15.10.2024 15:37

Και ψηφιακή ξενάγηση στην Βιβλιοθήκη "Κοραής"

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», προσφέρει πλέον στους επισκέπτες της μια καινοτόμο εμπειρία μέσω της ψηφιακής ξενάγησης. Η ξενάγηση πραγματοποιείται με τη χρήση QR codes που δημιουργήθηκαν από τον Νίκο Τσόφλια κατά τη διάρκεια της πρακτικής του άσκησης, με την πολύτιμη συνδρομή της Αθηνάς Ζαχαρού Λουτράρη, της οποίας τα κείμενα χρησιμοποιήθηκαν για τις ξεναγήσεις.

Η ψηφιακή ξενάγηση καλύπτει τόσο τη βιβλιοθήκη όσο και το Μουσείο Αργέντη, που στεγάζεται στους χώρους της, και επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν την ιστορία και τους θησαυρούς του κτιρίου με τρόπο διαδραστικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

Η υλοποίηση της ψηφιακής ξενάγησης

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της βιβλιοθήκης, Άννα Χαζίρη, η ιδέα της ψηφιακής ξενάγησης υπήρχε για χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα υλοποιήθηκε. «Μετά από μια δοκιμαστική περίοδο, τα QR codes έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, και θεωρούμε ότι είναι μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία, τόσο για την προβολή της βιβλιοθήκης και του υλικού της, όσο και ως ερευνητικό εργαλείο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά τις δυσκολίες λόγω υποστελέχωσης, η βιβλιοθήκη κατάφερε να εντάξει αυτή την καινοτομία στις υπηρεσίες της με μεγάλη επιτυχία.

Ο Νίκος Τσόφλιας, δημιουργός των QR codes και υπεύθυνος της υλοποίησης, εξηγεί τη δομή της ψηφιακής ξενάγησης: «Η ξενάγηση αποτελείται από τρία βασικά κομμάτια: την ακουστική περιήγηση, τον ψηφιακό χάρτη και την έκθεση “Μαρτυρίες”. Η ακουστική περιήγηση επιτρέπει στον επισκέπτη να ακούει τις ξεναγήσεις μέσω του κινητού του, σκανάροντας έναν κωδικό και παρακολουθώντας σχετικό υλικό στο YouTube».

Τα τρία κομμάτια της ξενάγησης

Ακουστική Ξενάγηση: Οι επισκέπτες μπορούν να σκανάρουν QR codes που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της βιβλιοθήκης και να ακούν αναλυτικές περιγραφές για τα εκθέματα και τις αίθουσες. Η ξενάγηση προσφέρεται μέσω της πλατφόρμας YouTube και μπορεί κανείς να επιλέξει ποια κομμάτια θέλει να ακούσει.

Ψηφιακός Χάρτης: Με τη χρήση του Google Maps, οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε έναν διαδραστικό χάρτη, όπου κάθε αίθουσα έχει το δικό της σημείο αναφοράς. Κάνοντας κλικ σε κάθε σημείο, μπορούν να διαβάσουν περιγραφές και να δουν εικόνες από τις αίθουσες, επιτρέποντας μια πιο ελεύθερη και εξατομικευμένη εξερεύνηση.

Έκθεση “Μαρτυρίες”: Η έκθεση αυτή παρουσιάζεται επίσης μέσω YouTube, συνδυάζοντας ήχο και εικόνα. Οι επισκέπτες σκανάρουν το σχετικό QR code και παρακολουθούν μια παρουσίαση των εκθεμάτων, με επιπλέον πληροφορίες για κάθε αντικείμενο και προθήκη.

Η Συμβολή των Συντελεστών

Η συμβολή του Νίκου Τσόφλια στην υλοποίηση του έργου ήταν καθοριστική, καθώς, παρά το σύντομο διάστημα της πρακτικής του, κατάφερε να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Η Άννα Χαζίρη εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον ίδιο, αλλά και την Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη, της οποίας τα κείμενα αποτελούν τη βάση της ξενάγησης. Επιπλέον, ευχαρίστησε και το προσωπικό της βιβλιοθήκης για την πρόθυμη συνεργασία, σημειώνοντας παράλληλα την έλλειψη ειδικοτήτων που δυσχεραίνει το έργο της βιβλιοθήκης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ