Ένα έθιμο που οι ρίζες του εντοπίζονται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αναβίωσαν και φέτος οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου. Η «αναπαράσταση των εισοδίων» είναι ένα έθιμο μοναδικό στη Χίο και πιθανά και στην Ελλάδα, που αναβιώνεται από τις μαθήτριες και τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου και περιλαμβάνει στόλισμα της εικόνας της Θεοτόκου με χρυσάνθεμα στην αυλή του σχολείου και στη συνέχεια πομπή μέχρι την εκκλησία της Παναγίας της Ερειθιανής.
Όπως μας θυμίζουν «Οι φίλοι Βρονταδούσικων Εθίμων «Η «αναπαράσταση των Εισοδίων», που γίνεται στις 20 του Νοέμβρη στην Παναγία Ερειθιανή Βροντάδου, είναι ένα έθιμο μοναδικό στη Χίο που οι ρίζες του εντοπίζονται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αμέσως μετά την ίδρυση του Παρθεναγωγείου (γύρω στο 1881), που βρισκόταν στη θέση του σημερινού «κελιού» (της ενοριακής αίθουσας) του Ναού. Η είσοδος της τρίχρονης Παναγίας στον Οίκο του Θεού είναι μια δήλωση αφοσίωσης, που αναπαριστάνεται με τη μεταφορά της στολισμένης με χρυσάνθεμα «Εικόνας» από το «Σχολειό» στην «Εκκλησιά», ιερή πομπή με πρωταγωνιστές τους μαθητές και -κυρίως- τις μαθήτριες. Πρόκειται για μια συμβολική υπενθύμιση της συγγένειας του σχολικού βιώματος με το θρησκευτικό . γιατί η θρησκευτική αφοσίωση είναι μια πνευματική άσκηση, ένα εφόδιο δηλαδή διδακτικό…μια συγκίνηση υψηλή:
«…σαν καλησπέρα της μανούλας σου εκείνη η ευωδιά των χρυσανθέμων π’ ανθούνε στα κηπάρια του Νοεμβρίου. Η ευωδιά η παράξενη που εκπλήσσει τους αγγέλους καθώς τους αναγγέλλει μυστικά την είσοδο της ταπεινής Παρθένου» (Ματθαίος Μουντές, «Εισόδια»).
Πηγές:
Αξιωτάκης, Α., Γεωργούλας, Ν., Η Παναγία Ερειθιανή Βροντάδου, Χίος 1992
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.