21.4.2024 11:48

"Οι χοροί μας στον διάβα των αιώνων" στο κατάμεστο Ομήρειο

Μια πολύ όμορφη μουσικοχορευτική εκδήλωση, με τίτλο και θέμα « Στα ίχνη των περιηγητών... Οι χοροί μας στο διάβα των αιώνων », πραγματοποίησε ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου « Λέων Αλλάτιος », στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, που ήταν γεμάτο απ' άκρη σ' άκρη, στις 7.30 το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου.

Η εκδήλωση αυτή, ακολουθώντας τα ίχνη, όλων αυτών που περιηγήθηκαν την Ελλάδα κατά τους προηγούμενους αιώνες, παρουσίασε... μέσα από στοιχεία και αφήγηση αποσπασμάτων από τις αναφορές τους, αλλά και μέσα από χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας... ένα περιεκτικό και πολύ χαρακτηριστικό και συγκινητικό, ταξίδι στο χρόνο και τον εξελισσόμενο Ελληνικό Πολιτισμό, που προσφέρει παγκοσμίως κι αγκαλιάζει τα διεθνή ωφέλιμα ερεθίσματα, προσφέροντας πνευματική ανάταση και ψυχική καλλιέργεια που είναι δώρα ανεκτίμητης αξίας για την ανθρωπότητα και τη ζωή.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Παρουσιάστηκαν χοροί, από τη Δυτική Μακεδονία ( Σούστα Σιάτιστας, Έντεκα κλπ ) μαζί με αναφορές σε μαρτυρίες του Άγγλου Αντισυνταγματάρχη William Martin Leake ( 1777-1860 ), τη Θράκη ( Δεντρίτσι, Ποδαράκι Ρωμυλίας κα ) μαζί με μαρτυρίες του Γάλλου ευπατρίδη Marie Gabriel Florent Auguste de Choiseul-Gouffier ( 1752-1817 ), την Ήπειρο ( Ζαγορίσιος, Συρτό στα δύο κα ) μαζί με μαρτυρίες των, Ελβιά Τσελεμπή Οθωμανός χρονογράφος και περιηγητής ( 1611-1682 )... και πάλι του Άγγλου Αντισυνταγματάρχη William Martin Leake ( 1777-1860 ), τις Κυκλάδες ( Συρτός-μπάλος-σούστα, Συρτός Αμοργού κα ) μαζί με μαρτυρίες του Chandler ( απεσταλμένος των Dilettanti για την καταγραφή αρχαιοελληνικών μνημείων 1637-1709 ) και του Robert Saulger Γάλλος Ιησουίτης Ιεραπόστολος και Ιερέας ( 1637-1709 ), την Κρήτη ( Χανιώτικος, Πεντοζάλι κα ) μαζί με μαρτυρίες του Samuel Baud-Bovy Ελβετός Φιλόλογος Νεοελληνιστής Αρχιμουσικός Εθνομουσικολόγος ( 1906-1986 ), τη Μικρά Ασία ( Τέσσερα μάτια δυο καρδιές, Σε καινούργια βάρκα μπήκα κοκ ) μαζί με μαρτυρίες του James Dallaway Άγγλος Αρχαιολόγος Τοπογράφος και Συγγραφέας ( 1763-1834 )... και τη Χίο ( Συρτοί, Τσιφτετέλι, Πυργούσικοι κλπ ) μαζί με μαρτυρίες του Γάλλου Συγγραφέα Jacques Lacarriere ( 1925-2005 ) που η ζωντανή γλαφυρή και πολύ ρομαντική περιγραφή του για το Πυργί άγγιξε τις καρδιές του κοινού... σχεδόν τόσο... όσο μάγεψε το ακροατήριο του Ομηρείου και η καταπληκτική αυθεντική και υπέροχη ερμηνεία της κ. Μαρίας Κούγιαβλου, στο τραγούδι, « Ο μανές του Μιχάλη Γκλώτσου ».

Όλα τα χορευτικά τμήματα, χορευτές και χορεύτριες, ήταν υπέροχοι και τους αξίζουν συγχαρητήρια όπως και στους χοροδιδασκάλους τους ( Μαρκέλλα Ζιγλή, Γιώργος Παναγιωτίδης, Γιώργος Καραολάνης, Νίκος Κουμής, Δημήτρης Γιαννιώδης ). Στην ορχήστρα ήταν, ο Σάκης Πιππίδης ( κλαρίνο ), ο Μαρκέλλος Πούπαλος ( λαούτο ), ο Σταμάτης Πούπαλος ( βιολί ), η Κυριακή Πιππίδη ( φωνή ), ο Γιάννης Βούκουνας ( κρουστά ), ο Στέφανος Ζεράι ( γκάιντα )... και ταξίδεψαν όμορφα το ακροατήριο στις μουσικές της πατρίδας μας ανά τους αιώνες.

Η εκδήλωση αυτή του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Χίου « Λέοντα Αλλάτιου », πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ( χρηματοδότηση ) και το Δήμο Χίου με το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο ( φιλοξενία - φροντίδα )... και για αυτό, ο Πρόεδρος του « Λέοντα Αλλάτιου » Κώστας Τριαντάφυλλος, ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή και τους Αντιδημάρχους Γιάννη Αμέντα ( πολιτισμού ) και Γιώργο Χριστάκη ( τοπικής οικονομικής ανάπτυξης ) που ήταν παρόντες... και όλοι τόνισαν στο σύντομο χαιρετισμό τους ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού μας και ο « Λέων Αλλάτιος » που είναι ένας από τους κορυφαίους σε προσφορά με ποιότητα ( και θα βρίσκονται πάντα δίπλα του ), αξίζουν την αμέριστη συμπαράσταση της πολιτείας στο έργο τους, που ενισχύει τόσο την πνευματική και εκπολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και των ανθρώπων του, όσο και τη διατήρηση της πνευματικής και λαογραφικής μας κληρονομιάς... και κατ' επέκταση και την οικονομική ζωή του τόπου και τον τουρισμό ( με τα ταξίδια και τις αλληλεπιδράσεις με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους στην Ελλάδα και το Εξωτερικό ).

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου που πέρασε πολύ όμορφα και χάρηκε τους χορούς, τα τραγούδια και τις ενδιαφέρουσες αφηγήσεις των περιηγητών... κι ανάμεσα στο κοινό ήταν και ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, που η παρουσία του στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι πάντα σεμνή και ουσιαστική.

Πολύ χαρακτηριστικά για τη μουσικοχορευτική αυτή βραδιά, είναι τα λόγια του Προέδρου του « Λέοντα Αλλάτιου » Κώστα Τριαντάφυλλου, που είπε όταν προλόγισε την εκδήλωση ότι, οι αφηγήσεις των περιηγητών, τα τραγούδια και οι χοροί που παρουσιάστηκαν το βράδυ του Σαββάτου, μας δίνουν μια πολύ καλή γεύση για το πως συνδέεται ο εξελισσόμενος ανά τους αιώνες, ο Αρχαίος Ελληνικός Κλασικός Πολιτισμός με τον Νεοελληνικό Πολιτισμό, που είναι πάντα ένας ζωντανός οργανισμός και προσφέρει στην κοινωνία των ανθρώπων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με κίνηση προς το μέλλον και το άπειρο.

Επίσης πολύ περιγραφικά και πετυχημένα για τη βραδιά αυτή, είναι τα λόγια του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Γιάννη Αμέντα, που τόνισε στο χαιρετισμό του ότι, « ...σήμερα απολαύσαμε ένα ταξίδι στη χώρα μας, την Ελλάδα, το οποίο μας θύμισε, ότι ακόμα κι όταν ήτανε κάτω από τον Τουρκικό ζυγό, αποτελούσε πόλο έλξης για τους ξένους περιηγητές... κι αυτό γιατί, ήθελαν να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας... Έναν πολιτισμό, τον οποίο, ο Σύλλογος Λέων Αλλάτιος φροντίζει να διατηρεί και να αναδεικνύει σε όλες τις δράσεις του!... ».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ