21.11.2024 7:26

«Μια Χιώτικη νεκρόπολη στην καρδιά του Λονδίνου»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, σαν ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της Χίου, που ανέδειξε στοιχεία και γεγονότα τα οποία συνδέουν τη Χίο με το Λονδίνο μέσα από τη ζωή και τη δράση της Χιακής Παροικίας εκεί, πραγματοποίησε ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Κοραή, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 στις 6.30 μ.μ. Το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, μέσα από την πολύ κατατοπιστική και συναρπαστική ομιλία του γνωστού ξεναγού Θωμά Καραμουσλή, άγνωστες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας, μέσα από τις δραστηριότητες πολλών και σημαντικών Χιακών οικογενειών, που δραστηριοποιήθηκαν εμπορικά και επιχειρηματικά στο Λονδίνο, δίνοντας το στίγμα τους ανεξίτηλο στη βρετανική γη.

«Μια Χιώτικη νεκρόπολη στην καρδιά του Λονδίνου», ήταν το θέμα της ομιλίας και της εκδήλωσης. Ουσιαστικά ήταν μια περιήγηση στις σελίδες του ομώνυμου βιβλίου του αγαπητού συμπατριώτη μας Κώστα Καβάδα, ο οποίος, μιλώντας για το Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο της περιοχής του Νόργουντ (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό), ζωντανεύει τη Χιακή Παροικία του Λονδίνου, με την επιχειρηματική και κοινωνική δράση της, από τον 17ο μέχρι τον 20ο αιώνα. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2023, από τις Χιακές Εκδόσεις «Άλφα-Πι».

Ο Κώστας Καβάδας, που ζει πολλά χρόνια στο Λονδίνο εργαζόμενος σε ναυτιλιακές εταιρείες, με μαγνητοφωνημένο μήνυμα χαιρέτησε την εκδήλωση και ευχαρίστησε, μαζί με τον Φιλοτεχνικό και τη Βιβλιοθήκη Κοραή για την όμορφη εκδήλωση, τον ξεναγό Θωμά Καραμουσλή για την εμπεριστατωμένη ομιλία του, τις Εκδόσεις «Άλφα-Πι» για την πολύ καλή δουλειά τους, καθώς και το Χιακό κοινό που προσήλθε στη διάλεξη.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Όπως τόνισαν τόσο η Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου Ξένη Φύλλα, όσο και η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης «Κοραής» Άννα Χαζίρη, καθώς και ο Κώστας Αμπανούδης, ο οποίος υπηρετεί 50 χρόνια τον Φιλοτεχνικό, ο αείμνηστος πατέρας του Κώστα Καβάδα και πολύ αγαπητός στη Χίο εκπαιδευτικός (καθηγητής φιλόλογος και ιστορικός), δεν ήταν μόνο διευθυντής του εξατάξιου Γυμνασίου Θηλέων Χίου «Λιβάννειο», αλλά ταυτόχρονα και Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου και Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Κοραή.

Η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Κοραή Άννα Χαζίρη τόνισε επίσης ότι και ο Κώστας Καβάδας, ο οποίος σπούδασε νομική στην Αθήνα και ζει από το 1966 στο Λονδίνο, έχει κάνει πολλές εμπεριστατωμένες μελέτες ιστορικού περιεχομένου με επίκεντρο τη Χίο, στις οποίες είναι εμφανές το επικοινωνιακό του χάρισμα, και τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη φιλανθρωπική, πολιτιστική και εθνικοαπελευθερωτική προσφορά του, μέσα από ελληνικά σωματεία και χιακούς συλλόγους του Λονδίνου. Ο Κώστας Αμπανούδης επίσης μίλησε για τις αμέτρητες ραδιοφωνικές εκπομπές που έκανε ο ίδιος στο «Σήμαντρο», με πλοηγό τα βιβλία και τις μελέτες του Κώστα Καβάδα.

Ο Θωμάς Καραμουσλής, που είναι πράγματι μια κινητή βιβλιοθήκη, όπως είπε και ο γιατρός Παντελής Στεφάνου, ο οποίος προλόγισε επίσης την εκδήλωση με χαρά και συγκίνηση, έχει επισκεφθεί το Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο στην περιοχή Νόργουντ του Λονδίνου και η ομιλία του ήταν τόσο συναρπαστική, που ζωντάνεψε τη ζωή και τη δράση των Χιακών οικογενειών του Λονδίνου, που αναπαύονται στα καλαίσθητα και περίτεχνα μνημεία της Χιώτικης νεκρόπολης του Νόργουντ.

Μίλησε για τη γοτθικού ρυθμού είσοδο του κοιμητηρίου, για την πρώτη εκκλησία και για το ρωσικό παρεκκλήσι, για το Φίνσμπουρι Σέρκους με τα ελληνικά γραφεία από το 1830, για τον ναό της Αγίας Σοφίας που υπάρχει εκεί, για τους Ράλληδες και το Μέγαρο Ράλλη, για τους Αργέντηδες και τον Φίλιππο Αργέντη της βιβλιοθήκης, για τους Ροδοκανάκηδες, τους Βλαστούς, τους Σκυλίτσηδες και την Έλενα Σκυλίτση, η οποία έφτιαξε το Νοσοκομείο Χίου και το Μαιευτήριο «Έλενα» στην Αθήνα, για τη Μαρίκα Ηλιάδη και το μνημείο της στο Νόργουντ του Λονδίνου.

Αναφέρθηκε στα αετώματα, στα αγάλματα και τα αρχαιοελληνικού ρυθμού μνημεία και κτίρια του κοιμητηρίου. Αναφέρθηκε στον Βικέλα, ο οποίος έγραψε και τον «Λουκή Λάρα», τις Καρυάτιδες στον αγγλικό ναό του Σαίντ Πάνκρας, το παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου, τον Λουκά Ζήφο, την οικογένεια Αγέλαστου, τις Χιακές οικογένειες Γαλάτη, Καρυδιά, τους Μαυρογορδάτους, τους Μιχαληνούς, τους Πασπάτηδες, τους Πετροκκόκινους, τους Σκαραμαγκάδες και τόσους άλλους... Τον Παναγή και Μαρίνο Βαλλιάνο και τον... Γεννάδιο, ο οποίος ξόδεψε όλα τα χρήματά του για εκδόσεις και δεν είχε τίποτα όταν αποδήμησε εις Κύριον, αφού τα αξιοποίησε καλώς μέχρι τελευταίας δεκάρας, και το μνήμα του είναι εξαιρετικά λιτό, ταπεινό και απέριττο!

Αυτή η εξιστόρηση της ζωής και του έργου των πολύ σημαντικών αυτών Χίων προγόνων μας, που πέρασε μπροστά στα μάτια του κοινού σαν κινηματογραφική ταινία με την ομιλία του Θωμά Καραμουσλή, καταγράφεται πολύ ζωντανά και εμπεριστατωμένα, μέσα στη μελέτη του Κώστα Καβάδα και στο βιβλίο του, για τη Χιακή νεκρόπολη στο Νόργγουντ του Λονδίνου και τη Χιακή Παροικία του Λονδίνου, η οποία όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και σήμερα διαπρέπει.

Στο πάνελ της εκδήλωσης στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Κοραή υπήρχε και ένας ζωγραφικός πίνακας της Δέσποινας Σταθάκη, λίγο ανάγλυφος, που απεικονίζει μια «κοιμωμένη», παρόμοια με αρκετές ανάγλυφες τέτοιες παραστάσεις σε μνημεία στο Χιακό Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο του Λονδίνου. Τον πίνακα παραχώρησε η Δέσποινα Σταθάκη στον Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου για την εκδήλωση.

Ο Κώστας Καβάδας, στο εγγύς μέλλον, πρόκειται να συνεισφέρει σε συντονισμένες, πολύ αξιόλογες πολιτιστικές και φιλολογικές δράσεις, μαζί με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου.

Η παρουσία των Ελλήνων στη Μεγάλη Βρετανία χρονολογείται από πολύ παλιά. Ο Κώστας Καβάδας με το βιβλίο του επισημαίνει επιτυχώς την πολύ σπουδαία ζωή και δράση της Χιακής Παροικίας στο Λονδίνο, για να μην μείνει μόνο μια απλή και αδιάφορη υποσημείωση στην ιστορία, αλλά να λάβει την ξεχωριστή θέση που δικαίως της αρμόζει.

Ο Πυθέας θεωρείται ο πρώτος ελληνικής καταγωγής θαλασσοπόρος, που εξερεύνησε τις «Κασσιτερίδες Νήσους» το 325 π.Χ., για τις οποίες έγραψε βιβλίο με εντυπώσεις του ο μαθητής του Αποστόλου Παύλου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ