22.10.2024 9:27

Οι ηχογραφήσεις του Hubert Pernot στη Χίο παρουσιάζονται στο Ομήρειο

Στην αίθουσα συνεδρίων - Κυριακή 27/10/24, ώρα: 5μμ

Οι γαλλοελληνικές πολιτιστικές σχέσεις ενισχύονται στα τέλη του 18ου αιώνα και πολύ νωρίς στο προσκήνιο έρχεται η ελληνική μουσική. Στις αρχές του 19ου αιώνα, το φιλελληνικό κίνημα στρέφει την προσοχή στην προφορική λαϊκή ποίηση, το δημοτικό τραγούδι. Το πρωτοποριακό έργο του Claude Fauriel, με τη δίτομη έκδοση των Chants populaires de la Grèce moderne (1824-25), είχε σημαντική απήχηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πενήντα χρόνια αργότερα, το 1875, ένας άλλος Γάλλος, ο Louis-Albert Bourgault-Ducoudray, συνέλλεξε μελωδίες από την Αθήνα και τη Σμύρνη, οι μεταγραφές των οποίων παρουσιάστηκαν στην έκδοση Trente Mélodies populaires de Grèce et d'Orient (1877).

Η τεχνική δυνατότητα καταγραφής και αναπαραγωγής του ήχου έφερε επανάσταση στην έρευνα για τις λαϊκές μουσικές παραδόσεις. Η καινοτομία αυτή εισήχθη στην Ελλάδα από τον ελληνιστή Hubert Pernot, ο οποίος ταξίδεψε στη Χίο το 1898 και το 1899 για να μελετήσει τις τοπικές διαλέκτους. Ήταν εφοδιασμένος με έναν φωνογράφο Columbia, με τον οποίο ηχογράφησε μεγάλο αριθμό δημοτικών τραγουδιών, 114 μεταγραφές των οποίων δημοσιεύτηκαν στο Παρίσι το 1903 με τον τίτλο Mélodies populaires grecques de l'île de Chio. Αντιθέτως, οι κύλινδροι των ηχογραφήσεων, οι οποίοι την εποχή εκείνη δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν, ούτε προορίζονταν προς πώληση, δεν εκδόθηκαν ποτέ και θεωρούνταν έκτοτε χαμένοι.

Οι C. Corbier και Γ. Κοκκώνης αναζητούσαν τους κυλίνδρους των ετών 1898-99 από το 2012. Το 2020, ο C. Corbier κατάφερε να τους εντοπίσει, μοιρασμένους σε δύο τμήματα: το πρώτο, που περιείχε τα τραγούδια, βρέθηκε στο Εθνογραφικό Μουσείο της Γενεύης και το δεύτερο, που περιείχε παραμύθια και αφηγήσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι. Προκειμένου να μελετήσουν το περιεχόμενο αυτού του θησαυρού, συγκροτήθηκαν δύο ομάδες ερευνητών, στην Ελλάδα και στην Γαλλία. Στόχος της συνεργασίας τους είναι η μελέτη του έργου του Pernot μέσα στο ιστορικό και επιστημονικό πλαίσιο της εποχής του.

Στην ημερίδα παρουσιάζονται κάποια πρώτα συμπεράσματα από την έρευνα, καθώς και η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ηχογραφήσεων του Pernot, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της δημιουργίας ενός «Εικονικού Μουσείου Hubert Pernot».

Συμμετέχοντες:

Christophe Corbier: Μουσικολόγος (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Γαλλίας)

Δημήτρης Γιαννιώδης: ανθρωπολόγος (Κέντρο Έρευνας Εθνομουσικολογίας, Paris Nanterre)

Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη: Διδάκτωρ Ιστορίας & Αρχαιολογίας (ΑΠΘ)

Λεωνίδας Εμπειρίκος: Ιστορικός

Γιώργος Κοκκώνης: Μουσικολόγος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

Παντελής Μπράτης: Βιβλιοθηκονόμος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)

Νίκος Σιγάλας: Ιστορικός (ΙΜΣ-ΙΤΕ)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ