24.10.2017 19:31

Μαχαίρια, πιρούνια, κουτάλια πολλά, φαΐ πουθενά

Παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο «Ο Καραγκιόζης υπερχρεωμένος» απολαύσαμε στο Ομήρειο από τον Καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλη. Δυστυχώς οι θεατές ήταν ελάχιστοι και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Κάποτε τον έβλεπαν οικογένειες και κυρίως παιδιά…

Προηγήθηκε  ο Μιχάλης Ιερωνυμίδης που παρουσίασε την ιστορία του Καραγκιόζη από την Κίνα τον 9ο αιώνα και την Ινδία έως την Αίγυπτο και την Τουρκία, όπου απόκτησε τη σύγχρονη  ονομασία και πολλά από τα χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε.

Στην Ελλάδα ήλθε την εποχή του Αλή Πασά στα Ιωάννινα στα τέλη του 17ου αιώνα, αλλά η πρώτη καταγραφή του στην ελεύθερη Ελλάδα έγινε το  1840 σε εφημερίδα της Πάτρας.

Πρώτος Έλληνας Καραγκιοζοπαίχτης είναι ο Μίμαρος. Πολύ αργότερα μετατράπηκε σε λαϊκό θέατρο αγαπητό σε όλο τον κόσμο, αλλά για μεγάλους, όχι για παιδιά.

«Ενέπνεε και ενδυνάμωνε τις ψυχές των ανθρώπων που είχαν πρόσφατη ακόμη στο μυαλό τους τη σκλαβιά στους Τούρκους. Είχε στόχο την ανύψωση του φρονήματος, δεν ήταν διασκεδαστικός», εξήγησε ο εισηγητής.

Σύντομα άλλαξε η δομή του, αλλά πάντα ασχολείται με τα θέματα της καθημερινότητας. Ο Καραγκιόζης είναι ο αντιπροσωπευτικός Έλληνας, υποφέρει μαζί του, οι παραστάσεις ήταν πάντα κοινωνικές και  ηρωικές.

Ευγένιος Σπαθάρης

 Όταν εμφανίστηκαν ο κινηματογράφος  και η τηλεόραση  έχασε την αίγλη του, ήλθαν οι εποχές της παρακμής… Τότε από μηχανής Θεός βρέθηκε ο Ευγένιος Σπαθάρης, που με νέα ερμηνεία αλλά κυρίως με τα δισκάκια των 45 στροφών που έγραψε κράτησε ζωντανή τη μνήμη του.

Όταν πέρασε η κρίση, η δύναμη απ’ τα δισκάκια ώθησε τους νέους Καραγκιοζοπαίχτες να αναβιώσουν παραδοσιακά το θέαμα.

Άθως Δανέλης

Ο Καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλης ισχυρίζεται ότι το πρώτο ελληνικό έργο που παίχτηκε είναι «Ο Μεγαλέξαντρος και το καταραμένο φίδι».

Μεταφέροντας τη δική του εμπειρία, τόνισε ότι είναι μια ζωντανή δημιουργία πάνω στη σκηνή, δεν υπάρχει γραπτό κείμενο, υπάρχει ο σκελετός και κεντάνε πάνω σ’ αυτόν.

Είχαμε την ευτυχία να είμαστε μαζί με τον Άθω Δανέλη πίσω από το μπερντέ και ζήσαμε όλη τη μαγεία των χειρισμών των φιγούρων, τη μαεστρία ενός ανθρώπου που κάνει όλες τις τόσο διαφορετικές φωνές, που τα χέρια του δουλεύουν σαν έμβολο μηχανής για να τα προλάβει όλα.. Ακούσαμε  και το… «Όπα! Γειά σου Μπαμπάκο! -  Γειά σου Κολλητήρι! Έξω φτώχεια, μέσα λόρδα! Να χαρώ εγώ ξυπόλητο τάγμα! Μαχαίρια, πιρούνια, κουτάλια πολλά, φαϊ πουθενά, όπα, όπα, όπα! Άχ! Έ, ρε τι έχει να γίνει σήμερα, θα χαλάσει ο ντουνιάς! Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε! Μωρέ, θα γελάσει και το παρδαλό φιστίκι!» Γελάσαμε με την καρδιά μας όλοι…

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ