1.8.2024 9:52

Η πείνα της Κατοχής και τα Σχολικά Συσσίτια στη Χίο

Εσπερίδα του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης Κοραή με αρχειακό υλικό και βιβλιογραφία

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εσπερίδα, με θέμα τον λιμό, την πείνα δηλαδή της Γερμανικής Κατοχής στη Χίο, και τους τρόπους που αυτή αντιμετωπίστηκε, μέσα από τα Σχολικά Συσσίτια κυρίως, πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, στις 7.30 το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιουλίου 2024, από τον Σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης Κοραή, και συνδιοργανωτές, το Πανεπιστήμιο Νιου Καστλ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το τμήμα Γ.Α.Κ. και τη Σχολική Βιβλιοθήκη «Γ. Βενιάδης» του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου. Παρουσιάστηκαν εργασίες, που μέσα από αρχειακές πηγές από Σχολεία της Χίου, δίνουν ένα αρκετά χαρακτηριστικό, πιο γενικό, αλλά και πιο ειδικό (ανά περιοχή της Χίου, Πόλη, Βροντάδος, Βορειόχωρα, Νοτιόχωρα), αρκετά ικανοποιητικό, περίγραμμα της εικόνας και της κατάστασης στη Χίο, συγκρινόμενης με την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Posted by Εφημερίδα Πολίτης on Wednesday, July 31, 2024

Φάνηκε, μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών, ότι η Χίος υπέφερε κάπως περισσότερο από την Αθήνα από τον λιμό (κατοχική πείνα) και ο Βροντάδος κάπως περισσότερο από την Πόλη της Χίου, ενώ η ύπαιθρος του νησιού (κυρίως τα Νότια), με τις οικογενειακές καλλιέργειες που δεν έπεφταν στην αντίληψη των Γερμανών, πέρασε κάπως καλύτερα.

Η Χίος, που πάντα η επάρκεια των τροφίμων της στηριζόταν σε μεγάλο ποσοστό στις εισαγωγές και εξαγωγές που διακόπηκαν με τον Πόλεμο, αντιμετώπισε γρήγορα μεγάλο πρόβλημα.

Οι Βρονταδούσοι, που τα εισοδήματα τους και τα νοικοκυριά τους στηριζόταν κυρίως στα χρήματα που έστελναν οι Ναυτικοί (που εκ των πραγμάτων διακόπηκαν, και πολλοί χάθηκαν σε βομβαρδισμούς, τορπιλισμούς, και ναυμαχίες και δεν γύρισαν πίσω ποτέ), αλλά και στη νυχτερινή Παράκτια Αλιεία που οι Γερμανοί την απαγόρεψαν φοβούμενοι δολιοφθορές... αναγκάστηκαν να πουλούν ότι είχαν και δεν είχαν (και είχαν χρυσαφικά και πράγματα μεγάλης αξίας) για να εξασφαλίσουν λίγα κολοκύθια, λίγα κουκιά και λίγο λάδι... και πολλοί τους εκμεταλλεύτηκαν, σαν τους μαυραγορίτες. 

Όμως και στα χωριά (που ακόμα και κηπευτικά των σχολικών κήπων πωλούνταν στη χώρα για εξασφάλιση άλλων ειδών για τα μαθητικά συσσίτια) η κατάσταση δεν έπαυε να είναι πολύ δύσκολη... γιατί η τροφοδοσία των μαθητικών συσσιτίων δεν ήταν σταθερή, ούτε σε ποσότητες ούτε, ούτε σε τακτά χρονικά διαστήματα ανανέωσης, όπως φαίνεται από τα Σχολικά Αρχεία της εποχής... που δείχνουν κι άλλα πολλά... (λόγου χάριν φαίνεται στα απουσιολόγια)... πόσος κόσμος π.χ. αναγκάστηκε κι έφυγε στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο... κι έβαζε και μέσον για αυτά τα αβέβαια κι επικίνδυνα ταξίδια... ελπίζοντας βασικά να μην πεθάνει από την πείνα... κι όχι σε μια καλύτερη ζωή... 

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν, η Βιολέττα Χιονίδου - Καθηγήτρια Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Νιου Καστλ της Μεγάλης Βρετανίας (που έχει γράψει και σχετικά βιβλία), ο Μιχάλης Μελαχροινούδης - Δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, η Μαριάννα Πελαντή Δασκάλα, και η Μαρία Νανάκη Εκπαιδευτικός (από αρχειακό υλικό των σχολείων τους και της περιοχής τους) .

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Γιάννης Βούλγαρης, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης Κοραή, και ο Κώστας Ζαφείρης, που συντόνισε τη συζήτηση.

Το κοινό που προσήλθε συμμετείχε με ερωτήσεις και διάλογο και η εσπερίδα είχε πολύ ενδιαφέρον.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ