26.10.2016 11:20

Οι "Σκηνοβάτες" είναι η φυσική συνέχεια των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ

Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΞΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Προσμετρά λίγους μήνες ζωής, έχει παρουσιάσει ήδη δύο παραγωγές, « Είδαμε το Αιγαίο Νεκρούς ν΄Ανθεί» και  «Τα εργαζόμενα Κορίτσια» ενώ  είναι στα σκαριά και η τρίτη. Ο λόγος για τους «Σκηνοβάτες», τη θεατρική ομάδα που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ και αποτελεί μια νέα πρόταση για τα θεατρικά δρώμενα  της Χίου.

Η Σκηνοβάτης Μαρία Ζαννίκου, μίλησε στον «π» για την πορεία των «Σκηνοβατών», αναφέρθηκε στους λόγους ύπαρξης και δημιουργίας τους, στην λειτουργία των θεατρικών εργαστηρίων τους  και σε αυτά που σχεδιάζουν για το μέλλον.

 Ερωτ: Οι «Σκηνοβάτες» δημιουργήθηκαν μέσα από τις στάχτες των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ και προσμετρούν λίγους μήνες ζωής. Είστε ευχαριστημένη από τη ολιγόμηνη παρουσία και πορεία των «Σκηνοβατών»;

Απ: Το Θεατρικό μας Σχήμα «Σκηνοβάτες» έχει ήδη παρουσιάσει δυο παραγωγές μέσα σε 8 μήνες. Το Μάρτη του 2016, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου, παρουσιάσαμε στη Βιβλιοθήκη Κοραή, το θεατρικό δρώμενο «Είδαμε το Αιγαίο Νεκρούς ν’ Ανθεί», όπου διηγηθήκαμε πως και γιατί τον 20ο αιώνα το πέρασμα μεταξύ του νησιού μας και των παραλίων της Μικράς Ασίας έγινε το σκηνικό χιλιάδων προσφυγικών μαρτυριών, με την τραγωδία δυστυχώς να επαναλαμβάνεται στις μέρες μας, και τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2016, μέσα από περιοδεία στα χωριά της Χίου, ταξιδέψαμε το θεατρικό έργο «Εργαζόμενα Κορίτσια» του Ιρλανδού συγγραφέα Φρανκ ΜακΓκίνες.

Μέσα από τη συνεργασία και την προσπάθεια, αντλήσαμε χρήσιμη εμπειρία για τη δημιουργία, την οργάνωση, την παραγωγή, την εκτέλεση και την προώθηση θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων, που μας κατευθύνει με ρεαλισμό και φαντασία στο μέλλον. Οι «Σκηνοβάτες» είναι η φυσική συνέχεια των Θεατρικών Εργαστηρίων του ΔηΠεΘε Β. Αιγαίου με έδρα τη Χίο. Όλοι είμαστε άνθρωποι που αντλούμε ευχαρίστηση και αυτογνωσία μέσα από τη θεατρική διεργασία-αυτό το ζούμε τόσα χρόνια που ασχολούμαστε σοβαρά με το θέατρο- αλλά, παράλληλα, έχουμε «νιώσει στο πετσί» μας πόσο απαιτητική, σοβαρή και εκφραστική εργασία είναι το Θέατρο και ο πολιτισμός εν γένει. Συνεχίζουμε με ρεαλισμό και φαντασία το ταξίδι μας στην τέχνη.

Ερωτ: Πώς προέκυψε ο τίτλος «Σκηνοβάτες»;

Απ: Το όνομα μας είναι αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού των λέξεων που εκφράζουν το θεατρικό μας βίωμα. Δηλαδή, συνδυάζει στη φαντασία μας τις λέξεις, σκηνή, σχοινί(σκοινί), σχίνος(σκίνος). Έτσι οι «Σκηνοβάτες», από το νησί της μαστίχας, είναι οι ηθοποιοί που πάνω στη σκηνή αναζητούν να βρουν και να διατηρήσουν, σαν σχοινοβάτες, την πολύτιμη ισορροπία που προάγει την θεατρική τέχνη και την αυτογνωσία τους και ταξιδεύει τον θεατή στην κόσμο του Θεάτρου. Μια προσπάθεια διαρκής, επίπονη και μαγευτική, όταν επιτευχθεί.  

Ερωτ: Η πρώτη θεατρική παραγωγή, «Τα Εργαζόμενα Κορίτσια» έκαναν πρεμιέρα τον περασμένο Ιούνιο και εν συνεχεία περιόδευσαν σε διάφορα χωριά της Χίου. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού;

Απ: Επί δύο μήνες, περίπου, περιοδεύσαμε σε 12 χωριά της Χίου. Παίξαμε σε διάφορους χώρους, μικρούς και μεγάλους, θεατρικούς και μη, με τα ίδια «υλικά» παντού, δηλαδή το κέφι και την πίστη μας για τη δύναμη της θεατρική μας παράστασης. Το έργο «Εργαζόμενα Κορίτσια» του Φ. ΜακΓκινες είναι ένα σπουδαίο έργο της σύγχρονης Ιρλανδικής δραματουργίας που είναι επίκαιρο αυτή τη στιγμή, δυστυχώς περισσότερο από ποτέ. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν τέτοια έργα που πέρα από την απόλαυση δίνουν τροφή για σκέψη στον θεατή όταν βγει από την αίθουσα. Σε κάθε χωριό που παίξαμε η ανταπόκριση ήταν θερμή, τα σχόλια εύστοχα και εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους θεατές μας αλλά και τους συλλόγους των χωριών που μας στήριξαν και μας έδωσαν δύναμη για τη συνέχεια.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, όλοι οι Σκηνοβάτες ευχαριστούμε για την υποστήριξη:

  • την Π.Ε.Κ.Ε.Β. και την Μαρία Καστάνια και Πάτρα Γεώμελου,
  • τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νενήτων «Η Βοκαριά» και την Ελένη Μενεξέ,
  • τον Πολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Νεοχωρίου «Αγ. Μηνάς» και την Ευγενία Κλαδιά, την Τούλα Σαλαγάρα και τον Χάρη Ζούζουλα,
  • την Δημοτική Κοινότητα Θυμιανών και την Κική Χαρίτου και τον Κώστα Βλασσόπουλο,
  • το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος» και τον Γιάννη Γριμπαμπή και την Αγγελική Κωνσταντίνου,
  • τη ΔΗΚΕΧ και τον Γιώργο Κερμπάτσο και τον Κώστα Ευγενικό,
  • τη Δημοτική Κοινότητα Θολοποταμίου και την Ελένη Ντίλη,
  • τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεστών και τον Δημήτρη Παλαιούδη και τον Μιχάλη Παπαλιώδη,
  • τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής και τον Γιώργο Σφήκα και τον Μιχάλη Κανάριο,
  • το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο και τον Γιάννη Αναδιώτη,
  • τον Σύλλογο Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου και την Ευαγγελία Μανιτσούδη και
  • το Δήμο Χίου.

 Ερωτ: «Τα Εργαζόμενα Κορίτσια» έριξαν αυλαία ή θα τα απολαύσουμε ξανά;

Απ: Με χαρά ανακοινώνουμε ότι τα «Εργαζόμενα Κορίτσια» ξαναπιάνουν τις ραπτομηχανές τους για 2 και τελευταίες παραστάσεις-παραγγελίες το Σάββατο 29 Οκτώβριου 2016 και την Κυριακή 30 Οκτώβριου 2016, στις 20.30 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου. Τα «Εργαζόμενα Κορίτσια» έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Για να δούμε, αυτή τη φορά, θα τον καταφέρουν;…. Σας περιμένουμε!

 Ερωτ: Ετοιμάζετε κάποια νέα παραγωγή;

Απ: Είμαστε σε πυρετώδεις διαδικασίες, αυτή τη στιγμή, εύρεσης νέου έργου και σχεδιασμού θεατρικών παραγωγών, με πολύ γόνιμες και ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις. Για οποιαδήποτε νέα παραγωγή θα ενημερωθεί το κοινό πολύ σύντομα! Άμεσα όμως θα ξεκινήσουν τα Θεατρικά Εργαστήρια των Σκηνοβατών!

 Ερωτ: Τι επιδιώκετε μέσα από τη λειτουργία των θεατρικών εργαστηρίων ;

Απ: Το Θεατρικό μας Σχήμα, όπως προείπα, ξεπήδησε μέσα από τα Θεατρικά Εργαστήρια του ΔηΠεΘε Β. Αιγαίου με έδρα τη Χίο. Έχει ως προίκα του τη διδασκαλία και το βίωμα μεγάλων θεατρανθρώπων και καλλιτεχνών του νησιού μας που πέρασαν μέσα από το ΔηΠεΘε Β. Αιγαίου, όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούσε στο νησί μας. Δάσκαλοι μας ήταν οι μαθητές του μεγάλου θεατρανθρώπου του νησιού μας του Κωνσταντίνου Μάριου, ο οποίος, ξεκινώντας από το Θεατρικό Εργαστήρι του Ομηρείου και το Δημοτικό Θέατρο Χίου το 1993 που μετεξελίχθητε σε ΔηΠεΘε Β. Αιγαίου, τροφοδότησε με θεατρική παιδεία και αγάπη για το θέατρο τη Χιακή κοινωνία και έδωσε τη σπάνια ευκαιρία στους συμπολίτες μας να γνωρίσουν (και να μαγευτούν από) τη θεατρική διεργασία και κουλτούρα. Επίσης, δάσκαλοι μας ήταν οι δεκάδες καλλιτέχνες και τεχνικοί που στελέχωσαν το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Β. Αιγαίου και προσπάθησαν για ένα επαγγελματικό και σοβαρό τρόπο αντιμετώπισης του Θεάτρου και της Τέχνης γενικότερα. Μοιραία, μια τέτοια παρακαταθήκη μας δίνει έμπνευση και όραμα για το μέλλον.

Υπεύθυνος των εργαστηρίων των Σκηνοβατών είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Παυλιδάκης Γιώργος, μαθητής, μεταξύ άλλων, του Κωνσταντίνου Μάριου, ο οποίος με ζήλο και αγάπη για τη θεατρική τέχνη, μεταδίδει όλες τις γνώσεις και την εμπειρία του, έτσι όπως αντλούνται μέσα από την προσωπική του εκπαίδευση και επαγγελματική πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

 Ερωτ: Τι θα διδάσκετε στα εργαστήρια;

Απ: Πιο συγκεκριμένα, στα Θεατρικά μας Εργαστήρια θα διδαχτούν υποκριτική Θεάτρου, υποκριτική κινηματογράφου, αυτοσχεδιασμοί, κινησιολογία, αγωγή του λόγου. Σεμιναριακοί κύκλοι ειδικευμένων αντικειμένων του θεάτρου θα γίνουν από επαγγελματίες του χώρου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 6932320422 και στο 6977205988 και να δηλώσουν συμμετοχή για λίγες ακόμα μέρες, μιας και τα μαθήματα ξεκινούν αρχες Νοεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, πάρτε μας τηλέφωνο!

 Ερωτ: Θα υπάρχει συμμετοχή των μαθητών των θεατρικών εργαστηρίων στις παραγωγές των Σκηνοβατών; 

Απ: Βεβαίως. Οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε θεατρικές παραγωγές των Σκηνοβατών και να αναμετρηθούν με πολλές ειδικεύσεις πάνω και πίσω από τη σκηνή, γνωρίζοντας συνολικά το όμορφο και απαιτητικό θεατρικό «σύμπαν».

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ