Το καλοκαίρι μας συγκίνησε, μας καθήλωσε και μας ταξίδεψε στην ιστορία της δικής μας προσφυγιάς. Έξι μήνες μετά επιστρέφει ξανά στο νησί μας για να δώσει την ευκαιρία σε όλους εσάς να την απολαύσετε. Ο λόγος για την καταπληκτική παράσταση «Βγερού Γλυκά Φανού» του Θερμαϊκού Θεάτρου που θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο στις 8-9 και 10 Μαρτίου.
Η «Βγερού», Ελευθερία Τέτουλα μιλάει στον «π» για τον ρόλο της, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην ενσάρκωσή του αλλά και την συγκίνηση του κοινού καθόλη την διάρκεια της παράστασης.
Ερωτ: Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του καλοκαιριού «Η Βγερού Γλυκά Φανού» επιστρέφει στο νησί μας για τρεις μόνο παραστάσεις. Ήταν προγραμματισμένο ότι θα επαναλαμβάνεται το έργο στη Χίο;
Απ: Η αλήθεια είναι πως όχι. Όμως, αμέσως μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του χιώτικου κοινού το καλοκαίρι και τα μηνύματα που δεχόμασταν από ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να την δουν, κάναμε τη σκέψη η παράσταση να επιστρέψει στη Χίο. Αυτό έγινε πραγματικότητα με τη συμπαράσταση της αντιδημάρχου πολιτισμού Χίου , κ.Ποταμούση Βιβή και της προέδρου του Ομηρείου κ.Εύα Καλκούνη.
Ερωτ: Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σε μία δύσκολη συγκυρία τόσο για το νησί μας όσο και για την Ελλάδα ολόκληρη. Αναφέρομαι στο προσφυγικό ζήτημα και τις τεράστιες ροές προσφύγων και μεταναστών που δέχονται όλα τα νησιά του Αιγαίου. Νοιώθετε ότι το έργο είναι επίκαιρο;
Απ: Ναι...σίγουρα. Είναι θλιβερό να διαπιστώνει κανείς πως κάποιες άγριες και κακές πλευρές του ανθρώπου εμφανίζονται ξανά και ξανά μέσα στην ιστορία, λες και ο άνθρωπος δεν μαθαίνει τίποτα από αυτές. Όταν ξεκινήσαμε τις πρόβες δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι δυστυχώς το έργο θα γινόταν τόσο επίκαιρο.
Ερωτ: Συναντήσατε δυσκολίες στον ρόλο που ενσαρκώνετε;
Απ: Η Βγερού είναι ένας πολύ απαιτητικός ρόλος, γιατί εκτός το ότι είναι μια γυναίκα άλλης εποχής, τα γεγονότα που έχει ζήσει είναι τραγικά. Είχα την τύχη να έχω εξαιρετικούς συνεργάτες πού με καθοδήγησαν. Η Κορίνα Βασιλειάδου που έκανε την σκηνοθεσία στάθηκε βοηθός μου. Η μεγαλύτερη ωστόσο δυσκολία που συνάντησα ήταν η επιθυμία της σκηνοθέτιδας και του συγγραφέα να αποδώσω τη Βγερού χωρίς μελοδραματισμούς, υποστηρίζοντας την άποψη πως οι άνθρωποι που έζησαν και αφηγούνται πολύ σκληρά γεγονότα δεν έχουν διάθεση μίσους ή εκδίκησης, αλλά επιθυμούν τη μνήμη και την ανθρωπιά.
Ερωτ: Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές στην προσφυγιά του τότε και του σήμερα;
Απ: Και τότε και σήμερα κάποιοι άνθρωποι αναγκάζονται να αφήσουν τα πατρογονικά τους εξαιτίας της απληστίας και του πολέμου ,άνθρωποι υποφέρουν, παιδιά χάνονται, κάποιες χώρες υποδέχονται φιλικά κάποιες όχι...η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Ερωτ: Αναμένατε ότι το έργο θα συγκινήσει και ταυτόχρονα θα αγαπηθεί τόσο πολύ από το κοινό;
Απ: .Έχω παίξει σε πολλές παραστάσεις αλλά για μένα αυτό που συμβαίνει με τη Βγερού είναι πρωτοφανές και συγκινητικό. Πολλοί θεατές μετά την παράσταση μας περιμένουν να μας μιλήσουν και όταν τους συναντάμε, δέκα δεκαπέντε λεπτά μετά το τέλος της παράστασης, έχουν ακόμα δάκρυα στα μάτια. Και εκείνο που κυριαρχεί δεν είναι τα συγχαρητήρια, αλλά σας ευχαριστούμε! Σας ευχαριστούμε για την συγκίνηση που νιώσαμε! Ομολογώ όμως πως ποτέ δεν θεωρείς δεδομένη την αποδοχή του κοινού, έχουμε πολύ αγωνία γι΄ αυτές τις παραστάσεις στο Ομήρειο.
Ερωτ: Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;
Απ: Θέλουμε η παράσταση να παιχτεί και στην Αθήνα, έχουμε καταθέσει αίτηση συμμετοχής στο Φεστιβάλ Αθηνών και αναμένουμε την απάντηση. Συγχρόνως το θέατρο του Θερμαΐκού οργανώνει την επόμενη παραγωγή του.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.