9.11.2017 11:34

«Ο Ανδρέας μου, ο Γιάννης μου»

ΟΙ ΤΑΡΑΧΩΔΕΙΣ ΒΙΟΙ του Ανδρ. Συγγρού και του Γιάννη Ψυχάρη στο θεατρικό σανίδι του πολυχώρου «Vault».

Σε δύο επιφανείς Χιώτες θα πέσουν τα φώτα του  πολυχώρου «Vault», το Συγγρό και τον Ψυχάρη, στα πλαίσια των δύο από τους επτά θεατρικούς μονόλογους που θα παρουσιαστούν τη νέα θεατρική περίοδο με αφορμή το θεατρικό project «Ο Γιος μου...».  Επί σκηνής θα παρουσιαστεί  το έργο, η ευφυΐα, το ταλέντο, η τέχνη ή η επιστήμη  του Καβάφη,  του Μάντζαρου,  του Σολωμού,  του  Συγγρού, του Μακρυγιάννη, του  Ψυχάρη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επτά μάνες μιλάνε για τους γιους τους. Επτά γυναίκες ηθοποιοί θα παρουσιάσουν επτά μονολόγους γυναικών που μιλάνε για τα παιδιά τους, επτά σκηνοθέτες θα σκηνοθετήσουν έργα για τη ζωή επτά ανδρών που γνωρίσαμε ως σπουδαίους και διακεκριμένους.

«Ο Ανδρέας μου»

Η ζωή του Ανδρέα Συγγρού θα παρουσιαστεί από το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 21:00, ως την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, για 18 παραστάσεις,  με το μονόλογο του Σίμου Παπαναστασόπουλου «Νικολέτα Νομικού Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» σε σκηνοθεσία του ίδιου. To ρόλο της Νικολέτας Νομικού-Συγγρού  θα ερμηνεύσει η Ιωάννα Γκαβάκου, τη μουσική έγραψε η  Νένα Βενετσάνου.

Υπόθεση

Γεννημένη στη Χίο το 1807 από εύπορη οικογένεια, η Νικολέτα Νομικού-Συγγρού σε ηλικία 13 ετών παντρεύεται τον Δομένικο, γιατρό σπουδασμένο στο Παρίσι και 21 χρόνια μεγαλύτερό της.

Η επανάσταση στη Χίο ενάντια στους Τούρκους κατακτητές και η απάντηση των Οθωμανών με την καταστροφή του νησιού το 1822, αναγκάζει την οικογένεια να ξεκινήσει μια περιπλάνηση από Άνδρο, Τήνο και Σύρο μέχρι Κωνσταντινούπολη και Ταϊγάνι της Ρωσίας.

Με τη σκληρή δουλειά του Δομένικου αποκτούν οικονομική ευχέρεια και φήμη.

Η Νικολέτα φέρνει στον κόσμο δύο παιδιά, το Γιώργο και τον Ανδρέα, με τον οποίο συνδέεται με μια σχέση «μητέρας διευρυμένων καθηκόντων», όπως λέει η ίδια. 

Ο Ανδρέας Συγγρός  ξεκινά τη σταδιοδρομία στα 15 του ως βοηθός λογιστή στην Κωνσταντινούπολη, κατορθώνει σε ηλικία 24 ετών να γίνει ένας από τους πλουσιότερους εμπόρους και αργότερα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, δημιουργώντας τράπεζες σε Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη, εισάγοντας τον καπιταλισμό και την έννοια του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα.

Η ανάμειξή του στην υπόθεση των μεταλλείων του Λαυρίου το 1871, μετά από απαίτηση του Βασιλιά Γεώργιου, η έκδοση μετοχών της εταιρίας που τα εκμεταλλευόταν και η διάδοση ότι τα μεταλλεύματα εκεί περιέχουν χρυσό, γίνεται η αιτία οικονομικής καταστροφής  πολλών Ελλήνων (μεταξύ όλων και του Εμμανουήλ Ροΐδη) και πυροδοτεί βέλη ενάντια στο όνομα και την προσωπικότητά του.

Τα Λαυρεωτικά γίνονται η αιτία για την πρώτη μεταφορά πλούτου από τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα προς την πλουτοκρατία και οδηγούν στην πρώτη χρεοκοπία της νεότερης Ελλάδας (το περίφημο «Δυστυχώς επτωχεύσαμε» του Τρικούπη).

Αργότερα παντρεύεται και στο τέλος της ζωής του, τόσο ο ίδιος, όσο και η γυναίκα του διαθέτουν ολόκληρη σχεδόν την περιουσία τους σε αγαθοεργίες και θέτουν την υπόλοιπη στη διάθεση του ελληνικού κράτους.

Η παράσταση παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας Συγγρού σε μία ταραγμένη, μεταβαλλόμενη εποχή της Ελληνικής ιστορίας, βουτάει βαθιά στην ψυχή της ηρωίδας και ανιχνεύει τη συμβολή της στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του επιφανούς γιού της.

Ψυχάρης

Ο Μενέλαος Καραντζάς σκηνοθετεί το κείμενο που έγραψε ο Χρήστος Καρασαββίδης και για τη Φροσύνη Μπιάζη – Ψυχάρη, μητέρα του Γιάννη Ψυχάρη, που θα ερμηνεύσει η Αγγελική Καρυστινού. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ