η πρώτη σας συγγραφική προσπάθεια;
Απ: Το εν λόγω βιβλίο είναι μια συλλογή αυτοτελών,μικρών και μικρομεσαίων αληθινών ιστοριών,που προσπάθησα να περιγράψω.Το υλικό είναι μια σύνθεση των παιδικών μου αναμνήσεων,σε συνδυασμό με την κύρια πηγή μου,που ήταν, οι από χρόνια μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις,από προσωπικό ενδιαφέρον,κι’ αργότερα για λογαριασμό της τριμηνιαίας εφημερίδας Αυλόγυρος του συλλόγου των Κουρουνιωτών Εγρηγοριανών Αττικής<<Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος>>. Είναι η δεύτερη προσωπική συγγραφική προσπάθεια.Το 2012 εκδόθηκε το ποιητικό έργο μου, « Ανταρσία» από τις εκδόσεις Σταμούλη.Πριν απ’ αυτό, το 1999 ,εκδόθηκε το ιστορικό φωτογραφικό λεύκωμα των Κουρουνιωτών Εγρηγοριανών «Με των ανθρώπων τις μνήμες» ,στου οποίου την υλοποίηση συμμετείχα,μαζί με άλλους φίλους και συγχωριανούς μου,έχοντας την ευθύνη της ύλης.
Ερωτ: Τι σας ώθησε να γράψετε ένα βιβλίο για το χωριό σας;
Απ: Το χωριό μου, είναι η μικρή μου πατρίδα.Αισθανόμουν και εξακολουθώ να σκέπτομαι ότι ανήκω Εκεί.Οι ρίζες των προγόνων μου, και βέβαια οι δικές μου, είναι σ’ εκείνα τα βουνά.Δεν είναι προγονολατρεία,είναι εσωτερική ανάγκη. Τα διηγήματα,δεν αναφέρονται στο χωριό γενικά,αλλά σε πρόσωπα και βέβαια ανθρώπινες συμπεριφορές.Κάποια απ’ αυτά,θα μπορούσε κάποιος να τα βάφτιζε ηθογραφικά.
Ερωτ: Μεγαλώσατε στα Κουρούνια; Σε τι ηλικία φύγατε από το χωριό σας;
Απ: Γεννήθηκα στα Κουρούνια και τελείωσα το δημοτικό σχολείο του χωριού.Ύστερα, φύγαμε για την Αθήνα
Ερωτ: Πόσο συχνά το επισκέπτεστε;
Απ:Παραμένω πάντα δημότης Αμανής,Χίου πλέον,καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου.Αυτό μου δίνει την δυνατότητα<<δικαιολογία>> να βρίσκομαι για διάφορους λόγους στο χωριό μου,τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.
Ερωτ: Πώς προέκυψε το ψευδώνυμο Γιώργος Πάροικας ;
Απ:Το 1995 ξεκινήσαμε την εφημερίδα του συλλόγου μας<<Αυλόγυρος>>.Στα μικρά διηγήματα που δημοσίευα στη σελίδα μου,υπέγραφα,ως Πάροικας,λέξη της τοπολαλιάς της περιοχής μας,που σημαίνει κάτοικος και κατά μία άλλη έννοια, μη μόνιμος κάτοικος.
Ερωτ: Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου σας αναφέρετε και σε μία ιστορία;
Απ: Το βιβλίο περιέχει 14 αυτοτελείς μικρές και μικρομεσαίες αληθινές ιστορίες.Τα γεγονότα των αφηγήσεων είχαν εξελιχθεί στα Κουρούνια,ανεξάρτητα,αν η ζωή και οι καταστάσεις μετακινούσαν τους πρωταγωνιστές πέρα από τα όρια του χωριού,του νησιού,ακόμα και της χώρας μας.
Ερωτ: Σας έχουν λείψει οι βεγγέρες της γειτονιάς εκείνης της εποχής;
Απ: Λέγεται, πως οι πιότεροι των ανθρώπων στις δυσκολίες τους, αναπολούν τα παιδικά τους χρόνια.Εγώ δεν θα αποτελούσα εξαίρεση.Τα χρόνια της αθωότητας ήταν πάντα ανέμελα.Ιδιαίτερα,όταν έζησα σε μια γειτονιά ενός χωριού,που οι ανθρώποι ήτανε γνήσιοι και όχι ….μεταλλαγμένοι
Ερωτ: Πόσο διαφορετική είναι σήμερα η καθημερινότητα στο χωριό;
Απ: Επειδή παραμένω ενεργός πολίτης, τουλάχιστον για το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού μας,συνεπώς και γνώστης της τρέχουσας πραγματικότητας,οι περίπου σαράντα μόνιμοι κάτοικοι σε Κουρούνια και Εγρηγόρο,βιώνουν μια διαφορετική καθημερινότητα,συγκριτικά με την δεκαετία του εξήντα. Όμως, όσο η καμπάνα της εκκλησιάς θα ηχεί στ’ αυτιά των μονίμων κατοίκων, και ο άξιος λευίτης παπά Παναγιώτης Σκυριώτης θα εξακολουθεί να ιερουργεί,υπάρχει ελπίδα!Ακόμη,όσο υπάρχει και δραστηριοποιείται ο σύλλογος Κουρουνιωτών Εγρηγοριανών Αττικής,με προσανατολισμό τα χωριά μας ,παράγοντας ουσιαστικό έργο, ό πως κάνει για χρόνια, θα οξυγονώνεται η περιοχή. Τέλος, η εταιρία Αριούσιος, αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα, για τον τόπο μας, για το βορειοδυτικό τμήμα ,μα και ολάκερο το νησί, αν και δεν την έχουν αγκαλιάσει στον βαθμό που θα ΕΠΡΕΠΕ!
Ερωτ: Θα πραγματοποιήσετε παρουσίαση του βιβλίου σας στα Κουρούνια;
Απ: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει κάποια παρουσίαση τον Αύγουστο, από την εταιρία ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που υλοποιεί, ως προσφορά στην περιοχή. Όμως το βιβλίο θα βρίσκεται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Χώρας, υπολογίζω μέχρι την 10/15 Ιουλίου, μέσω του εκδοτικού οίκου, απ’ όσο γνωρίζω. Ελπίζω να προωθηθεί, γιατί τυχόν πωλήσεις, θα αποτελέσουν οικονομική ένεση στον πολιτιστικό σύλλογο Κουρουνιωτών Εγρηγοριανών Αττικής, που έχει τα δικαιώματα για το νησί.
Ερωτ: Το βιβλίο σας αποτελεί ένα «δώρο» στη νέα γενιά να διδαχθεί και να μάθει πώς ήταν η καθημερινότητα των ανθρώπων του χωριού παλιά;
Απ: Η ενασχόλησή μου με το συγκεκριμένο θέμα, στόχευε σε καταγραφή/περιγραφή/ανάλυση χαρακτήρων και γεγονότων, του πρώτου μισού(κατά κύριο λόγο)του περασμένου αιώνα, ώστε να διασωθούν και βέβαια να περάσουν στις επερχόμενες γενιές.
Ερωτ: Υπάρχει στα μελλοντικά σας σχέδια ως ενδεχόμενο η συγγραφή ενός νέου βιβλίου για τα Κουρούνια;
Απ: Συν Θεώ, ελπίζω ότι θα συνεχίσω τη συγγραφή, όμως αποκλειστικά να ασχοληθώ με τα Κουρούνια, δεν το θεωρώ πιθανό .Ίσως να υπάρξουν αναφορές στον τόπο, σε κάτι μελλοντικό, αλλά σε πολύ μικρές δόσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.