Ένα βιβλίο βασισμένο στο αρχείο του πατέρα της που διατέλεσε νομάρχης στο νησί μας την περίοδο 1949-1956 θα παρουσιάσει αύριο στο Ομήρειο η ομότιμη καθηγήτρια Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αθηνών Ελίζα Παναγιωτάτου.
Το βιβλίο με τίτλο «Όψεις ανασυγκρότησης. Θραύσματα Ημερολογίου: Χίος 1949-1956» περιγράφει την Χίο μετά τον εμφύλιο και τον καταστροφικό σεισμό και αναλύει πτυχές της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού που καθόρισαν τις μετέπειτα εξελίξεις.
Εύη Καλκούνη «Βιβλίο σταθμός για την Χίο»
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο από κάθε άποψη. Μόλις το παρέλαβα στα χέρια μου ενθουσιάστηκα τόσο από την συσκευασία όσο και από το περιεχόμενο. Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη που θα το παρουσιάσουμε την Τετάρτη στις 19:30 στο Ομήρειο», επισήμανε η Πρόεδρος του Ομηρείου κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου.
Μαρία Βασιλακάκη «Είμαστε παλιοί γνώριμοι με την οικογένεια Παναγιωτάτου»
Τους παλιούς δεσμούς της οικογένειας Παναγιωτάτου με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου ανέπτυξε η Πρόεδρος του Μαρία Βασιλακάκη επισημαίνοντας ότι το βιβλίο της Ελίζας Παναγιωτάτου είναι ένα πανόραμα της ιστορίας της εποχής. « Ο πατέρας της συγγραφέως ως νομάρχης είχε βοηθήσει στην αναδόμηση του νησιού από τον εμφύλιο και τον σεισμό ενώ ταυτόχρονα είχε δώσει πλήθος διαλέξεων στον φιλοτεχνικό».
Ένα βιβλίο βασισμένο σε γεγονότα
Το βιβλίο περιγράφει τη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή περίοδο και ειδικότερα τα χρόνια 1949-1956. «Το βιβλίο βασίζεται στο αρχείο του πατέρα μου, το οποίο περιέχει επίσημα έγγραφα, αναπτυξιακές εκθέσεις, πολιτικές για την παραγωγική βάση και την ποιότητα ζωής, προτάσεις για την οργάνωση και τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, εγκυκλίους για την επικοινωνία με τον πολίτη, πληροφορίες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής και κοινωνικού εξοπλισμού, παρουσιάσεις σε συνέδρια», τονίζει η συγγραφέας συμπληρώνοντας ότι το αρχείο θα δοθεί στη Βιβλιοθήκη «Κοραής».
Παράλληλα η κα Παναγιωτάτου ανέφερε ότι στο βιβλίο απεικονίζεται η πραγματικότητα και οι δυσκολίες της εποχής. « Στη Χίο εκείνης της εποχής υπήρχε φτώχεια, αρρώστιες, ο βορράς ήταν σε απομόνωση, δεν υπήρχαν υποδομές, δρόμοι, γιατροί, σχολεία», υπογράμμισε η Ελίζα Παναγιωτάτου ευχαριστώντας το Ομήρειο και τον Φιλοτεχνικό για την υποστήριξη που της προσέφεραν και τονίζοντας συνάμα ότι το ενδιαφέρον που δείχνουν για όλα αυτά τα ζητήματα την κάνει αισιόδοξη για το μέλλον.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει αύριο στις 19:30 στο Ομήρειο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.